Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 26.04.2024 - 07:58:48   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Stanice a vysílače | Články
 

Ministři EU se neshodli na pravidlech přeshraničního vysílání

  Autor: ČTK a M&M , e-mail: info@mam.cz Přidané: 04.03.2004




Evropští ministři se zatím nedohodli na pravidlech, podle nichž by se mělo řídit vysílání z jedné země určené pro posluchače v jiné zemi EU. Evropská komise je proti návrhu Irska a dalších států, aby takové vysílání bylo regulováno ze dvou míst.


Český ministr kultury Pavel Dostál řekl, že vedle tohoto tématu se chce na poradě ministrů EU a kandidátských zemí v Dublinu věnovat dalšímu aspektu společné evropské legislativy - kvótám na evropskou televizní filmovou produkci. "My jsme v situaci, kdy jsme se ve svém zákoně zavázali dodržovat evropské kvóty. To znamená jistý počet evropských děl odvysílat v našich televizích, ať veřejnoprávní televizi nebo privátních, ale nastala otázka, jak zajistit kvalitní výrobu těchto děl," vysvětlil.

Ministr řekl, že chápe nutnost kvót na evropskou produkci, ale nechce podporovat administrativní metody, které by se zaměřily jen na původ díla, a nikoli na jeho kvalitu. "Pak by se stejně na ně nikdo nedíval," řekl o situaci, kdy by se vysílaly sice evropské, ale málo zajímavé pořady.

Pokud jde o vysílání přes hranice, předsednická země Irsko patří k těm, které se domnívají, že vysílání z jedné země určené výlučně pro posluchače v jiné zemi by mělo podléhat také legislativě cílové země. Jde mu hlavně o obsah reklamy, protože Irsko chce nyní výrazně zpřísnit režim pro tabákovou reklamu a reklamu alkoholu. Pokud by mohlo regulovat jen irské stanice, dotkla by se nová pravidla podle ministra Dermota Aherna jen poloviny diváků, protože do Irska vysílají intenzivně i britské televize.

Komisařka Viviane Redingová ovšem řekla, že Irskem navrhovaný postup není možný, protože je proti zakládací smlouvě EU. V ní byl vytvořen jednotný trh a přijata zásada, že za regulaci odpovídá vždy země původu.

Ministr Dostál řekl, že debata má dopad i na Českou republiku a okolí - jde například o vysílání českých televizí zaměřené na Slovensko. "Evropští ministři se tady rozdělili na dvě skupiny," popsal situaci na jednání a řekl, že sám zastává liberálnější stanovisko vycházející z principu regulace na straně země původu. I podle irského ministra debata bude pokračovat ještě i po skončení irského předsednictví.

Ministři měli 2. března také možnost poprvé vyslechnout názor komise po rozsáhlých konzultacích ohledně direktivy "televize bez hranic" z roku 1989, která upravuje základní principy audiovizuální politiky EU. Komisařka Redingová řekla, že komise dostala 150 připomínek o 1400 stranách nejen od států, ale také od profesionálů a organizací působících v oboru.

Podle jejích slov panuje souhlas, že direktiva je nutná a že odpovídá potřebám. Komise se zatím nedomnívá, že by ji bylo potřeba měnit, ale chce zpřesnit či závazně vyložit některé pasáže zejména s ohledem na novou techniku, která se vyvíjí rychleji, než příslušné normy. Ministři i komise se shodli, že je nutná také zvýšená ochrana mladistvých před televizním sexem a násilím, ale například i v počítačových hrách.

Irský Dermot Ahern si pochvaloval také pravidla EU o zajištění zpravodajství z významných událostí, která Irsko podle jeho slov umělo dobře využít. Jde o princip, že je možno vysílat audiovizuální zpravodajství i z akcí, na něž si určitá společnost koupí výhradní práva.


Zdroj: ČTK, M&M, 3.3.2004


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
06.03.2004 • Do hry o Novu chce vstoupit Penta
04.03.2004 • Nova odmítla kroky Železného, který tvrdí, že ji z 60 % vlastní
03.03.2004 • Skončila porada ministrů EU o televizi
03.03.2004 • TÚ SR priniesol v roku 2003 do štátneho rozpočtu takmer 330,24 mil. Sk
03.03.2004 • Železný převádí Novu na neznámou firmu
03.03.2004 • Česká televize neuvažuje o bankovním úvěru

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist