Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 03.05.2024 - 15:59:09   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Technika | Články
 

Slováci kupujú väčšie a modernejšie televízory

  Autor: Strategie on line , e-mail: info@strategie.sk Přidané: 20.05.2005


Spotrebný trh televízorov sa v poslednom čase dynamicky mení - a to nielen vo svete a v Európe, ale aj na Slovensku. Zmena preferencií je jednoznačná - v trende sú väčšie uhlopriečky, modernejšie technológie a tzv. ploché panely, čiže najmä LCD obrazovky. Aj keď Slovensko nedosahuje dynamiku západnej Európy, kopírujeme (s istým odstupom) európsky a svetový vývoj.

V súčasnosti je ešte väčšina televízorov na európskom trhu vyrábaných klasickou CRT technológiou. Predaj plochých panelov však predčí očakávania - už minulý rok tvorili ploché panely 40 % predaja. Úplný obrat na trhu príde oveľa skôr, ako odborníci očakávali. „Stali sme sa svedkami toho, ako dokážu ploché zobrazovacie panely dominovať celkovému rozvoju a rastu TV produktov. Naše analýzy pôvodne hovorili, že ploché panely dosiahnú v Európe 60 % podiel na predaji až v roku 2007. Skutočnosť je oveľa rýchlejšia – už v tomto roku predaj LCD a plazmových televízorov spolu s televízormi so spätnou projekciou predbehne predaj klasických CRT televízorov. Je to dôkazom jasnej zmeny orientácie užívateľov na priestorovo úsporné televízne prijímače s veľkými zobrazovacími panelmi, ktoré poskytujú vysokú kvalitu obrazu a zároveň najnovšie možnosti konektivity s AV zariadeniami,“ hovorí Takashi Itagaki, viceprezident spoločnosti Sony Television Europe.

Podľa prieskumov sa spotrebitelia pri výbere televízora orientujú na prvom mieste podľa značky ako symbolu kvality, spoľahlivosti a pozitívnej skúsenosti. Druhým dôležitým kritériom je použitá digitálna technológia (t.j. LCD alebo plazma) a pripravenosť na plné digitálne televízne vysielanie (HD-ready). Všetky tohtoročné novinky Sony medzi plochými panelmi sú už na digitálne vysielanie budúcnosti pripravené, čiže majitelia si kupujú produkt, ktorý bude aj o niekoľko rokov plne spĺňať kritériá všestranného využitia.

Na Slovensku je nástup európskych trendov výrazne pomalší. Ploché panely (plazma, LCD, spätná projekcia) tvorili v roku 2003 iba 2% trhu, dnes tvoria vyše 9%. „Donedávna boli ceny nových technológií nastavené pomerne vysoko. Avšak v poslednom čase výrazne klesli – napríklad 30-palcový LCD televízor Sony KLV-30HR3 zlacnel od októbra 2004 do mája 2005 o neuveriteľných 45%. Ceny väčšiny LCD sa už pohybujú v rozpätí 40 - 70 tisíc korún, čo pri zvážení špičkových vlastností, dlhej životnosti a nového dizajnu a možností umiestnenia hovorí jasne v prospech LCD,“ vysvetľuje Miriam Krčová zo Sony Slovakia.

Najväčší nárast pritom nastal v segmente LCD televízorov, kde predaj stúpol až 10-násobne. Práve LCD je najperspektívnejšia technológia, ktorá ide vývojom stále dopredu – na rozdiel od plazmy, kde je technologický vývoj ukončený a plazma už neprinesie nič nové.

CRT technológia na Slovensku stále dominuje - 91% predaných televízorov sú klasické televízory s klasickou CRT technológiou. Aj tu sa však preferencie každoročne menia. Viditeľne sa posilňuje predaj väčších obrazoviek a trend smeruje od 50 Hz k vyspelejším 100 Hz televízorom a k širokouhlému formátu 16:9. Kým v roku 2002 patril najväčší podiel na predaji 55-centimetrovým uhlopriečkam, roky 2003 a 2004 už jasne patrili televízorom s uhlopriečkou 72 cm, pričom v minulom roku až o 100% narástol predaj vyspelejších 100 Hz televízorov, zatiaľ čo 50 Hz televízory v tejto kategórii stagnovali.


Zdroj: Interel Public Relations, Strategie on line, 19.5.2005


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
11.05.2005 • Rozhlasový přijímač DVB-T firmy TechniSat
29.04.2005 • Mobily s televizí budou podle průzkumu do pěti let dostupné masám
24.03.2005 • Rekordný rast zákazníkov i užívateľov internetu bude pokračovať
10.03.2005 • Mediakabel spúšťa ‘Manycast’ platformu pre živé vysielanie a video pre káblovky, mobily aj internet
08.03.2005 • Rohde&Schwarz dodá vysílací techniku pro rumunskou analogovou TV i DVB-T
08.02.2005 • ST má významný vplyv na dvoch najdôležitejších maloobchodných trhoch

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist