Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 20.04.2024 - 01:40:08   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Stanice a vysílače | Články
 

Bude mít Německo kanál TV Bundestag?

  Autor: Z.Senková, MF Dnes , e-mail: idnes@idnes.cz Přidané: 28.10.2003


Je krátce před půlnocí, plenární sál německého parlamentu je spoře obsazen, na novinářské tribuně stojí osiřelé kamery televizních štábů. Na pořadu jednání je zpráva o opatřeních ke snížení nehodovosti. Zjevně ne příliš žhavé téma na přímý přenos. To by se však mělo a mohlo záhy změnit. Debaty z berlínského sídla Spolkového sněmu by mohly být v budoucnu k vidění na speciálním celoněmeckém televizním kanálu - TV Bundestag. Prosazuje to Hartwig Bierhoff, šéf takzvaného referátu PI 4 - služby on-line a parlamentní televize spolkového sněmu. "Chceme, aby takzvaný parlamentní kanál měl své místo jako program v celoněmecké televizní struktuře a byl přístupný občanům, jako je tomu v případě ARD, RTL či ProSieben.


Za tímto účelem již byly za patnáct milionů eur vybudovány kromě supermoderního studia o ploše sto metrů čtverečních také režie, zvukový a obrazový archiv. Díky nové technice již nyní mohou poslanci v Reichstagu na "domácím" televizním okruhu sledovat přenosy z pléna, výboru pro evropské záležitosti i ze sálů poslaneckých frakcí SPD a CDU/CSU. "Chceme transportovat politiku navenek," říká Bierhoff s odkazem na článek 42 německé ústavy: Bundestag zasedá veřejně. To má v budoucnu platit nejenom pro plenární zasedání, ale především pro práci výborů. Pro mnohé ze 603 poslanců by to rovněž mohla být možnost prezentovat svou práci svému volebnímu obvodu.

Nabízí se otázka, kolik diváků by přenosy v podstatě z jakéhokoli jednání parlamentu k obrazovce přilákaly. Ne každé zasedání je totiž natolik divácky zajímavé jako třeba nedávné bouřlivé debaty o reformním kurzu současné vládní koalice. A pro takové případy je tady například stanice Phoenix, která již déle přenáší klíčová zasedání Spolkového sněmu.


Bez střihu a bez komentáře

"Takzvaný parlamentní kanál by nebyl žádnou konkurencí pro jiné televizní stanice," tvrdí Bierhoff s tím, že již nyní je produkce vnitřní "televize" Bundestagu bezplatně k dispozici ostatním médiím. Faktem nicméně je, že televizní stanice se čím dál víc zříkají vlastních štábů a přebírají záběry, které produkuje sám parlament. "Nejsme konkurenty, vzájemně ze sebe profitujeme. Máme také zcela odlišné cíle. Zatímco společnosti jako Phoenix nebo n-tv musí myslet na kvóty, naším cílem je co nejúplněji dokumentovat práci sněmu. Přenosy nebudou kráceny ani komentovány," vysvětluje Bierhoff.

O tom, zda a kdy budou podniknuty další kroky, aby se parlamentní televize napojila do celoněmecké sítě kabelové televize, prezidium Bundestagu ještě definitivně nerozhodlo. V současnosti vlastní parlamentní televize licenci k vysílání informačního programu pouze v Berlíně. V dalších spolkových zemích musí o napojení do místní kabelové sítě teprve zažádat.

V Evropě není parlamentní televize žádnou novinkou. Dobré zkušenosti s ní mají v Anglii i ve Francii, kde dokonce podle průzkumů stouplo díky přenosům pochopení občanů pro práci poslanců. Pravidelné přímé přenosy z činnosti parlamentu u sousedů Bierhoffa jen povzbuzují a utvrzují v názoru, že investice do TV Bundestag se vyplatí a bude užitečná. "Práce parlamentu je dobrá. Jen ji musíme ukázat."


Zdroj: Z.Senková, MF Dnes, 27.10.2003


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
29.10.2003 • Zápis 19. zasedání Rady pro rozhlasové a televizní vysílání [ 2 ]
27.10.2003 • Je Arte pravý motor Európy?
24.10.2003 • Dočkáme sa konečne aj úplne nových rádií? [ 1 ]
24.10.2003 • Twist sa chce stať po vstupe partnera nadregionálnym rádiom
24.10.2003 • Poslanci NR SR posunuli do druhého čítania nový zákon o STV
23.10.2003 • Rada ČT jednala v Televizním studiu Brno

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist