Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 04.05.2024 - 18:02:23   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Technika | Články
 

Výzkumy televizního chování v roce 2003

  Autor: ATO, ČM , e-mail: info@ceska-media.cz Přidané: 27.05.2004


Společnost MEDIARESEARCH, a. s. (realizátor elektronického měření sledovanosti televize v ČR 2002-2007) předala členům Asociace televizních organizací exkluzivní výsledky dvou výzkumů. Jedná se o „Kontinuální výzkum televizního chování 2003“, který uskutečnila partnerská společnost STEM/MARK, a. s., a „Kontinuální výzkum životního stylu 2003“ společnosti MEDIARESEARCH, a. s. Oba předložené výzkumy potvrzují zvýšený podíl deklarovaného volného času věnovaného koníčkům a snížený objem času věnovaného médiím. Zjištěné posuny se týkají zejména víkendových dní.

Shodou trendů a návazností výsledků výzkumů je stále potvrzováno, že panel domácností elektronického měření sledovanosti televize odpovídá televizní populaci ČR. Výsledky výzkumů mají vysokou užitnou hodnotu nejen v rámci projektu elektronického měření sledovanosti televize, ale i jako zdroj informací o populaci ČR.

Zjištěné změny v datech obou výzkumů celkově odpovídají očekávaným změnám v chování populace a jejím materiálním zázemí.


K hlavním výsledkům výzkumů:

- Zvyšuje se podíl diváků teletextu (49,9 %). Vzrůstá počet domácností, které vlastní DVD přehrávač (6,7 %), a roste průměrná doba strávená u DVD. Počet videí v domácnostech vzrůstá (54,8 %), ale snižuje se čas strávený s videem o více než hodinu měsíčně.

- V mediálním chování populace ČR se významně projevuje nástup nového média – internetu.

- Zvyšuje se deklarovaný měsíční příjem hlavy domácnosti, vybavenost předměty dlouhodobé spotřeby, a tím i celková životní úroveň domácností ČR. Logickým důsledkem je zlepšená kvalita televizní techniky. Procento televizních domácností zůstává v podstatě nezměněno, ale stále více televizorů je vybaveno moderními technickými doplňky. Během let postupně přibývá televizorů s dálkovým ovládáním (nyní 90,6 %), možností příjmu teletextu (66,5 %) a stereofonního zvuku (39,9 %). Počítač jako možný prostředek sledování televize se i nadále neprojevuje jako významný. Mírně se zvyšuje očekávání u digitální televize z hlediska zlepšení kvality obrazu a zvuku.

„Kontinuální výzkum televizního chování 2003“ navazuje na předchozí „Zaváděcí výzkum“ z roku 2001 a „Kontinuální výzkum 2002“. V rámci projektu elektronického měření jej realizuje partnerská společnost STEM/MARK, a. s. Celkový počet vyšetřených domácností reprezentujících populaci ČR již přesahuje 24 tisíc domácností ČR. Výsledná data umožňují meziroční srovnání, a tedy dlouhodobě spolehlivý a metodologicky konzistentní zdroj dat o televizním chování. Jeho hlavním cílem je získávat kontrolní data o televizním chování populace a mechanismus pro údržbu reprezentativnosti panelu domácností. Jsou zároveň i zajímavým zdrojem informací o populaci ČR.

„Kontinuální výzkum životního stylu 2003“ realizuje společnost MEDIARESEARCH, a. s. na panelu domácností, které reprezentují televizní populaci ČR. Cílem je aktualizace informací z oblasti mediálního chování, činností a aktivit volného času, hodnotových postojů a spotřebního chování televizních diváků. Údaje z tohoto výzkumu pomáhají při širší analýze televizního chování a plánování reklamních kampaní.

Strategická i detailní metodologie těchto projektů byla definována v těsné spolupráci zadavatele ATO a realizátora elektronického měření.


Ivana Musilová, vedoucí oddělení komunikace a správy panelu MEDIARESEARCH, a.s.

Hana Svobodová, jednatelka ATO



Česká média, 26.5.2004


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
23.03.2004 • Nová pokojová anténa Hama pro DVB-T
23.03.2004 • CeBIT 2004: Hledání nové krve
21.03.2004 • On-line hry vyzývají televizi na souboj
13.03.2004 • Prenos dát z peoplemetrov zabezpečí cez GPRS spoločnosť Orange
12.03.2004 • Set-top-box DVB-T se dvěma tunery firmy Topfield
11.03.2004 • DVB-T a firma Humax

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist