Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 04.05.2024 - 22:51:28   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - DVB-T | Články
 

DVB-T ve středním Německu: zahájení vysílání se blíží

  Autor: Petr Miklík , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 29.11.2005


Od 5. 12. 2005 budou moci i obyvatelé středoněmeckých spolkových zemí Sasko, Sasko-Anhaltsko a Durynsko využívat DVB-T. Přípravy na zahájení vysílání s tím počítají. Potom by v regionech Lipsko/Halle, Erfurt/Výmar celkem asi čtyři milióny obyvatel mohlo přijímat běžnou venkovní nebo pokojovou anténou (a dodatečným set-top-boxem) dvanáct digitálních programů veřejnoprávních televizních vysilatelů.

Vysílání analogových terestrických programů veřejnoprávních stanic bude v tento den pravděpodobně ve 4.00 hodin ukončeno. Pro přechod („přepojení“) na digitální vysílání bude třeba asi dvě hodiny.

Bohužel soukromé televizní stanice ve středním Německu tento projekt odmítly. Atraktivita DVB-T by se nepochybně zvýšila, jestliže by i privátní programy vysílaly v DVB-T. Divák, který by si chtěl pořídit set-top-box na DVB-T, by si měl nejdříve položit otázku, zda je pro něj nabízený soubor programů dostatečný. V současnosti se i specializované prodejny s potřebnými set-top-boxy připravují na vánoční nákupní sezónu. Odborníci ovšem doporučují si před zakoupením boxu vyzkoušet, jaké jsou podmínky příjmu žádaného vysílače. Z důvodu geografických podmínek a výkonu vysílače jsou v plánovaném území i problematická místa s pokrytím signálem. Tak se dá rozhodnout, zda postačí pokojová anténa nebo zda je nezbytná venkovní anténa.


Zkušební vysílání DVB-T v Lipsku

Několik dní před zahájením pravidelného provozu DVB-T testuje MDR nové vysílací zařízení v Lipsku. Dne 28. 11. 2005 ráno bylo proto analogové terestrické vysílání asi dvě hodiny mimo provoz. Divák, který přijímal své programy ještě klasickou anténou a neměl žádný přijímač DVB-T, se od 8 do 11 hod. musel vzdát programu ARD a MDR.

I redaktoři serveru DIGITAL FERNSEHEN (Digitální televize) testující příjem napjatě čekali na zahájení vysílání programů DVB-T. Již před 8 hodinou přijímač načetl celkem 11 programů. Příjem programů byl výborný. S pokojovou anténou byla ve zkušební laboratoři nakladatelství Auerbach v lipské ulici Lauchstädte dosažena síla signálu 99 % (na přijímači Homecast T8000-DVB-T). Příjem byl ještě možný jen s koaxiálním kabelem. V regionu Lipsko by tak měl být možný příjem DVB-T bez rušení i v místech, kde bývají s příjmem signálu potíže.

Následující seznam uvádí stanice, které v Lipsku bude možné přijímat v DVB-T. Na K 9 (205 MHz) 64 QAM bude možný příjem: MDR Sachsen (Sasko), RBB Brandenburg (Braniborsko), Bayerisches Fernsehen (Bavorská televize), WDR. Na K22 (482 MHz) 64 QAM bude vysílat Das Erste (ARD), Eins Festival, Arte, a Phönix, na K42 (642 MHz) 16 QAM to bude ZDF, ZDF Info/3 Sat (časové sdílení) a Kika/ZDF Doku (sdílené vysílání).

Vydavatelství Auerbach bude zájemce přímo informovat o zahájení pravidelného provozu. V pasáži Elster (ulice Zschochersche 48, 04229 Lipsko) bude dne 5. a 6. prosince předvedeno, jak je možné přijímat programy DVB-T.


Zdroj: (ddp), [ab], [rp], Digitalfernsehen.de, 25. a 28.11.2005, volně upraveno a zkráceno


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
30.11.2005 • DVB-T v Německu: pro oblast Severního moře bude významný rok 2006
23.11.2005 • DAB v Sársku: zdvojnásobení pokrytí v pásmu L
18.11.2005 • Pozemské digitálne televízne vysielanie aj v Bratislave [ 3 ]
15.11.2005 • RRTV umožnila Primě řádné digitální vysílání v síti B
11.11.2005 • EU: Dotace na DVB-T je nezákonná
09.11.2005 • Digitální rozhlas v Polsku už nevysílá v systému DAB

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist