Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 03.05.2024 - 07:04:53   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - DVB-T | Články
 

RRTV dočasně v neúplném složení

  Autor: Zdeněk Duspiva , e-mail: zdenek.duspiva@post.cz Přidané: 25.03.2005


Radu pro rozhlasové a televizní vysílání v souvislosti s odchodem do diplomatických služeb v březnu 2005 opouští Milan Jakobec, zvolený v roce 2003 na návrh US-DEU. Zatím není Úřadem vlády oficiálně potvrzen termín doručení písemné abdikace, podle zákona mandát končí druhým dnem po doručení vzdání se funkce předsedovi vlády (§7 odst.6 a) Zákona č.231/01Sb.). Informace o přesném termínu zatím neměl ani předseda Rady Petr Pospíchal, který jen ví, že M.Jakobec svou práci v RRTV končí. Po splnění formálních kroků proběhne na některé z nejbližších parlamentních schůzí dovolba nového člena, očekává se ale, že šanci by v současnosti nakonec měl dostat i kandidát jiné strany vč. stran dosud opozičních.

Personální změna souvisí i s dalším vývojem v postupu RRTV v digitalizaci. Dosavadní hlasování o licenčních řízení na digitální vysílání probíhala většinou jen s minimální těsnou většinou jednoho hlasu. Podle dostupných zpráv v řadě případů včetně hlasu odcházejícího radního. Proti vyhlášení licenčního řízení bez legislativní podpory vydalo 5 členů RRTV tzv. nesouhlasné stanovisko. Těsně neprošla ani podzimní snaha revidovat rozhodnutí o vyhlášení tendru ještě před jeho začátkem. Absence člena RRTV a také názor a postoj člena nového budou mít vliv na úspěch při udělení licencí například Českému Telecomu nebo dalším favorizovaným subjektům z řad přihlášených žadatelů. Podle zákona je pro udělení licence potřeba minimálně 9 hlasů.

Další problémy Radou zvoleného postupu v přechodu na digitální vysílání nastávají v souvislosti se soudními spory. Podle dostupných informací soud v první fázi 24.3.2005 zrušil rozhodnutí RRTV z podzimu 2004 (zatím nepravomocné rozhodnutí), kterým Rada zamítla žádost TV Prima o digitální vysílání na kmitočtech , které jsou součástí sítě „B“. Rada tehdy při zjednodušeném popisu procedury projednávání žádosti TV Prima nejprve přerušila, mezitím vyhlásila licenční řízení i na zmíněnou síť „B“, a následně žádost TV Prima z důvodu vyhlášení licenčního řízení zamítla. Projednávání podobné žaloby RTV Galaxie byla údajně přerušeno z formálních důvodů.

Žalobu proti zamítavému rozhodnutí RRTV podala před časem také televize NOVA, konkrétně kvůli zamítnutí žádosti na digitální vysílání v síti „A“. Tato jediná již dnes celoplošná síť (75%) nyní po definitivních schválení Zákona o elektronických komunikacích a po podpisu prezidenty přednostně náleží České Televizi spolu s Českým rozhlasem. ČT a ČRo podle zpráv z RRTV už podaly příslušné žádosti. Kromě formálních souhlasů regulačních orgánů ještě musí veřejnoprávní provozovatelé uzavřít smlouvu s příslušným provozovatelem sítě.

Televize Nova se také v poslední době obrací na rozhodující instituce s žádostí o podporu záměru TV Nova zahájit digitální vysílání i přes nesouhlas a odmítavá stanoviska RRTV i části Poslanecké Sněmovny (Pozn. Například zamítnutí legální možnosti souběžného zahájení digitálního vysílání všech dosavadních televizí včetně veřejnoprávních – tzv.sněmovní návrh).

Přes všechny dosavadní peripetie se blíží finální fáze licenčního řízení na udělení digitálních licencí. RRTV v licenčním řízení hodlá podle vyjádření členů svého vedení pokračovat i bez ohledu na většinové usnesení Poslanecké sněmovny PČR, aby „Rada nečinila nevratné kroky…“. Na svém 5. zasedání v únoru letošního roku Rada uložila svému Úřadu učinit opatření, aby se účastníci tendru nemohli seznámit s údaji v žádostech jiných žadatelů (§13 odst. 4) Zákona č.231/01 Sb.). Toto usnesení RRTV, přijaté až v samém závěru celého licenčního řízení, je poněkud zvláštní a může někdy vyvolat až dojem, že dosud tato zákonná povinnost nebyla potřebná. K tomu předseda RRTV Petr Pospíchal telefonicky uvedl, že nedošlo k žádným únikům informací a že jde o aktivní formu a snahu přísně formálně dodržet znění a požadavky zákona (Zákon doslovně uvádí ….že Rada učiní v této věci vhodná opatření…). Formálně je tedy Rada učinila až 22.-23.února. Pro úplnost - Licenční řízení bylo vyhlášeno 3.11.2004 a na webových stránkách RRTV zveřejněno 5.11.2004.


ing.Zdeněk Duspiva, publicista, 24.3.2005


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
22.03.2005 • DVB-T ve Francii: max. 15 až 20 programů FTA
09.03.2005 • Rozhlasová rada stanice DeutschlandRadio podporuje plány na digitalizaci
07.03.2005 • Digitální rozhlas DAB je příliš drahý
06.03.2005 • Nova podala žalobu na verdikt RRTV, která jí neudělila kmitočty
05.03.2005 • Spor o rozhlasové digitální vysílání DAB
04.03.2005 • Digitální vysílání DRM pro RTL

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist