Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 18.04.2024 - 10:40:45   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Myšák Mickey se loučí

  Autor: HN, M&M , e-mail: info@mam.cz Přidané: 15.03.2004


Sedmdesát šest let poté, co Walt Disney stvořil postavu malé myšky s červenými kalhotkami a učinil z ní značku svého impéria, jsou klasické animované postavy krátce před koncem. Bambi, myšák Mickey, Lví král - jim všem hrozí vymření. V kinech sice nyní běží náročně produkovaný kreslený animovaný film Medvědí bratři, ten však je spíše posledním cukáním vymírajícího zábavního odvětví, pro mnohé dokonce uměleckého směru, který provázel generace.


Pod vedením režisérů Aarona Blaiseho a Boba Walkera pracovala na příběhu nezvedeného indiánského hocha, který je proměněn v medvěda, čtyři roky armáda 400 kreslířů. Aniž by však tušili, že se vkus diváků drasticky změnil. "Kreslené animované filmy se již nezdají být žádané. Diváci šílí jen po počítačově animovaných snímcích," lituje Blaise.

Tuto proměnu potvrzují především příjmy z filmů. Počítačově animovaný snímek Hledá se Nemo na celém světě vydělal 700 miliónů dolarů, zatímco Disneyho kreslené filmy Atlantis či Planeta pokladů patřily spíše mezi propadáky.

"S filmem Medvědí bratři jsme chtěli udělat klasický disneyovský příběh s mluvícími zvířaty a hodně písněmi. A to se povedlo," pochvaluje si producent filmu Chuck Williams. V USA snímek zatím sice vydělal 80 miliónů dolarů, avšak doby, kdy filmy jako Bambi, Mauglí a Lví král trhaly kasovní rekordy, jsou nenávratně pryč. V září, které je beztak na obraty spíše slabým měsícem, Disney uvede svůj poslední kreslený animovaný film Home on The Range.

Vedení koncernu Walt Disney proto nechalo zavřít hned několik studií kreslené animace, mimo jiné také ve floridském Orlandu, kde vznikli právě Medvědí bratři. Animátoři si stěžují, že uzavření studií znamená konec celého jednoho uměleckého směru.

O slovo se nyní přihlásil i synovec zakladatele koncernu, Roy Disney, který firemní politiku označil za "nešťastnou". Dosavadnímu šéfovi Michaelu Eisnerovi vytkl nedostatečný důraz na kreativitu a lhostejnost vůči dopadům jeho rozhodnutí. Minulý čtvrtek Eisnera z vedení správní rady sesadili akcionáři, kteří jako jeden z důvodů uvedli právě jeho nedostatečný vztah k tradicím.

Jak se situace bude dále vyvíjet, je ve hvězdách. Přípravy na kreslený animovaný film A Few Good Ghosts byly koncem minulého roku nečekaně zastaveny. Prodloužena nebyla ani smlouva se společností Pixar, která pro Disneyho produkovala počítačově zpracované filmy Toy Story a Hledá se Nemo. Na nový žánr přitom vsadila bez výjimky všechna velká holywoodská studia a diváky tak letos zaplaví vlna počítačově animovaných filmů. K vidění bude třeba pokračování hitů Shrek nebo Ledová doba.


Zdroj: Markus Tschiedert, Handelsblatt, Hospodářské noviny, M&M, 12.3.2004


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
17.03.2004 • Edův pohádkový balík aneb Jů, Hele a Muf se vrací
16.03.2004 • SuperStar láme rekordy
14.03.2004 • Děti a televize [ 2 ]
13.03.2004 • Stanovisko televízie TA3 k obvineniu z porušenia volebného moratória
11.03.2004 • Bavte se a pomáhejte!
04.03.2004 • Formula 1 opäť na obrazovkách TV Markíza

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist