Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Úterý • 14.05.2024 - 12:28:04   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Příští zastávka: Nollywood!

  Autor: PR Press BBC Prime , e-mail: info@gci.cz Přidané: 07.06.2005


Kam se hrabou Bombaj či Hollywood – teď tady máme Nollywood! V pořadu Africká sezona navštívíte Nigérii a třetí největší filmový průmysl na světě. Celebrity tu mají možnost za pouhé tři týdny pořídit úplně celý film. Filmový obchod v těchto končinách zažívá svůj boom. Každý týden se zde vyprodukuje až kolem deseti nových filmů.


Přichází Nick Moran, jenž jako herec zazářil ve filmu Sbal prachy a vypadni (Lock, Stock and Two Smoking Barrels) a nyní má ambice prosadit se jako filmový režisér. Nick si již vyzkoušel, jak je to těžké vyrobit film v Hollywoodu a ve Velké Británii, kde lidé na zúročení své dřiny, v podobě uvedení filmu, čekají doslova roky. Nyní se chopil příležitosti vyrobit za pomoci dvou špičkových nigérijských producentů film v ryze nollywoodském stylu.

V čem je hlavní výhoda? Pomineme-li pouhé tři natáčecí týdny, zřejmě to bude rozpočet. Ten činí pouhých 10 000 liber.

Dějiny výroby filmů v nigérijském Nollywoodu pamatují časy dobré i zlé. Nick se zde nepokouší o nic mimořádného, neboť v nigerijském filmovém průmyslu je výroba budoucího filmového trháku za pochodu a s nízkými náklady zcela běžným a pravidelným jevem. V nejhektičtějším období koncem minulého roku se tu natočilo za jediný týden až 54 zbrusu nových titulů. Podle střízlivých odhadů nyní tento průmysl dosahuje ročního obratu ve výši zhruba 45 milionů dolarů.

Rozmanitý charakter filmů sahá od milostných příběhů a historických ság až k filmům dobrodružným a pohádkám s duchy a kouzly voodoo. Tyto filmy neběží v kinech. Natočeny na video putují po stovkách z centrálního skladu v Lagosu do ulic, aby je na každých čtrnáct dní zaplavily pomocí sítě speciálních obchodů, prodejců a pouličních obchodníků. Tímto způsobem se zdejší filmoví producenti snaží své počáteční investice získat již do týdne zpět.

Pro Nicka je to něco úplně jiného, než čím si prošel v Hollywoodu. Bude mít jeden den na to, aby si vybral obsazení, jeden den k nalezení správných míst pro natáčení a několik málo dní k úpravě scénáře. Natáčet bude malou digitální kamerou. Na tohle zatím zvyklý nebyl, snad se tak ovšem ukáže, čím si film nigérijské produkce vybudoval své výjimečné postavení. Nick zobrazí nigérijský život tak, jak jej prožívají samotní producenti a herci, které při filmování pozná. Dokument bude rovněž pojednávat o temných stránkách Lagosu, nejživějšího a zároveň nejnebezpečnějšího, elektrizujícího města Afriky, i o způsobu, jakým filmy odrážejí mýty a kulturu země.

Jak se však britský režisér, znalý západního tvůrčího procesu, vypořádá s nástrahami tohoto náročného prostředí? Po celou dobu bude mít na mysli jediné – reakci toho nejpřísnějšího publika v Lagosu - nigérijských kritiků, distributorů, herců, producentů a samotných filmových fanoušků – ti všichni mu přesně poví, co si o jeho námaze myslí.

Časový plán pořadu o Nollywoodu: Pátek 8.7. v 21.30 (GMT+2)

Titulky jsou k dispozici v těchto jazycích: češtině, dánštině, hebrejštině, maďarštině, italštině, norštině, polštině, rumunštině a švédštině.


PR Press BBC Prime, Jindřich Lacko, 6.6.2005


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
09.06.2005 • Chcete být milionářem? aneb Milionáři v Milionáři [ 1 ]
08.06.2005 • Souboj velikánů se blíží 10. června na ČT1!
08.06.2005 • Finalisté SuperStar vyrazili za fanoušky do regionů
07.06.2005 • Největší Čech na Čechově mostě
06.06.2005 • Finále SuperStar se nedočkala Gabriela Al Dhábba
06.06.2005 • Pořad To nevymyslíš sledovalo 1,6 milionu diváků [ 2 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist