Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 02.05.2024 - 06:19:15   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Zpravodajství ČT posílilo svou aktuálnost

  Autor: PR Press ČT , e-mail: info@czech-tv.cz Přidané: 24.01.2005


Hlavní zpravodajské relace ČT odvysílaly v posledním čtvrtletí roku 2004 celkem 131 živých vstupů. V případě Událostí se jednalo o 81 vstupů, což představovalo téměř 6 % všech odvysílaných příspěvků. Hlavní zpravodajské relace privátních stanic Televizní noviny Novy a Zpravodajský deník Primy zařadily do vysílání za stejné období dohromady 15 živých vstupů. Vyplývá to z analýzy zpravodajství českých televizí, kterou pro ČT provedla společnost Media Tenor.

Vysoký podíl živých vstupů přispívá nejen k vyšší aktuálnosti zpravodajství, ale podílí se také na jeho autenticitě, komentuje výsledky výzkumu analytik společnosti Media Tenor Petr Havlíček. Televize se tak zejména v případě zahraničního zpravodajství zbavuje závislosti na agenturách a na tom, co nabízejí do výměnné sítě jiná média, a stává se primárním zdrojem informací. K divákovi se tak nedostává výběr z výběru, ale může zažít pocit bezprostřední účasti na prezentovaném dění.

Největší rozdíl mezi Českou televizí a privátními stanicemi netkví jen v kvantitě, ale také v podílu přímých vstupů z českého území a ze zahraničí. Zatímco Novu a Primu charakterizuje výhradní zaměření na ČR, do Událostí ČT přinášeli živé informace ze zahraničí reportéři v 72 % případů, v Událostech, komentářích dokonce v 84 %.

Živému zpravodajství ČT ze zahraničí dominovala v posledním čtvrtletí 2004 Ukrajina a její ústavní krize (22 vstupů do Událostí, 10 do Událostí, komentářů), systematicky se obě relace věnovaly také prezentaci živých zpráv z voleb amerického prezidenta (Události 7 vstupů, Události, komentáře 10). V závěru roku prudce vzrostly vstupy reportérů z oblastí postižených zemětřesením a ničivým řáděním vln tsunami (9 v Událostech, 3 v Událostech, komentářích).

Vysoký počet živých vstupů podpořil dominantní postavení hlavních zpráv ČT vůči Televizní novinám a Zpravodajskému deníku v intenzitě pokrytí prezidentských voleb v USA a na Ukrajině i v prezentaci asijské přírodní katastrofy.

Zvýšenou pozornost, kterou ČT v posledním čtvrtletí 2004 věnovala zahraničnímu dění, potvrdila i analýza celkové struktury zpravodajství. Srovnání uplynulých třinácti měsíců ukazuje, že zatímco ve zprávách České televize narůstal podíl příspěvků o zahraničí jako reakce na důležitost klíčových zahraničních událostí, podíl příspěvků bez vztahu k ČR se v případě Novy a Primy pohyboval bez větších výkyvů od dlouhodobého průměru (Nova 24 % příspěvků bez vztahu k ČR, Prima 15 %).

Nárůst podílu příspěvků o zahraničí v závěrečných měsících roku 2004 dokládá připravenost ČT reagovat na klíčové události ve světě, říká Petr Havlíček. Do struktury zpráv Novy a Primy se zahraniční dění tolik nepromítá. Nelze samozřejmě říct, že je to tak špatně. Privátní stanice sledují svou vlastní koncepci. Každopádně vítězem je v této chvíli jednoznačně divák, který může volit mezi dvěma výrazně odlišnými nabídkami.


Martin Krafl, Tiskový mluvčí ČT


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
24.01.2005 • Měsíční programové přehledy BBC Prime [ 2 ]
24.01.2005 • BBC Prime bude exkluzivně pro území Česka živě vysílat udělování cen Britské filmové akademie
22.01.2005 • Sledovanost seriálu Rodinná pouta nadále roste
21.01.2005 • Hosté pořadu Otázky Václava Moravce – 23. ledna 2005
21.01.2005 • Andrej Bičan bude v TV JOJ testovať celebrity
20.01.2005 • Inaugurácia amerického prezidenta naživo vo vysielaní TA3

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist