Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 04.05.2024 - 11:52:54   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Sex, drogy, jazz a opera – divy na BBC Prime

  Autor: PR Press BBC Prime , e-mail: info@bbc.cz Přidané: 02.03.2005



V průběhu dubna vám sobotní noční dokumentární pásmo, Prime People, přinese přehlídku šarmu a hudby, protože BBC Prime se ponoří do života čtyř výjimečných hudebních osobností:


Billie Holiday je jednou z velkých ikon jazzového zpěvu, ale dnes je stejně známá pro své životní excesy, jako pro její skvělé umělecké úspěchy. Prostřednictvím rozhovorů s lidmi, kteří ji znali nejlépe a neobvyklých ukázek z jejích živých vystoupení, vám tento program nabídne oduševnělý pohled na legendu o „dámě, která zpívá blues“. Hlas Billie Holiday byl v jazzu zcela ojedinělý – lehce za hranicí beatu. Zvuk jejího hlasu byl ihned rozpoznatelný. Co jí ale vedlo k tomu, že sama sebe zničila? Nebo jak to naznačují její písně, byla snad tragickou obětí, prokletou už od začátku? Pořad Prime People vám poskytne oduševnělý obrázek o této „senzační dámě“.

V dalším týdnu přineseme divákům pohled do života velké hvězdy – Marii Callas. Byla považována za jeden z největších, neskvělejších hlasů dvacátého století – ale také nejprchavější. Zpívala tak, jak to žádná operní zpěvačka předtím nedokázala a přesto zřídka chyběla na titulních stránkách novin pro své pověstné spory, odchody a hvězdné výbuchy hněvu. A na vrcholu své skvělé kariéry všechno zahodila. „Nejdřív jsem ztratila kila, potom hlas a potom jsem ztratila i Onassise.“ Její zpěv byl naprosto unikátní, ale také kontroverzní; při každé ovaci se našel někdo, kdo se jí poškleboval. Dodnes na ní lidé vzpomínají s láskou, ale i s nelibostí. Tento program je pohledem do hloubi duše této výjimečné a záhadné ženy.

Další v pořadí je Kathleen Ferrier, nejlepší oratoriální zpěvačka své doby. Spolupracovala s Benjaminen Brittenem a přiblížila Mahlerovi liedery a řadu opomíjených britských písní širšímu britskému a americkému posluchačstvu. Po její smrti v říjnu roku 1953 ve věku 41 let byla stejně slavná, jako nově korunovaná královna Elizabeth II. Tento dokument s ukázkami z jejích vystoupení a rozhovory s lidmi, kteří ji znali, se dívá na život této mezzosopranistky tělem i duší, která zahájila svoji pěveckou kariéru na hudebním festivalu Carlisle v roce 1937.

Nakonec opustíme vážnou hudbu a setkáme se s nepochybnou královnou sexu, drog a rokenrolu, Janis Joplinovou. Objevili ji na mezinárodním hudebním festivalu Monterrey International Pop Festival v roce1967 a její první zlaté album bylo na světě v roce 1968. O dva roky později byla mrtvá. Janis obklopuje zmatek a stereotyp. Je tu Janis, lesbická žena, vyvrhel, rebel, Janis přizpůsobivá, feťačka, alkoholička, génius a osamělá žena. Janis tento obrázek často vytvořila sama a chránila své zranitelné já. Divoké oděvy a životní styl, i její výrazný smích byly jen nástroje pro skrývání pravdy. Skutečnou Janis mnozí lidé nikdy neviděli, na chvilku se ukázala jen pár vyvoleným. Setkejte se s opravdovou Janis v pořadu Prime People.


Programové informace:

Billie Holliday: Sensational Lady (Billie Holliday: Senzační dáma)
CET 21:30 – sobota 2. dubna
(Titulky: české, dánské, hebrejské, maďarské, norské, polské, rumunské, švédské)

Maria Callas: A Big Destiny (Maria Callas: Velký osud)
CET 21:30 – sobota 9. dubna
(Titulky: české, dánské, hebrejské, maďarské, norské, polské, rumunské, švédské)

Kathleen Ferrier: An Ordinary Diva (Kathleen Ferrier: Obyčejná Diva)
CET 21:30 – sobota 16. dubna
(Titulky: české, dánské, hebrejské, maďarské, italské, polské, rumunské)

Janis Joplin: Southern Discomfort (Janis Joplin: Jižní soužení)
CET 21:30 – sobota 23. dubna
(Titulky: české, dánské, hebrejské, maďarské, italské, norské, polské, rumunské, švédské)

Walter Hellebrand, International Communications, BBC Worldwide
Martin Maruniak, PR/komunikace v ČR, GCI, Praha


Doplnění redakce:

BBC Prime – mezinárodní kanál sítě Worldwide oslavil v těchto dnech své desáté výročí a má více jak 21 milión předplatitelů v Evropě, na Středním Východě a v Africe. Tento kanál, který je vlajkovou lodí Britských kabelových kanálů, přináší to nejlepší z programů BBC v oblasti dramatu, talkshow, komedií, dětských pořadů, dokumentárních pořadů, filmů a seriálů o životním stylu. Každý rok vysílá více než 2500 hodin nových pořadů, včetně Top of the Pops (Nejlepší popové hvězdy), EastEnders (Lidé z Východního konce), The Weakest Link (Nejslabší máte padáka) a BBC Learning (Učení s BBC), což je unikátní noční výukový program na BBC.

Také u nás je dostupný v řadě kabelových sítích a též v satelitní platformě UPC Direct (na Astře 1G, 19,2 st. východně, tr. 99, frq. 12,382 H, SR 27500, FEC 3/4, SID 20322, V-PID 451, A-PID 461, vysílání je kódované v systému CryptoWorks, dostupné pro abonenty základní nabídky Rodina). K popularitě BBC Prime přispívá, samozřejmě kromě kvalitní programové nabídky, shrnující to nejlepší z dramatické a dokumentární tvorby britské veřejnoprávní televize, také to, že některé, zejména večerní pořady jsou doprovázeny titulky v českém jazyce (v teletextu na str. 881).

Abyste měli přehled, které pořady jsou takto vysílané, můžete si stáhnout úplný programový přehled této stanice, který díky dobré spolupráci s českým zastoupením BBC Prime pravidelně uveřejňujeme v sekci TV download. Přehled je zpracován ve formátu PDF, přičemž free software Acrobat Reader, který vám poslouží k prohlížení a vytištění na tiskárně, si můžete stáhnout také v této sekci . Před zahájením tisku bychom vás ale chtěli upozornit na to, že měsíční přehled BBC Prime je velmi podrobný a rozsáhlý např. březnový má dokonce 71 (!) stran. Soubor je pro snazší stažení zabalený do formátu ZIP.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
03.03.2005 • Nova vzpomíná na Miloslava Šimka
02.03.2005 • BBC Prime má fimblový pocit!
02.03.2005 • Už tušíte, kdo bude Největší Čech? [ 1 ]
02.03.2005 • Výsledky Prima TV v 8.týdnu 2005 (21.2. - 27.2.2005) a v únoru 2005
01.03.2005 • Téma summitu Bush – Putin divákov TA3 výrazne zaujala
01.03.2005 • Trefa do zájmu diváků s komedií Stůj, nebo se netrefím

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist