Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 02.05.2024 - 11:39:08   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - DVB-T | Články
 

EU: Dotace na DVB-T je nezákonná

  Autor: Petr Miklík , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 11.11.2005



Kostky jsou vrženy: Evropská komise rozhodla, že subvence na digitální terestrickou televizi pro komerční poskytovatele programu v Berlíně-Braniborsku je v rozporu s předpisy.


Příspěvek ve výši asi 4 miliony EUR, který byl poskytnut komerčním poskytovatelům programu pro využití digitální terestrické vysílací sítě (DVB-T) v Berlíně-Braniborsku, je v rozporu s dotačními předpisy smlouvy EG.

Podle EU může poskytnutá dotace narušit konkurenční prostředí. Komise dále rozhodla, že již vyplacené příspěvky, které nebyly oznámeny, musí být vráceny – to je asi polovina. Současně komise zdůraznila, že v souladu se svými oznámeními z let 2003 a 2005 důrazně podporuje přechod na digitální televizi. Členské státy mají mnoho možností, jenž jsou slučitelné s dotačními předpisy smlouvy EG, aby tento přechod takto podporovali. Rozhodnutí komise zahrnuje i pokyny, jak tyto předpisy co nejlépe splnit. Jak se komisařka pro hospodářskou soutěž Neelie Kroes k tomu vyjádřila, státní podpora by musela být založena na objektivních kritériích a musela by se vyhnout „deformacím“ v konkurenčním prostředí především mezi terestrickým, kabelovým a satelitním přenosem.

Úřad pro média v Berlíně-Braniborsku (MABB) poskytl komerčním poskytovatelům programu (zejména RTL a ProSiebenSat1) dotaci k vysílacím nákladům - na síť DVB-T zaváděnou v listopadu 2002, aniž by to dopředu komisi oznámil. Naproti tomu se poskytovatel programu zavázal, že bude nejméně pět let využívat vysílací síť DVB-T, kterou provozuje T-Systems. V návaznosti na několik stížností provozovatelů kabelových sítí zahájila komise v červenci 2004 formální šetření. Po vyslechnutí účastníků trhu došla komise došla k závěru, že dotace úřadu MABB je v rozporu s dotačními předpisy smlouvy EG. Dotace se nevztahovala na určené náklady na přechod a příspěvek byl ustanoven teprve tehdy, až byl přechod už dohodnut.

Bez objektivního zdůvodnění byly některé platby učiněny pro poskytovatele programu, který již byl vlastníkem digitální licence. Proto byla možná větší vysílací kapacita s nižšími náklady na televizní kanál. Tato dotace tedy nepřímo zvýhodnila síť DVB-T v neprospěch konkurenčních televizních platforem jako kabel a satelit, takže nebylo přihlédnuto zejména k technologické neutralitě nabídky. Komise sice uznala jisté nedostatky trhu. Nicméně konstatovala, že příspěvek nebyl nástrojem, který by byl nejlépe vhodný. Ale ani nebyl potřebný, aby řešil problém.

V nejnovějším rozhodnutí, týkajícím se DVB-T, poskytuje komise určité vodítko pro to, jak by měl být digitální přechod podporován. Z toho důvodu komise posoudila zejména příznivě: financování výstavby sítě v oblastech s nedostatečným celoplošným pokrytím; finanční kompenzaci nákladů na vysílání veřejnoprávních institucí ve všech platformách, aby bylo dosaženo pokrytí veškerého obyvatelstva, je-li tento podíl veřejnoprávní „zákázkou“; dotaci uživatelům na zakoupení digitálních převodníků (set-top-boxů), pokud je podpora technologicky neutrální a podporuje zejména všem přístupné normy k zajištění interaktivity; finanční kompenzaci pro vysílatele, kteří musí ukončit analogové vysílání před vypršením své licence, pokud přitom bude přihlédnuto k přidělené digitální vysílací kapacitě.


[ab], Digitalfernsehen.de, 9.11.2005, volně upraveno a zkráceno


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
09.11.2005 • Digitální rozhlas v Polsku už nevysílá v systému DAB
09.11.2005 • Sasko-Anhaltsko se připravuje na DVB-T
09.11.2005 • Den české digitalizace [ 1 ]
03.11.2005 • ČRa obnovily digitální rozhlasové vysílání T-DAB
03.11.2005 • Digitalizace pro nespavce
01.11.2005 • Mobilní příjem televize v severním Německu a Dánsku

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist