Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 18.05.2024 - 06:13:39   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Stanice a vysílače | Články
 

Radio Praha mělo loni díky QSL kartám kontakt s 12.000 posluchači

  Autor: D.Kütner, ČTK, ČM , e-mail: info@ceska-media.cz Přidané: 10.07.2006


Praha 10. července (ČTK) - Český rozhlas 7 - Radio Praha byl loni v kontaktu s 12.000 posluchači v zahraničí. Zájem o program, který stanice vysílá do zahraničí pro krajany a příznivce České republiky v šesti jazycích, radio dodnes měří metodou z dob první republiky. Kontakt lidí po celém světě se stanicí zajišťují již 70 let od svého startu takzvané QSL karty, jakési pohlednice, které Radio Praha posílá lidem a ti je vrací zpět i se svými názory na pořady.

"Stanice si tímto způsobem mapují, v kterých oblastech a v jaké kvalitě jsou slyšet," uvedl na dotaz ČTK ředitel Radia Praha Miroslav Krupička. Písmena QSL pochází z telegrafie a znamenají "potvrzuji příjem". Původně to byl jeden z kódů vyvinutých pro potřeby telegrafie, který později převzali radiotelegrafisté a rozhlasoví posluchači.

QSL lístek má rozměr pohlednice, na jejíž jedné straně je obrázek a na druhé straně je krátký předtištěný formulář, na který stanice vedle jména posluchače vyplňuje datum, čas a frekvenci jeho poslechu. Podle údajů stanice v roce 2005 Radio Praha obdrželo 19.000 dopisů, z toho bylo asi 12.000 dopisových zpráv. "Z toho plyne, že posluchačům bylo rozesláno 12.000 QSL lístků. Toto číslo se v posledních pár letech zásadně nemění," podotkl Krupička.

Vyšší ohlas na tento způsob komunikace rozhlas registroval v 60. a 70. letech, kdy ve světě existovaly takzvané Monitorkluby a Kluby posluchačů. Podle dochované statistiky dopisový ohlas vrcholil v roce 1976, kdy do Radia Praha došlo 137.000 dopisů. "Statistika bohužel neříká, kolik z toho bylo dopisových zpráv a tedy kolik bylo odesláno QSL lístků," dodal Krupička.

Poslechové zprávy a QSL karty dostává stanice z různých koutů světa na pěti kontinentech. "Zajímavou skupinou posluchačů jsou čeští námořníci na zaoceánských lodích, kteří poslouchají Radio Praha na světových oceánech, a krajané ze Severní Ameriky," uvedl ředitel stanice. Do budoucna Krupička věří, že i nadále budou mít lidé zájem o kontakt se stanicí pomocí QSL karet, mimo jiné i proto, že řada lidí tyto pohlednice s motivy české krajiny či historie sbírá. "Nevěřím, že v brzké budoucnosti je nahradí nějaké elektronické médium," míní. Jistou změnu ale nyní přece jen stanice vnímá - své zprávy o kvalitě poslechu lidí posílají nejen klasickým dopisem, ale čím dál více i e-mailem.

Radio Praha nyní patří pod Český rozhlas, není však financováno z koncesionářských poplatků, ale dotacemi ze státního rozpočtu. V posledních dvou letech se rozpočet podle údajů rozhlasu pohyboval ve výši 62,5 milionu korun. Stanice vznikla před 70 lety proto, aby mimo jiné mohl český stát čelit propagandě; ke startu Radia Praha přispěl i tehdejší ministr zahraničí Eduard Beneš. Podle Krupičky je hlavní náplní stanice propagace ČR ve světě a informování o dění v Česku, jakýsi "hlas ČR ve světě", stejně jako existují stanice Hlas Ameriky či Hlas Ruska.


Zdroj: ČTK, Dušan Kütner, gcm, Česká média, (jka), 10.7.2006


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
11.07.2006 • Zvolené nové predsedníctvo EBU
10.07.2006 • Generálny riaditeľ STV sa vzdal funkcie
07.07.2006 • Ředitelkou nově vzniklé sekce marketingu TV Nova se stala Miloslava Nováková
05.07.2006 • Zone Vision Networks sa zmenil na Zonemedia
05.07.2006 • 45 let Televizního studia Brno ČT
30.06.2006 • Stanovisko RRTV k žádosti provozovatele BBC Radiocom (Praha) s.r.o. o změnu licenčních podmínek

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist