Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 19.04.2024 - 16:49:16   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Ze světa | Články
 

Digitální rozhlasové vysílání: až nyní přichází skutečný začátek – II.

  Autor: Petr Miklík , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 21.01.2004



Druhou částí pokračujeme v mapování nelehké cesty digitálního rozhlasového vysílání v Německu. V úvodu si však na krátko odskočíme za Průliv, protože i když se to na první pohled nezdá, na rozvoj DAB v Anglii má německý úspěch či neúspěch svůj vliv.


DAB nejen v Evropě

O situaci v Anglii, kde je systém DAB skutečně úspěšný, by pak mohl více říci pan Simon Nelson, vedoucí oddělení internetu BBC. V tomto případě odpovědná osoba z BBC rozhodnutí ohledně systému DAB prosadila a ukončila dlouhotrvající proces. Také v oblasti internetu BBC zavádí novinky - vysílání z archivu a propaguje v televizi systém DAB. V Anglii mimoto upustili od problematických (obzvláště u příjmu uvnitř budov) kmitočtů pásma L – i když také (původně) nikoliv dobrovolně. Pásmo bylo už jinak obsazeno – radiokomunikacemi pro vrtné ostrovy v Severním moři.

Dlouhodobě je ovšem i Anglie odkázána na úspěch systému DAB v Německu, poněvadž pouze pak Francie uvolní frekvence, které má doposud obsazené jinými službami. Pak by mohla být postavena jednotná celoevropská síť. Např. ve Švýcarsku kvůli blízkosti hranic s Francií a tedy jednotnému omezení výkonu je momentálně síť DAB stavěna nikoliv smysluplně.

Nicméně celoplošné vysílací sítě DAB jsou budovány mnohem jednodušeji než sítě AM nebo FM a patrně – v rozporu s německým pohledem na věc – i pro soukromé provozovatele ekonomicky důmyslně. Je to proto, že BBC má nyní v oblasti DAB deset celoplošných konkurentů, zatímco v pásmu FM existují jen dva konkurenti a pásmu AM pouze jeden.

Annika Nyberg Frankenhäuser, předsedkyně světového fóra DAB a programová ředitelka finského rozhlasu, pak vysvětlila, že jednodušší obsluha digitálního přijímače – výběr rozhlasové stanice podle názvu místo frekvencí – by uživatele systému DAB mohla přesvědčit, aby si přikoupil další přijímač.

V některých zemích (mimo Německa) se na trhu systém DAB již prosadil. V Singapuru 74 % všech zákazníků, kteří si chtějí koupit automobil pomýšlí na systém DAB. V této zemi existuje sedm rozhlasových stanic DAB, z kterých jen jedna ještě navíc vysílá analogově. Ve Finsku je pokrytí signálem – je to všem podmíněné topologií této země a jejím řídkým osídlením na severu – pro více než 40 % obyvatelstva již jediným vysílačem DAB.

Od 63 posluchačů na vysílatele je rozhlasová síť DAB definitivně levnější než individuální pokrytí prostřednictvím GPRS, nehledě na docela vysoké telefonní poplatky (pro uživatele). To platí i pro datové služby. Vzhledem k významu na trhu a prosazení rozhlasu na trhu (který je v Německu mnohem větší než ten televizní), je naprosto nepochopitelné, jak málo bylo v tomto případě vykonáno.


Nové rozhlasové přijímače DAB

Ani firma Blaupunkt nepozoruje, že by průběh vývoje systému DAB byl neúspěšný: přijímač Woodstock DAB 52 má být (v sériové výrobě) vestavěn do automobilů značky Mitsubishi. Za dobu dvanácti měsíců bylo prodáno 24 tisíc přijímačů a v Německu je celkem 70 tisíc přijímačů, proto tento model představuje vůbec nejúspěšnější autorádio firmy Blaupunkt. Následující model DAB 53 disponuje i možností přímého záznamu na paměťové karty. To u autorádia, po prvním pokusu se záznamovým kazetovým dílem, nebylo již desetiletí obvyklé, poněvadž během provozu vozidla není možné docílit přijatelný příjem signálu – pro trvanlivý záznam.

Model DAB 54, který se objeví v roce 2004 má mít rozhraní bluetooth, aby tak mohl být propojen i s telefonem a PDA.

Na stánku IMDR (Iniciativa marketingu digitálního rozhlasu) si mohli návštěvníci veletrhu IFA vyzkoušet 50 různých rozhlasových přijímačů DAB. Mezi výrobci přijímačů DAB a DRM se teď objevuje i firma Sony. V oblasti DAB bylo nyní významně zastoupeno mnoho korejských výrobců, jako je Freesat a světový výrobce přijímačů firma Sangean.


V Berlíně DVB-T nahradilo analogové televizní vysílání

Na rozdíl od satelitního vysílání, v případě terestrické televize není trvale možný paralelní provoz analogového a digitálního vysílání. To plyne již z úvah o šířce pásma pro televizní vysílání. Naproti tomu přechod na DVB-T v Berlíně by měl být bez problémů. Velké obavy z problémů, které se předpokládaly dříve, se zřejmě nevyplnily. Při příležitosti veletrhu IFA 2003 byl vypnut skutečně poslední analogový televizní vysílač, když bylo nejprve na konci roku 2002 vysílání DVB-T zahájeno.

Přechod na digitální vysílání tedy netrval ani jeden rok. Ačkoli při zahájení DVB-T existovalo ještě několik menších problémů, obyvatelé Berlína mezitím nabídku akceptovali. Místo (zčásti jen digitálního) satelitního přijímacího zařízení nebo kabelové přípojky mohou nyní s menšími vynaloženými náklady přijímat pomocí terestrické antény 27 stanic, mezi jiným doplňkové programy, jako je BBC World, arte, Phoenix, 3sat, ZDF dokukanal, VOX nebo N24. Set-top-box, který je k tomu zapotřebí, přitom stojí německého diváka přece jen méně než satelitní komplet. Bylo již prodáno 130 tisíc kusů.


Dokončení příště

Zdroj: Wolf-Dieter Roth – DL2MCD, Funkamateur (Německo), č. 12/2003, s. 1198 až 1201, volně upraveno a zkráceno


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 1   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
26.01.2004 • Televize bez hranic se má v roce 2004 změnit
25.01.2004 • Nové televizní programy pro Maďarsko zahajují vysílání [ 4 ]
23.01.2004 • Digitální rozhlasové vysílání: až nyní přichází skutečný začátek – III.
19.01.2004 • Digitální rozhlasové vysílání: až nyní přichází skutečný začátek – I.
15.01.2004 • Bush chce na Mars. Ale jak na to?
15.01.2004 • Bush chce letět na Mars

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  berlin 

21.01.2004 13:17 • igi
no co ja viem ze ci 130 tis je tak vela, ked berlin ma okolo 3,5 mil. obyvatelov co je cca 1 - 1,5 mil. domacnosti. inak naozaj je to dobra konkurencia pre kabloveho operatora, ktory tu mesacne pyta nejakych 10-15 euro a ked DVB-T prijimace zacinaju uz od cca 60-70 euro..
Ale myslim ze na slovensku sa toho tak skoro nedockame a je otazne ze co to bude stat a kolko programov sa bude dat chytit.. Podla mna sa na tom opat niekto bude chciet nabalit a kabl. operatori budu vsemozne bojovat aby nestratili zakaznikov..
 
 
Celkový počet komentářů: 1 / zobrazují se: 1 ... 1

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist