Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 20.04.2024 - 14:07:31   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Stanice a vysílače | Články
 

Polívkově Manéži mizely peníze

  Autor: J.Šídlo, MF Dnes , e-mail: idnes@idnes.cz Přidané: 29.03.2004


Finanční skandál provází jeden z nejpopulárnějších a nejdéle vysílaných pořadů České televize. Téměř deset let se totiž v brněnském studiu ČT ztrácely peníze za vstupenky na veřejné natáčení show Manéž Bolka Polívky - celkem jde zhruba o milion korun. Jeho osud však s největší pravděpodobností zůstane navždy jedním z neobjasněných tajemství ČT. Její vedení totiž tvrdí, že už dnes není schopno pohyb peněz vystopovat, a proto celý případ ani nepředalo policii. A přímí účastníci celé aféry si podle svých slov už nic nepamatují.

Že je s lístky na Manéž něco v nepořádku, vyšlo poprvé najevo na podzim 2002. MF DNES tehdy informovala, že v kase České televize chybí téměř tři sta tisíc za pět Manéží natočených v letech 2000-2002.

Zanedlouho se záhada vyřešila: peníze ukradl televizní producent Manéže Ivan Tuček, který se k tomu přiznal. Tuček však za projekt Manéže odpovídal už od roku 1992. A loni po odvolání dlouholetého šéfa brněnského studia Zdenka Drahoše kontrola zjistila, že v televizi chybějí jakékoliv doklady k lístkům právě od roku 1992.

Situace je tedy následující: televize nemá ponětí, co se stalo s penězi celkem za sedmnáct Manéží s pořadovými čísly 7 až 23. Jisté je jen jedno: v účetnictví je nemá a smlouvy, které ČT na Manéž uzavírala, problém vstupného vůbec neřeší.

Na každé natáčení se přitom podle kontrolních zpráv prodávalo odhadem 450 vstupenek. Ceny vstupenek se v průběhu let měnily, od původních 80-100 korun do 150-200 korun. Polovina výtěžku měla jít Divadlu Bolka Polívky, s nímž ČT při výrobě spolupracovala.

Televize odhaduje, že přišla - spolu s odhalenou zpronevěrou producenta Tučka zhruba o milion korun. To všechno jsou jen odhady. Ještě loni na jaře, když se první zmínka o problémech Manéže z let 1992-2002 objevila v jedné z kontrolních zpráv pro Radu ČT, televize slibovala, že provede "hloubkovou kontrolu" všech složek celého projektu Manéž.

Definitivní zprávu má studio Radě ČT předložit do této středy, jenže nulový výsledek je jasný už dnes. "V televizi už prostě žádné doklady k té době nejsou," říká dnešní šéf brněnského studia Marián Kleis.

"A když jsme se na to ptali v Divadle Bolka Polívky, řekli nám, že ani oni to ve svých účtech nemají. Nevíme, co máme dělat dál, nemáme se o co opřít," dodává. A šance, že se nějaké nové důkazy ještě objeví, je minimální.

Ředitel Divadla Bolka Polívky Petr Bílek si už dnes na to, co se dělo se vstupným, prý nevzpomíná: "Je to stará věc, vytěsnil jsem to z hlavy a nedokážu k tomu říct víc," tvrdí Bílek. Logická stopa vede k producentu Ivanu Tučkovi, který za Manéž v televizi odpovídal od roku 1992 - přesně od sedmého dílu, odkdy se datují nejasnosti.

"Vůbec nic o tom nevím, nebudu to vůbec komentovat," říká Tuček. Poté, co se provalila jeho zpronevěra z let 2000-2002 (kromě Manéže se stejný problém týkal i pořadu Banánové rybičky), byl Tuček z televize vyhozen a začala ho stíhat policie.

Tuček se však s ČT domluvil na splácení ukradené částky, policie jeho stíhání podmíněně zastavila a Tuček už svůj dluh splatil. "Pokud si vedení televize myslí, že došlo k nějakým nepravostem, ať podá trestní oznámení, já se ho nebojím," říká bývalý brněnský šéf Zdeněk Drahoš, dnes starosta brněnské čtvrti Útěchov.

Ale tentokrát se Drahoš ani nikdo jiný nemusí vyšetřování vůbec obávat. Televize případ policii vůbec nepředala: "My prostě nemáme policii co předat, protože o vstupném nejsou žádné zmínky ve smlouvách a nemáme ani žádné další doklady," říká brněnský televizní kontrolor Jan Minář.

Pro hlavní hvězdu Manéže jsou poslední zprávy o nesrovnalostech kolem jeho pořadu překvapením: "Slyšel jsem jen o tom, co už se psalo," říká Polívka. "Ale to se musíte zeptat jinde, protože já v Manéži jen hraju."


Televizní nedostatky:

• Manko ve skladu rekvizit přes 836 tisíc korun.

• Překročené rozpočty u prvních třinácti dílů seriálu Četnické humoresky - zatím zjištěné navýšení o 16 milionů korun.

• Ocelové garáže - podle dokladů pořízeny v roce 1994 za 835 tisíc. Podle dokumentů zlikvidovány jako šrot v hodnotě 32 tisíc v roce 1999.

Pozn.: Jde o některé nedostatky v hospodaření studia ČT v Brně Zdroj: kontrolní zprávy ČT


Zdroj: Jindřich Šídlo, MF Dnes, 29.3.2004


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
27.03.2004 • Diváci sú s programom STV spokojní
27.03.2004 • Šmejc vytáhl do boje proti Železnému
27.03.2004 • ČRo 4: Stanice pro mladé, která jen tak nebude
25.03.2004 • Licenčná rada riešila problematiku fajčenia a sexuálnych vzťahov na obrazovke [ 1 ]
25.03.2004 • Saban jmenoval nového šéfa ProSieben
23.03.2004 • Na dnešní schůzi sněmovny vyvrcholí spor o poplatky

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist