Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 27.04.2024 - 23:13:20   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Slovenské televize se dohodly na měřičích sledovanosti

  Autor: ČTK a M&M , e-mail: info@mam.cz Přidané: 27.01.2004



Všechny čtyři slovenské celoplošné televize se dohodly na smlouvě, která v zemi zavádí přesný elektronický systém měření sledovanosti. Tzv. peoplemetry se tak stanou skutečností ve druhé polovině letošního roku.


Celoplošné slovenské televize STV, Markíza, Joj a TA3 podpisem závěrečné dohody o zavedení peoplemetrů uzavřely dlouhou šňůru neúspěšných jednání, která dosud elektronickému měření sledovanosti bránila. Zejména TV Joj, která je dvojkou na soukromém televizním trhu, namítala, že dosavadní metoda měření zvýhodňuje hlavního konkurenta TV Markízu. Joj, která vznikla jako sesterská televize české Novy, a zpravodajská TA3 dokonce rozběhly konkurenční projekt SATO-EMS, který měl být alternativou v případě, že se se zbývajícími televizemi nedomluví.

Sledovanost se bude měřit v 800 slovenských domácnostech. Testovací provoz peoplemetrů zahájí společnost PMT ve spolupráci s agenturou TNS SK již v polovině srpna, ostrý start měření se potom uskuteční 15. října.

Spuštění projektu si vyžádá náklady zhruba 55 milionů slovenských korun. Slovensko přitom patřilo k posledním kandidátským zemím, které měřily sledovanost tzv. deníčkovou metodou. V Evropské unii je peoplemetrové měření standardním způsobem zjišťování sledovanosti, v České republice se provádí od června 1996.

"Od zavedení peoplemetrů si slibujeme standardizaci televizního trhu. Budou tedy jasná čísla o sledovanosti," řekl Branislav Záhradník z vedení veřejnoprávní Slovenské televize. "Zadavatelé reklamy budou přesně vědět, za co platí," uvedl Záhradník, podle něhož je ale zatím předčasné mluvit o tom, zda po zavedení peoplemetrů nastane i změna struktury slovenského televizního reklamního trhu. Po ostrém startu měření ale podle člena vedení stanice vypukne velký boj o televizního diváka. Na jeho počátku přijdou všechny televize s novou programovou strukturou a budou se snažit obstát v konkurenci. Případné větší změny v rozdělení reklamního koláče ale podle Záhradníka nastanou až v příštím roce, protože velcí zadavatelé reklamy budují své rozpočty s jistým předstihem.

STV, která na počátku letošního roku ohlásila "nový start" a výrazně změnila programovou strukturu, si od zavedení nového způsobu měření slibuje zejména potvrzení růstu sledovanosti.

"Je to definitivní dohoda," řekla mluvčí nejsledovanější soukromé televize Markíza Ivana Semjanová. "V říjnu již budou známa první přesná data a peoplemetry tento trh určitě zprofesionalizují," uvedla.

"Peoplemetrové měření sledovanosti posouvá slovenský televizní výzkum z černé díry odhadů a zavádějících údajů směrem k evropským standardům. Podpis této smlouvy byl v zájmu všech televizí," prohlásil ředitel TV Joj Milan Kňažko.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
26.01.2004 • Odovzdávanie cien Oscar za rok 2003 exkluzívne na HBO
25.01.2004 • TNS SK už má vybrané účastníky peoplemetrového měření
25.01.2004 • Čechy zajímají domácí zprávy, politiku však moc pozorně nesledují
16.01.2004 • Zimné prázdniny v znamení Markízy
15.01.2004 • Major Zeman přilákal nejvíce diváků
15.01.2004 • Silvester 2003 na Markíze najsledovanejší v jej histórii

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist