Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Úterý • 19.03.2024 - 07:54:15   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Pakety a stanice | Články
 

Co nejčastěji na satelitu sledují současní diváci (časť 2/3)

  Autor: Dr. Vlad. Mazálek , e-mail: agi@compet.cz Přidané: 16.10.2001


          Již jiné odpovědi jsme se dočkali od mladého muže z okresního jihočeského města ve věku blízko třiceti let. V jeho jednopokojovém bytě zaplňovalo malou předsíňku již na první pohled kvalitní horské kolo, obytnému pokoji pak přímo dominovala moderní televize s velkou obrazovkou se systémem domácího kina. Pohodlné kombinované sezení či spací prostor je přizpůsoben dlouhodobému sledování televize či velmi pohodlnému poslechu hudby. Jaký je pohled na satelitní programy tohoto člověka ? Satelitní soupravu jsem koupil již moderní digitální , a poklady ke koupi jsem si vytáhl z různých stránek na internetu.
          A tak mám Humax 5500 s natáčením. Sice jsem ji instaloval sám dle přiloženého návodu, ale ani po více hodinách práce jsem s tím nebyl stoprocentně spokojený. A tak jsem zavolal k nastavení natáčení firmu s měřící technikou, která svoji práci udělala na možné maximum a ještě jsem nádavkem dostal několik dobrých rad ohledně přijímače i natáčení a kontakty na případnou další modernizaci či doplnění soupravy a na získávání dalších informací. Nejprve jsem myslel, že mi to bude stačit a dostatečně tím ”nakrmím” své domácí kino. Ale volná je vlastně jen německá část vysílaných programů, ale já bych chtěl k využití spíše akční filmy, a ty se zrovna moc odkódovaně nevysílají. To jsem si totiž myslel, když mi přijímač natáhl opravdu stovky televizních programů, ale to, že jich bude zase až tolik kódovaných, to jsem netušil.
          A tak asi po dvou měsících jsem to nevydržel a zakoupil přídavný modul do přijímače a k němu neoficiální kartu. Protože počítač mám, jsem schopen si podle informací kartu také přeprogramovat prostřednictvím číselných skupin. Je to sice teď téměř měsíčně, ale za hodinku je to hotovo a pro mne atraktivních programů mám poměrně dostatek. Navíc jsem v programech objevil spoustu různých sportovních programů které nejsou jenom o fotbale nebo podobných sportech, ale dokonce se tam našlo něco i o kolovém ježdění. Je to sice v jiném systému a moduly ani karty nejsou zrovna levnou záležitostí, ale podle programového průvodce jsou tam uváděny pořady, o které bych zájem měl a tak si asi tu radost udělám a modul i kartu koupím. V soustavě s domácím kinem to umí udělat velmi věrnou atmosféru, a tak kolikrát nemívám o spoludiváky nouzi. Jen nevím, jestli zůstat u formátu 4 : 3 a nebo zda by se uživila i televize s obrazovkou pro rozměr 16 : 9. Sice se hodně hovořilo o tom, jak se ten nový formát bude rozvíjet a co všechno se v něm bude vysílat, ale ve skutečnosti v tomto formátu těch programů moc nevysílá. Sice pokud takový kanál už opravdu vysílá, tak jsou to většinou novinky, které bych chtěl co nejdřív vidět, ale na druhé straně dovedu chvíli počkat a nemusím mít všechno hned. Jazykové mutace mi celkem nevadí, protože angličtinu znám a valná většina filmů má anglický jazykový doprovod volitelný téměř vždy už na prvním místě. To je opravdu slušná výhoda toho digitálního vysílání. Jsem se soupravou opravdu spokojen a mám dojem, že je i slušně za těch pár měsíců zaužívána.
          Jen těch informací je tam někdy snad trochu moc a chtělo by to nějaké zařízení, pomocí kterého by šlo třeba nějak vybrat či informativně vypsat, které budou například večer vysílány neatraktivnější filmy třeba podle žánrů a na kterých kanálech, protože žádný programový týdeník už nemůže být tak obsáhlý, aby to mohl udělat. Vím, že v týdeníku Satelit něco podobného vychází, ale bývá to spíše z odkódovaných analogových německých programů. Ono je však asi moc různých zájmových skupin a dobře se to nedá, ale právě tato skutečnost s nedořešenou informovaností asi nějak bude brzdit rozvoj malých společností bez velkého jména. Ale to spojení s časopisem dobré je, protože ten digitální příjem opravdu prochází vývojem a hlavně nárůstem a člověk se jinde jen těžko dozví, že si má do přijímače doprogramovat další nové kanály. Já jsem myslel, že když se dá ze satelitu přijímač přeprogramovat, tak půjde také o to, že se mu tam automaticky natáhnou všechny nové frekvence a programy, ale ono je to trochu jinak a jde spíše o zkvalitňování software. Ale třeba programátoři pro nové verze konečně pochopí, co to uživatel přijímače a konzumní divák od nich vlastně chce a udělají program konečně podle toho. Vizuální krása softu je sice jedna věc, ale já chci toho vidět hlavně co nejvíc z vysílaných programů. Uvažoval jsem také o balíku českého provozovatele, ale bylo mi řečeno, že samostatná karta koupit nejde. To bych si prý musel koupit celou soupravu, dokonce ji nechat namontovat autorizovanou firmou, abych získal potvrzení nutné k aktivaci karty. To je přece pro majitele už namontovaných souprav - a zvlášť těch, které v systému cryptoworks pracovat umí - pěkné omezení. Pak se jen diví, že se ty karty shánění pokoutně a různě se ztrácejí a falšují či doplňují, když to nelze nijak legálně. Ale pro mne zas ta čeština není tak nezbytná a ty opakující se filmy se dají najít i na jiných kanálech. A tak se po té kartě ani nesháním.

Při zastavení se u asi padesátiletého klienta, který si vždy potrpěl na velkou parabolu, jsem na svůj průvodní dotaz obdržel odpověď následující. Je pravda, že tento koníček mi ani za deset let nezevšedněl, i když dneska se už velké paraboly moc nenosí a jejich výskyt na domech obvykle jasně označuje nějakého satelitního fandu. Poměrně hodně známých ovšem tak velké paraboly dalo pryč a přešli i na čas do role běžných satelitních konzumentů, ale teď s přibývajícími léty se zase ke svému původnímu koníčku vrací. Já soupravu buduji již dlouho, o tom svědčí konečně různý použitý satelitní materiál, který nyní skladuji ve sklepě. To nejsou jen samé úspěchy, ne vždy právě první konvertor či ozařovač je ten nejsprávnější a plně podle mých představ. Ale za to mám za ta léta parabolu seřízenou a vyváženou tak, že detailně kopíruje tu správnou dráhu v mezích zdejšího možného pohledu na oblohu. Přijímám jak C , tak i Ku pásmo a svého času jsem dokonce přijímal i programy z Arabsatu a indických družic v S pásmu a zkusil jsem dokonce i Meteosat v pásmu L. Ale nakonec jsem zůstal jen u těchto dvou ”živých” pásem.
          Nyní v době kombinace analogového a digitálního vysílání zase ožívají skupinky ”satelitních lovců”, kde se mezi sebou konzultují úspěchy v extrémním příjmu a dokonce se tam objevují i nové tváře, které prahnou právě po něčem neobvyklém. A tím ”lovení” a hledání nových programů bezesporu je. Navíc se tyto výsledky dají konzultovat s tabulkami jako www.satcodx.com nebo www.lyngsat.com, kam je hrdostí každého přidat aspoň jeden nově nalezený a zachycený program. A těch českých a slovenských jmen tam můžete najít celkem dost. Je to něco jako objevovat nové hvězdy a planetky, má to své cíle, není to bezúčelné. Parabolu, natáčení a vnitřní vybavení paraboly snad už v dohledné době nebudu muset měnit kvůli nějakým novým pásmům, ale trošku jsou nyní problémy s kvalitními přijímači.
          U analogového přijímače to bylo téměř jednoznačné : tam figurovaly dvě značky - Chaparral a Echostar. Ten první umí parabolu natáčet vlastně v obou rovinách, ten druhý má zase velmi dobře propracovaný autofocus - tedy automatické natáčení na nejlepší signál vysílaný z daného satelitu. To jsou sice přijímače jen pro příjem analogu, ale podle vývoje digitálních přijímačů je vidět, že s takovými vymoženostmi žádný z čistě digitálních přijímačů vůbec nepočítá. A tak si jednoznačně už z tohoto důvodu Echostar ponechám, protože ho nijak nelze nahradit a pro velké paraboly je tato funkce přímo nezbytná. Sice nad tím slzím, když vidím, za jakou cenu se tyto přijímače vyprodávají, ale to už se s tím prostě nedá nic dělat. Na druhé straně zas je to výborná příležitost pro ty, co něco takového shánějí, protože pro antény nad 160 cm to považuji opravdu za potřebnou základní věc.
          Jsou sice již kombinované satelitní přijímače pro příjem analogu a digitálu, ale jednak ani jeden z nich autofocus nemá, a pak jsem se ze svého koníčka poučil, že univerzálnost nějakého zařízení je vždy řešena na úkor snížení účinnosti nějakého dílu, a to já zpět couvat nemíním. A tak hledám opravdu dobrý digitální přijímač s dostatkem předvoleb a s automatickým i manuálním zadáváním údajů, protože i nadále mi jde o příjem spíše těch extrémů než běžných věcí. Z toho důvodu ani dekódovací moduly nesháním, snad jen nějaký jeden, aby z toho koníčka měla občas i něco rodina . Ale jinak televizní maniaci nejsme. Myslím ale, že tato činnost ”satelitních lovců” se hned tak nevytratí. Vždyť v každém odvětví a hobby se najdou ti ”vlažní” i ti ”skalní”, bez toho by ten obor snad ani nebyl úplný.

...pokračovanie nabudúce

časť 1/3

časť 3/3


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
23.10.2001 • Koniec Videocryptu a Syster Nagravision na ASTRE
20.10.2001 • Európska medzinárodná tv stanica - ALFA TV
19.10.2001 • Co nejčastěji na satelitu sledují současní diváci (časť 3/3)
14.10.2001 • VIVA2 končí, nahradí ju VIVA+ [ 1 ]
13.10.2001 • Co nejčastěji na satelitu sledují současní diváci (časť 1/3)
12.10.2001 • Nalaďte si: Al-Jazeera Satellite Channel [ 1 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist