Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Neděle • 28.04.2024 - 03:57:22   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - DVB-T | Články
 

Digitální vysílání v Brně se rozšířilo

  Autor: Rovnost - Brněnský deník , e-mail: info@rovnost.cz Přidané: 13.10.2005


Brno má v etéru další televizní stanici, a to navíc v perfektní kvalitě. Potíž je jediná - téměř nikdo ji nenaladí, protože to drtivá většina přijímačů neumí. Přesto včera (7.10.2005) v deset hodin dopoledne televizní stanice Óčko své digitální vysílání rozjela. V Brně jde o průkopnický krok, Óčko, které bylo dosud v městě dostupné jen v kabelové televizi, chce digitální frekvenci využívat už nastálo. „Momentálně máme licenci jen pro experimentální vysílání. Počítáme ale s tím, že brzy budeme vysílat naostro," řekl Jakub Petříček, marketingový manažer televize.

Oproti Praze má Brno v digitálních kanálech tříleté zpoždění. První vlaštovka se zde objevila až koncem minulého roku. Povolení pro experimentální vysílání získal Český Telecom, který v Brně zřídil dva vysílače - na telefonní ústředně na Babákově ulici a na fakultní nemocnici v Bohunicích. Toto vysílání skončilo počátkem letošního roku. Obnova se plánovala právě na říjen 2005 a za pár měsíců už má začít řádný provoz. Změně postupem času neunikne žádný divák, nikdo ale nemusí panikařit a vybírat úspory na nový televizor.

„Pro normálního diváka to znamená jen to, že si bude muset koupit set-top-box. Cena této krabičky se pohybuje kolem dvou a půl tisíce korun, pravděpodobně bude ale klesat," vysvětlil šéf televizní techniky brněnského studia České televize Pavel Čermák. „Set-top-box funguje podobně jako video. Divák bude mít dálkové ovládání a bude si volit programy v rámci jednoho kanálu," dodal.

Zavedení digitální televize v České republice brzdila nerozhodnost a zákulisní boje, spíše než technické problémy. „U nás je problém, že experimentální fáze tu trvá již několik let. V ostatních zemích byla tato fáze velmi krátká," řekl Čermák. V Anglii a Německu digitální vysílání funguje již několik let. V Berlíně dokonce zrušili analogové vysílání úplně.

Největším přínosem pro televizní trh je rozšíření počtu kanálů, zlepšení kvality signálu nebo doplňkové služby. „Do půl roku by v České republice měl být zaveden digitální systém vysílání. Analogové vysílání ale nevymizí tak rychle," prozradil mluvčí České televize Martin Krafl.

Zcela nové televizní přístroje nebude nutné kvůli naladění digitálních frekvencí kupovat, postačí tzv. set-top-boxy. Pro ty si však brněnští zájemci musí zajet do Prahy, většina zdejších obchodníků je ještě nemá na skladě.


Digitální televize - televize na přání

Konec nepříjemného zrnění. Žádní duchové na obrazovce. Stoprocentní obraz. Oblíbený film několikrát po sobě. Nejen to přinese brněnským divákům zavedení digitálního vysílání. V budoucnu se plánuje dokonce interaktivní vysílání nebo superteletext. „Divák si tak koupí prostřednictvím televize například letenku, nebo zaplatí v bance," vysvětluje Pavel Jurga, provozovatel obchodu s elektronikou. Uvažuje se i tom, že by si každý mohl za nějaký poplatek objednat konkrétní film, a sestavit si tak vlastní program.

Jurga však upozorňuje, že podobné technické vymoženosti lze očekávat nejdříve za pět let.

Hlavní rozdíl mezi analogovým a digitálním vysíláním spočívá v kvalitě. Digitální přenos zajistí stoprocentní obraz bez jakéhokoli rušení. Další výhodou je možnost distribuce více stanic v jednom kanálu.

Všechno zajistí malá krabička, která se připojí na televizi a prostřednictvím antény bude přijímat digitální signál. „Cena tohoto zařízení se pohybuje kolem čtyř tisíc. Nejlevnější se dají sehnat už za poloviční cenu," informuje zaměstnanec firmy Emos Martin Novák. V Praze, která má v digitálním vysílání náskok, prodají měsíčně dvě stě dekodérů. Brněnské prodejny podobný zájem teprve čeká, takže mnohé ani toto zboží ještě nemají na skladě.


Otázka pro... Jana Jiráka z katedry mediálních studií Fakulty společenských věd Univerzity Karlovy:


Jak ovlivní digitální vysílání českou mediální scénu?

Vliv zkušebního vysílání zůstane malý. V Praze po nedávném spuštění digitálního přenosu například diváci nejvíce ocenili možnost sledovat zpravodajský kanál ČT24. Změna však není kvalitativní, rozdíl mezi analogovým a zkušebním digitálním vysíláním zůstal nepatrný. Po udělení licencí a spuštění celoplošného vysílání můžeme naopak čekat výraznější změny. Dojde k rozdrobení nabídky, jednotlivé kanály se budou více specializovat. Problém pocítí hlavně současné velkoplošné televize, kterým klesne sledovanost. Čeští diváci se musejí připravit na možnost výběru. Už nebude polovina národa sledovat večer jeden kanál. Lidé nebudou rozebírat, co se událo v tom kterém seriálu. Nakonec televizi ze svého hovoru vytěsní úplně. Stejně jako to v minulosti udělali s četbou.


Zdroj: (fs), Rovnost - Brněnský deník - 8. 10. 2005


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
14.10.2005 • DAB v Porýní-Falci
12.10.2005 • DVB-T v Hesensku: urychlení přechodu na digitální vysílání
11.10.2005 • Ohlasy z Bruselu I.
06.10.2005 • Óčko rozšiřuje digitální pozemní vysílání o Brno a okolí
05.10.2005 • Úspěšná montáž antén DVB-T v Lipsku [ 1 ]
30.09.2005 • SWR: „zelená“ pro zavedení DVB-T v aglomeraci Stuttgartu a Rýna-Neckaru

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist