Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 27.04.2024 - 22:57:29   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - DVB-T | Články
 

Digitální rozhlas DAB je příliš drahý

  Autor: Petr Miklík , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 07.03.2005


I když cena přijímačů pro digitální rozhlas DAB se již výrazně snížila, stále ještě jsou velmi drahé. Také náklady na vysílání DAB jsou nesmírně vysoké. Pokud má soukromý poskytovatel programu sám platit náklady za vysílání, systém DAB pro něj není zajímavý. Jestliže by dostal subvenci, potom je některý ze soukromých provozovatelů ochoten vysílání DAB akceptovat – v opačném případě však nikoliv.

Těžko se tomu dá věřit, pravdou však je, že náklady na vysílání DAB jsou vysoké. Existuje síť v L pásmu v Porýní-Falci. Ta se skládá jen z vysílačů s malým výkonem v Ludwigshafenu, Weilerskopfu, Hohe Wurzelu a v Mainz-Ober-Olmu. Síť pokrývá plochu jen 38,81 km², signál má k dispozici maximálně asi 1,6 miliónů obyvatel. Stereofonní program v dobré kvalitě stojí celkem 7200,-- EUR měsíčně. To je příliš mnoho. Tzn. 86400,-- EUR ročně a to prosím pro vysílání rozhlasu, který má jen velmi málo posluchačů. Předpokládaná celoplošná síť DAB v lepším pásmu VHF s celkem 12 vysílači by měla mít pokrytí 105,45 km², a asi 4,2 miliónů obyvatel – alespoň teoreticky. Za to měsíční náklady na program jsou extrémně vysoké, činí 23700,-- EUR, popř. 284400,-- EUR ročně. Který nový rozhlasový program si takové náklady může dovolit?

V Porýní-Falci je v provozu méně než 10 tisíc přijímačů DAB. Je možné, že náklady na vysílače DAB jsou opravdu vysoké. Ve srovnání s náklady na vysílání DAB ve Velké Británii jsou náklady na vysílání DAB v Německu téměř desetkrát tak vysoké jako v jiných evropských zemích. Možná, že to způsobuje téměř monopolní situace v Německu. Je zde T-Systems jako dceřinná firma Deutsche Telekomu AG. K uvedeným nákladům za vysílání DAB se navíc připočítávají náklady za zařazení (přivedení) programu do multiplexu. Zde společnost T-Systems vybírá ještě další poplatky.

Když se provede rozbor těchto údajů, ukazuje se, proč vysílání DAB v Německu ztroskotalo. Tyto vysoké náklady za vysílání znamenají, že toto médium je v Německu odepsané. To platí i pro vysílače s velmi nízkým výkonem, které umožní příjem uvnitř budov jen stěží. Navíc je nepatrný počet programů. Nadále přetrvává zejména chybějící pestrost i výběr programů. Z toho mála programů DAB jich mnoho, které jsou již známé z pásma VKV.

Dosavadní subvence do německého DAB činila téměř 500 miliónů EUR. Tímto způsobem nelze dál pokračovat. Proč je tomu tak je, to by měli znát ti, kteří se za DAB přimlouvají. Měli by se postarat o to, aby celý deficit DAB byl vyrovnán. Pokud to nebude možné, může se celé vysílání DAB v Německu „pohřbít“. Spolkový a zemský účetní (správní) dvůr se bude muset brzy, ještě jednou, zabývat problémem subvencí.


Zdroj: Infosat.lu, 28.2.2005, volně upraveno a zkráceno


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
06.03.2005 • Nova podala žalobu na verdikt RRTV, která jí neudělila kmitočty
05.03.2005 • Spor o rozhlasové digitální vysílání DAB
04.03.2005 • Digitální vysílání DRM pro RTL
04.03.2005 • Další vypnutí analogového terestrického televizní vysílání
25.02.2005 • ZEK, den poté
18.02.2005 • DVB-T v Německu: v plánu je rozšíření v Severním Porýní-Vestfálsku

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist