Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 03.05.2024 - 15:26:30   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Stanice a vysílače | Články
 

Rada a vedení ČT jednaly v Ostravě o vysílání regionálních studií

  Autor: PR Press ČT , e-mail: info@czech-tv.cz Přidané: 21.10.2004



Rada ČT se na svém výjezdním zasedání v Ostravě ve dnech 19. a 20. října zabývala činností regionálních studií Ostrava a Brno. V rámci semináře si radní vyměnili s vedením České televize názory na regionální vysílání zpravodajských a publicistických pořadů a zajímali se o regionální programové projekty.

Zvyšování podílu regionálních studií na celkové programové nabídce České televize patří k prioritám jak Rady ČT, tak současného managementu veřejnoprávní televize.

Poslední úprava zákona o ČT z ledna 2001 uložila České televizi dvě kvóty týkající se jejích regionálních studií – regionální vysílání zpravodajských a publicistických pořadů v časovém rozsahu alespoň 25 minut denně a podíl vysílání televizních studií Brno a Ostrava na celostátních okruzích minimálně 20 % celkové vysílací plochy ČT v měsíčním úhrnu.

První zákonem stanovenou kvótu se České televizi daří plnit (v roce 2001 denně 10,9 minut, v roce 2002 17,6 minut, v roce 2003 26,1 minut regionálního vysílání každého televizního studia) zejména díky souběžnému vysílání tří podob ranní krátké zpravodajské relace Regiony, rozšířeného vydání podvečerních Večerníků a od roku 2002 zpravodajského týdeníku Týden v regionech a zpravodajsko-publicistického magazínu Toulavá kamera. V prvním pololetí 2004 dosahoval podíl regionálně vysílaného zpravodajství a publicistiky denního průměru 24 minut, jelikož neděle zůstala bez regionální zpravodajské relace. Od listopadu 2004 se proto ve vysílání České televize každé nedělní ráno na ČT1 objeví nový regionální zpravodajský pořad Zajímavosti z regionů v rozsahu 25 minut, a tím bude zákonem daný podíl naplněn. Regionální zpravodajství vysílané z příslušného regionu vnímá Česká televize jako skutečnou službu veřejnosti reagující na události a potřeby občanů v jednotlivých krajích České republiky. Variabilitu lokálních témat pomáhá v současné době zajišťovat 12 krajských redakcí ČT.

Druhá kvóta určující minimální podíl televizních studií na celkovém vysílání ČT1 a ČT2 zůstává i přes veškerou snahu České televize a hledání různých cest, jak kvótu naplnit, za hranicemi jejích možností. Důkazem je fakt, že podíl studií jednotlivě i dohromady je v dlouhodobém horizontu víceméně stejný a odpovídá zhruba jejich velikosti, technickým kapacitám a realizačním možnostem: od roku 1998 se pohyboval v intervalu 9,6 % až 10,2 %. Za první pololetí 2004 tvořil podíl obou studií 10,5 %. Zákonem daného podílu ve výši 20 % by Česká televize chtěla dosáhnout během následujících tří let, a to zejména postupným zvyšováním výroby v regionálních studiích a větším rozsahem repríz pořadů vyrobených v regionech. Závisí to ale samozřejmě i na technologických a finančních možnostech veřejnoprávní televize.


V Ostravě 20. října 2004

Jiří Janeček, Generální ředitel ČT
Jan Mrzena, Předseda Rady ČT


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
21.10.2004 • V Košiciach testuje na K50 TV Naša
21.10.2004 • Rádio Čas zaplatí za černou anténu dvě stě tisíc korun
15.10.2004 • Berlínská televizní věž začínala jako černá stavba - II.
14.10.2004 • Rádio Čas opět terčem útoku
14.10.2004 • Berlínská televizní věž začínala jako černá stavba - I.
13.10.2004 • Důstojnější život pro mentálně postižené v Psárech

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist