Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 26.04.2024 - 12:18:36   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - DVB-T | Články
 

Koordinácia pilotných projektov DVB-T na Slovensku

  Autor: R.Vavro, PR Press TÚ SR , e-mail: roman.vavro@teleoff.gov.sk Přidané: 24.11.2003



Telekomunikačný úrad Slovenskej republiky (TÚ SR) úspešne skončil týždenný maratón rokovaní s poľským regulátorom (URTIP), ktorého cieľom bolo skoordinovanie (odsúhlasenie) frekvencií pre pozemské digitálne televízne vysielanie.


TÚ SR počas rokovaní skoordinoval TV kanály pre pilotný projekt digitálneho TV vysielania v Košiciach a Prešove a dve celoplošné siete digitálnych TV vysielačov. Úrad poľskej strane skoordinoval dva experimentálne vysielače pre pozemské digitálne TV vysielanie v Krakove a Rzezsove. Rokovaniu s poľským regulátorom predchádzali dvojstranné i mnohostranné rokovania s regulátormi okolitých štátov. TÚ SR má s poľským regulátorom skoordinované všetky tri pilotné projekty pozemského digitálneho TV vysielania.

Z troch pilotných projektov je so všetkými okolitými krajinami skoordinovaný jeden projekt, t.j. vysielače v Banskej Bystrici a vo Zvolene. Pre tieto vysielače je určený televízny kanál 59 (K59). Pre druhý pilotný projekt v Bratislave je určený televízny kanál 66 (K66). Pre tento projekt je potrebné dokončiť koordináciu už len s maďarským regulátorom (HIF). Tretí pilotný projekt, vysielače v Košiciach a v Prešove, úrad ešte skoordinuje s maďarským a ukrajinským regulátorom.

V oblasti pozemského digitálneho TV vysielania je podľa národnej politiky pre elektronické komunikácie (Národná telekomunikačná politika) potrebné vytvoriť podmienky na realizáciu uvádzacích projektov DVB-T v Bratislave, Banskej Bystrici, resp. v Košiciach a začatie skúšobného vysielania v termíne do 30. júna 2004 a vytvoriť podmienky na začatie pravidelného vysielania DVB-T v roku 2005.

Slovensko v súčasnosti uvažuje o troch multiplexoch MPX1 - MPX3, t.j. o sieťach TV vysielačov, ale v budúcnosti bude ich počet vyšší. Pravdepodobne to bude šesť multiplexov. MPX1 predstavuje TV kanály K61 - K69. MPX2 a MPX3 predstavujú TV kanály vo IV. a V. TV pásme (kanály pod K60).

Podľa národnej politiky pre elektronické komunikácie ďalší rozvoj pozemského analógového TV a R vysielania na Slovensku, podobne ako vo väčšine európskych krajín, nie je kvôli obsadeniu frekvenčného spektra možný a preto je nutné prechádzať na digitálny systém vysielania. Z hľadiska Slovenska je potrebné zamerať sa na realizáciu cieľov podľa dokumentu „Stratégia a technické kritériá na zavedenie pozemského digitálneho TV vysielania v systéme DVB-T na Slovensku“, ktorý bol schválený uznesením vlády SR č. 589 z 27. júna 2001.

Prvé skúšobné pozemské digitálne televízne vysielanie prebehlo v dňoch 27.9. až 25.10. 1999. Obsahom skúšobného vysielania boli programy STV 1, Markíza, VTV a informačný kanál. Cieľom skúšobného vysielania bolo získanie skúseností pre optimálnu voľbu kódovania FFT, ochranného intervalu a typu modulácie. Vysielanie prebehlo z bratislavského televízneho vysielača Kamzík (K50, vyžiarený výkon 1 kW).
Pre DVB-T (Digital Video Broadcasting - Terrestrial) sú určené pásma TV III až V, t. j. 174 až 230 MHz a 470 až 862 MHz. Šírka kanála v porovnaní je rovnaká ako pri analógovom vysielaní, t.j. 8 MHz.

Zavedenie digitálneho televízneho vysielania bude znamenať zvýšenie počtu programov, zvýšenie kvality obrazu a zvuku a poskytovanie doplnkových služieb. Pre vysielateľov to bude znamenať úsporu nákladov na vysielanie v prepočte na jeden program a šetrenie prenosovej kapacity. Pre štát to bude znamenať najmä optimálnejšie využitie frekvenčného spektra.

Dokončenie prechodu z analógového na digitálne televízne vysielanie je podľa národnej politiky pre elektronické komunikácie stanovené v termíne do roku 2015.


V Bratislave 19. novembra 2003, Roman Vavro, hovorca TÚ SR


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 3   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
18.11.2003 • Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích - 45.část – DVB-T v Rakousku
16.11.2003 • Koncepce digitalizace – pokračování
13.11.2003 • Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích - 44.část – DVB-T v Německu
05.11.2003 • Vstoupí Český Telecom do digitálního vysílání?
04.11.2003 • Experimentální vysílání DVB-T – listopad 2003.
27.10.2003 • Premiéra digitálního rozhlasu DRM v České republice

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  a opäť... 

25.11.2003 09:52 • .:AGENT:.
(u iných službách) - snáď u iných služieb?!? nie?
B.z. tak potom aj MDPT SR by potrebovalo nejaké lekcie slovenčiny...
 
 
  Áno pozemské digitálne... 

24.11.2003 16:17 • R. Vavro/TÚ SR
Skutočne ide o pozemské... podľa národnej politiky pre elektronické komunikácie, ktorú vypracovalo Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií SR. Je to možno pre niekoho čudné, ale existujú pozemné aj pozemské stanice (u iných službách).
 
 
  V oblasti pozemského digitálneho TV vysielania??? 

24.11.2003 10:48 • .:AGENT:.
Snáď pozemného, nie? Možno by sa hovorca TÚSR mal naučiť najprv po slovensky... Ospravedlňujem sa mu ak tým myslel, že sa nebude vysielať z Marsu, ale predsa len zo Zeme... tak by som to chápal :-)
 
 
Celkový počet komentářů: 3 / zobrazují se: 1 ... 3

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist