Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 04.05.2024 - 13:23:17   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Oscarovému večeru kraloval Eastwoodův film Million Dollar Baby

  Autor: ČTK, Česká média , e-mail: info@ceska-media.cz Přidané: 28.02.2005


Ačkoli se na začátku udílení Oscarů v Los Anegles profiloval jako favorit snímek Martina Scorseseho Letec, kraloval ceremonii nakonec Million Dollar Baby, který si odnesl hlavní ocenění nejlepšího filmu. Clintu Eastwoodovi vynesl sošku za nejlepší režii a herečce Hilary Swankové za nejlepší herecký výkon v ženské hlavní roli a černošskému herci Morganu Freemanovi za nejlepší vedlejší mužskou roli.


Letec, nominovaný na jedenáct ocenění, je proměnil v Oscary mimo jiné v kategoriích nejlepších kostýmů, výpravy a dekorací, střihu, kamery a především vedlejší ženské role pro australskou herečku Cate Blanchettovou, která ztvárnila Katharine Hepburnovou, milenku hlavního hrdiny Howarda Hughese v podání Leonarda DiCapria. Pro pětatřicetiletou Blanchettovou šlo o druhý pokus získat Oscara, který tentokrát vyšel.

O cenu nejlepšího filmu se vedle Letce a Million Dollar Baby ucházely snímky Hledání Země Nezemě režiséra Marka Forstera, Ray režiséra Taylora Hackforda a Bokovka Alexandra Payneho.

V kategorii nejlepší mužské hlavní role zvítězil Jamie Foxx. Hlasující členové Americké akademie filmových věd a umění ho ocenili za biografické ztvárnění bluesové legendy Raye Charlese ve snímku Ray. Foxx a Freeman podruhé v historii oscarového ocenění dokázali získat pro černošské herce dvě ze čtyř hlavních hereckých kategorií.

Foxxovi v jeho nominační kategorii konkurovali Don Cheadle za účinkování v Hotelu Rwanda, Johnny Depp v Hledání Země Nezemě, Leonardo DiCaprio v Letci a Clint Eastwood v Million Dollar Baby.

V kategorii cizojazyčných snímků akademici zvolili dílo španělského režiséra Alejandra Amenábara Hlas moře (Mar adentro), založené na opravdovém příběhu tělesně postiženého Ramóna Sanpedra, který bojuje za právo ukončit vlastní rukou svůj život. Vítězství Amenábarova filmu se očekávalo poté, co získal letošní Zlatý globus, povařovaný obvykle za signál, který berou v potaz také hlasující členové Americké akademie filmových věd a umění.

V posledním desetiletí uspěly v cizojazyčné kategorii také české snímky. Nominace získaly Želary a Musíme si pomáhat, ale neproměnily je v oscarové ceny. To se podařilo před nimi Koljovi. Předtím si československá kinematografie připsala na konto dva Oscary za filmy Obchod na korze a Ostře sledované vlaky.

Bez překvapení se obešla podle médií kategorie celovečerního animovaného filmu, kde triumfovali Úžasňákovi. Autoři pojali svůj film jako parodii na komiksové seriály a představili v něm rodinu, která se vypravuje k záchraně světa. Ve své kategorii porazili Úžasňákovi Shreka 2.

Čestného Oscara za celoživotní dílo získal americký režisér Sidney Lumet, který tvořil filmy především v sedmdesátých letech minulého století. Proslul snímky Dvanáct rozhněvaných mužů, Pahorek, Racek a Serpico. Pro Lumeta, narozeného v roce 1924 ve Filadelfii, jde o prvního Oscara, ačkoli byl na toto ocenění navržen v kategorii nejlepšího režiséra už pětkrát.

Ceremonie se odehrála v sále Kodak Theatre v Los Angeles pod moderátorskou taktovkou Chrise Rocka. Sedmasedmdesáté předávání Oscarů v přímém přenosu provázelo několikasekundové zpoždění, aby se dařilo vynechat případné nepřístojnosti nebo neslušné výrazy. Média si povšimla, že letos se laureáti vystříhali dlouhých děkovacích projevů, které byly tak typické pro předchozí ročníky.


Zdroj: ČTK, Česká média, (ms), 28.2.2005


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
01.03.2005 • Trefa do zájmu diváků s komedií Stůj, nebo se netrefím
01.03.2005 • Zrušenie sezóny NHL bude stáť 400 miliónov dolárov
01.03.2005 • Sedmička s Václavem Klausem u diváků zvítězila
25.02.2005 • Hosté pořadu Otázky Václava Moravce – 27. února 2005
25.02.2005 • Stane se Jan Největším Čechem? [ 1 ]
24.02.2005 • Zdařilý start Ságy rodu Forsytů na cestě za diváky

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist