Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 19.04.2024 - 16:31:53   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Stanice a vysílače | Články
 

DPA: Televize Al-Džazíra mluví jazykem svých diváků

  Autor: tw, lcm, ČTK , e-mail: info@ceskamedia.cz Přidané: 08.11.2003


KÁHIRA 7. listopadu (ČTK/DPA) - Z pohledu prvního náměstka amerického ministra obrany Paula Wolfowitze a dalších členů americké vlády jsou arabské televizní stanice Al-Džazíra a Al- Arabíja "propagandistickými vysílačkami", které "denně šíří lži". Velké části jejich arabského publika však mluví obě tyto arabské satelitní zpravodajské stanice z duše, když informují o "mučednické smrti" dalšího palestinského mladíka nebo o iráckých "bojovnících odporu". I jejich kritické zprávy o cílech vlády amerického prezidenta George Bushe mají mezi Rabatem a Bejrútem dobrý ohlas, napsala agentura DPA.


Wolfowitz teď soudí, že USA musejí udělat více pro svůj image v arabském světě. Američané se o to už i snaží pomocí své vlastní rozhlasové stanice Radia Sawa, která vysílá na Blízkém východě - zatím ovšem bez většího úspěchu. Mnozí Iráčané sice tuto stanic rádi poslouchají, avšak, jak říkají, jen kvůli dobrým hudebním programům. Pokud jde o zpravodajství, spoléhají se raději na BBC, Radio Monte Carlo nebo právě na obě Wolfowitzem zatracované arabské televize. V Iráku jsou Al-Džazíra a Al-Arabíja naproti tomu v nemilosti především u politiků, kteří spolupracují s okupačními jednotkami, protože obě neustále legitimitu těchto politiků zpochybňují.

I nezávislí pozorovatelé ovšem kritizují výběr zpráv z Iráku, jak ho provádí Al-Džazíra. Ta v nich totiž neustále dává prostor k vyjádření obyvatelům takzvaného sunnitského trojúhelníku, který je centrem ozbrojeného odporu proti Američanům, zatímco o každodenním životě lidí v jihoiráckých provinciích se divák stěží něco dozví. To pak vede mnohé arabské diváky, kteří se za vlády Saddáma Husajna kvůli všudypřítomné cenzuře takřka nic o Iráku nedozvěděli, k přesvědčení, že život v režimu svrženého prezidenta byl pro Iráčany celkově vzato mnohem lepší než dnes. To si myslí i egyptská studentka žurnalistiky Hanan Badrová. "Dřív jsem snila o vystěhování do USA, dnes jsem ale naladěna silně protiamericky, protože politiku (Spojených států) už nesnáším - především jejich proizraelský postoj a emocionálně nelogickou reakci na 11. září," vysvětluje. "Al-Džazíra se snaží být objektivní, koneckonců to byl přece první arabský kanál, který udělal s Izraelci živý rozhovor," soudí studentka. "Pro mě je to velká výzva i velká odpovědnost pracovat pro Al-Džazíru, protože na naše zprávy se dívá tolik lidí v celém arabském světě," říká zase Lina Gadhbánová, která po šesti letech v egyptské televizi už rok dělá zpravodajku Al-Džazíry v Egyptě. V Iráku je však pro Al-Džazíru, stejně jako pro další sdělovací prostředky, často velmi těžké najít vhodné reportéry, protože tam za Saddáma neexistoval ani v náznaku svobodný tisk. Proto například v současné době vypomáhá Al-Džazíře v Bagdádu její dosavadní berlínský zpravodaj Aktám Sulajmán.

Arabští mediální experti soudí, že skutečnou změnu obrazu USA mezi Araby by mohla přinést jen změna americké politiky v regionu. Zatčení kameramanů Al-Džazíry americkými vojáky v Iráku je prý naopak spíše kontraproduktivní, protože se tak vytváří nový hrdinský mýtus. K rozhořčení Washingtonu přispívá i skutečnost, že stanice Al-Džazíra se sídlem v Dauhá patří katarskému panovnickému domu, který jinak politicky těsně spolupracuje s americkou vládou. A i za Al-Arabíjou, která má sídlo v Dubaji, stojí investoři ze spřátelené Saúdské Arábie.

"Žurnalisté z Al-Džazíry se snaží být profesionální a objektivní, když jde o arabská a mezinárodní témata, a jen pokud jde o otázky z Kataru, jsou na obě oči slepí," soudí novinářka Dauha Šamsová, která pro organizaci Reportéři bez hranic mimo jiné prošetřovala mediální situaci v Iráku. Stanici Al-Džazíra dala celkově dobré vysvědčení. "Skutečnou propagandistickou stanicí" je podle ní naproti tomu americká televizní stanice Fox News, které tak rád poskytuje rozhovory Paul Wolfowitz.


Zdroj: tw, lcm, ČTK, www.ceskamedia.cz, 7.11.2003


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
10.11.2003 • News chce být lídrem trhu satelitních televizí
10.11.2003 • Soud bude opět řešit, zda má ČT zaplatit penále za přenosový vůz
08.11.2003 • Česká televize opět na rozcestí
07.11.2003 • Zvýšení poplatků za televizi se zřejmě odkládá
06.11.2003 • Tisková zpráva ze zasedání RRTV dne 4.-5.11.2003
06.11.2003 • STV: Ak sa schváli Zákon o STV budú sa musieť opäť zvýšiť koncesionárske poplatky [ 3 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist