Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Úterý • 19.03.2024 - 04:00:22   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Pakety a stanice | Články
 

Co nejčastěji na satelitu sledují současní diváci (časť 3/3)

  Autor: Dr. Vlad. Mazálek , e-mail: agi@compet.cz Přidané: 19.10.2001


U dalšího jsem zase přišel v době , kdy vzhledem k nové fasádě bytového domu, ve kterém bydlí, starou parabolu právě rušil s tím, že přejde na kabelovou televizi vzhledem k tomu, že je současně s ní zaváděn i internet. Jiný naopak kabelovou televizi vzhledem k narůstajícím poplatkům a k tomu, že zejména filmové kanály nejsou distribuovány ve zvukovém stereodoprovodu odhlašuje a intenzívně se zajímá o formu příjmu direkt, kterou šíří taktéž známý kabelový operátor. Vystřihl si totiž z novin k tomu článek, kdy představitelé Evropské unie vydali vyhlášku o tom, že nikde na jejím území nebude jakkoliv bráněno v instalaci parabol a satelitnímu příjmu realizovanému individuálně jejich prostřednictvím. Jeho domácí má totiž k tomu jiný postoj, tak se chystá na ”utkání”s ním.

Z rozhovorů jsme se sice určité věci dozvěděli, ale co se skutečně sleduje, na to nám dají spíše lepší odpověď asi prodejci. A jaký je jejich dojem a názor ?

Většina satelitních souprav, které se nyní prodávají - jedná se vyloženě o digitální satelitní soupravy a přijímače - je uzpůsobena také pro příjem zakódovaných programů. Přijímače FTA - tedy pouze na volné digitální programy - zůstávají ležákem, protože jejich cena není zas o tolik nižší, aby to vyrovnalo jejich handicap. A pokud ne ihned k přijímači, tak jistě tak do měsíce tito lidé dokupují k přijímači některý z dekódovacích modulů a k němu také příslušnou neoficiální kartu. Přesto, že je to investice téměř stejně veliká jako přijímač, ale to jasně ukazuje, že samotné volné programy nejsou natolik přitažlivé, aby zaujaly na dlouhý čas.

O tom, jaké moduly jsou v současné době populární, informují jiné články, ale my teď hovoříme o obsahu programových balíků možných k rozkódování. A protože jako nejčastější se nakupují karty do modulů Aston a nejvíce se lidé začnou ozývat tehdy, když se zakódují programy španělského balíku, zdá se, že největší sledovanost mají programy alespoň erotického zaměření, spíše však ty toho tvrdšího. Jak mi téměř shodně sdělilo několik prodejců těchto karet u nás i na Slovensku, málokdo přímo sdělí, o jaké programy v balíku má zájem, ale v každém případě vždy požadují, aby šly především ty programy, které mají ve svém názvu nějaké písmenko X. Čím víc programů s tímto písmenkem, tím lépe. Podobná situace však nastává i při výpadku neoriginálních karet v modulu Viaccess, což situaci jen podtrhuje.

Druhým nejsledovanějším okruhem jsou sportovní kanály, a to především na systému Viaccess. Vede zatím fotbal před hokejem, ale jinak jde o sport všeobecně. Programů s tímto obsahem je opravdu dost, a téměř každý si vybere z mnoha klasických sportovních odvětví, ale i z některých menšinových či netradičních sportů. Jasně vedou fotbalové kanály, které si nechávají ”montovat” také naše větší fotbalové kluby zřejmě jako instruktážní programy. Naladit lze přímé přenosy a záznamy z afrických, evropských i jihoamerických pravidelných soutěží, ale také kanály nejvýznamnějších italských či španělských fotbalových klubů, kde jsou vysílány třeba i starší utkání a nebo pásma o historii klubů či soutěží.

Oba nyní jmenované okruhy mají velkou oblibu nejen u nás ,ale i v dalších státech s nízkou jazykovou vybaveností také proto, že tady vlastně není třeba žádného detailního jazykového překladu jako třeba u následujícího žánru - u filmových kanálů.

Poměrně žádané byly v době rozvoje systému D2Mac filmové kanály. Dnes je jich ovšem tolik a tak rozfázované, že jsou brány spíše jako doplňkové. Snad do popředí vystupují jen v německém balíku Premiere World, ale dostatek je jich v každém systému. Právě tady je velice citelný nedostatek orientace v programových informací a nezřídka se stává, že si diváci stěžují spíše na to, že nemohou sledovat souběžně více programů. Ze současných přístrojů opravdu lze sledovat pouze jeden program, ale právě proto jsou mnohé filmové programy vysílány se začátky posunutými o několik desítek minut za sebou, aby se divák mohl film vychutnat vždy opravdu od samotného začátku.

Na některých kanálech jsou promítány opravdu i premiérové novinky a vůbec filmy v takovém množství, že se zdá, že o tento žánr zájem momentálně proti jiným poněkud ochladl. Já ovšem myslím, že je to spíše rozšířením možnosti výběru. Jsme totiž opět v jednom ze satelitních mezidobí, kdy je situace v satelitním vysílání určitým způsobem opět trošku stabilizovaná a kdy vlastně není naprosto žádným problémem příjem jakéhokoliv satelitního programu vysílaného ve světě vyjma snad program australských a dálněvýchodních. Ale i ty mají obvykle zájem na svoji prezentaci také u evropského diváka a tak jejich mutace označované jako vysílání pro krajany v zahraničí asi nedá na sebe dlouho čekat. Vždyť při pravidelných aktualizacích seznamujících nás s novinkami na orbitu připravovaných panem kolegou Ing.Hrubcem (www.satCentrum.com) přidáváme k již instalovaným programům měsíčně minimálně dalších 30 - 40 nových programů .

Nemyslím, že by se tento momentální stav v oblíbenosti či sledovanosti satelitních programů měl do konce roku nějak rapidně změnit, i když satelitní a televizní sezóna začíná obvykle až přibližně s přechodem na zimní čas. Ale vzorek našich satelitních diváků se měsíc od měsíce zas tak nemění.


časť 1/3

časť 2/3


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
23.10.2001 • Koniec Videocryptu a Syster Nagravision na ASTRE
20.10.2001 • Európska medzinárodná tv stanica - ALFA TV
16.10.2001 • Co nejčastěji na satelitu sledují současní diváci (časť 2/3)
14.10.2001 • VIVA2 končí, nahradí ju VIVA+ [ 1 ]
13.10.2001 • Co nejčastěji na satelitu sledují současní diváci (časť 1/3)
12.10.2001 • Nalaďte si: Al-Jazeera Satellite Channel [ 1 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist