Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Neděle • 05.05.2024 - 17:47:22   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - DVB-T | Články
 

DAB v Porýní-Falci

  Autor: Petr Miklík , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 14.10.2005


V některých velkých městech Porýní-Falci existuje navíc k vysílání DAB v III. pásmu VHF i vysílání v pásmu L. Udává se, že vysílání v III. pásmu je v této zemi celoplošné. Příjem v tomto pásmu však v celé zemi možný není, neboť výkony vysílačů jsou velmi nízké. V Porýní-Falci je potřebné s rozvojem vysílání DAB pokračovat, aby došlo nejen ke zvýšení výkonů vysílačů, nýbrž i k rozšíření frekvenčního spektra. Tím by mohlo vysílat více než sedm stávajících programů. Tam, kde se v této zemi dá přijímat vysílání DAB v III. pásmu, má pro posluchače význam zvýšení kvality příjmu.

Následující rozhlasové programy DAB lze v III. pásmu přijímat v tzv. CD kvalitě (lepší jak u VKV): SWR1, SWR2, SWR3, Das Ding (stanice pro mladé vysílatele SWR), Cont.ra (slovesná a informační stanice SWR), Deutschlandradio Kultur a Sunshine (privátní stanice pro mladé). Před několika lety vysílatel Südwestfunk („Jihozápadní vysílání“) - jenž se později sloučil s Süddeutsche Rundfunk („Jihoněmecké vysílání) na SWR - ukončil vysílání kulturního a klasického programu SWR2 z vysílače Kirchweiler ve prospěch reklamně výnosného programu SWR4. V důsledku toho došlo ke zhoršení VKV příjmu programu SWR2. V některých městech a jejich okolí zde pomáhá vysílání DAB programu SWR2. Např. v téměř celém Daunu je možný kvalitní příjem DAB uvnitř budov (včetně SWR2). Někde je sice příjem vně domu dobrý, pro dobrý příjem uvnitř domu je nutná instalace venkovní antény.

Je nějak škoda, že posluchači digitální rozhlas DAB berou na vědomí jen stěží. Stanice DAB by rovněž o svém vysílání mohly informovat. Snad by se také příslušný mediální úřad a politici této země měli postarat o zařazení stanice Deutschlandfunk do paketu DAB v III. pásmu. Kvalitní celoplošný příjem této veřejnoprávní rozhlasové stanice v celém Německu chybí, ačkoli každý plátce koncesionářských poplatků na to přispívá 37 centy za měsíc. Např. kapacity DAB pro Deutschlandfunk v III. pásmu v Porýní-Falci by bylo možné získat úsporou v bitovém toku bez zhoršení kvality příjmu.

Že privátní provozovatelé v Porýní-Falci nejsou v DAB zastoupeni, je možná chyba, avšak mnoho posluchačů je s pěti programy SWF spokojeno, spolu s se stanicí Deutschlandradio Kultur a ještě chybějícím Deutschlandfunkem. Pro mladé se znamenitě činí program SWR „Das Ding“ i soukromá stanice „Sunshine“.

A ještě jedna věc: téměř všechny digitální rozhlasové přijímače DAB mají ještě rozsah VKV. Lze pak navíc přijímat – v horší kvalitě – i jiné rozhlasové programy.


Zdroj: Infosat.lu, 13.10.2005, volně upraveno a zkráceno


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
13.10.2005 • Digitální vysílání v Brně se rozšířilo
12.10.2005 • DVB-T v Hesensku: urychlení přechodu na digitální vysílání
11.10.2005 • Ohlasy z Bruselu I.
06.10.2005 • Óčko rozšiřuje digitální pozemní vysílání o Brno a okolí
05.10.2005 • Úspěšná montáž antén DVB-T v Lipsku [ 1 ]
30.09.2005 • SWR: „zelená“ pro zavedení DVB-T v aglomeraci Stuttgartu a Rýna-Neckaru

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist