Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Úterý • 23.04.2024 - 18:53:55   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Ze světa | Články
 

Digitální rozhlasové vysílání: až nyní přichází skutečný začátek – III.

  Autor: Petr Miklík , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 23.01.2004


Třetí částí dnes dokončíme seriál mapující deset let digitálního rozhlasu v sousedním Německu. Stojí za to se poučit z omylů, špatných odhadů či planých nadějí, abychom se i u nás při zavádění DAB nedopouštěli podobných prohřešků. I když jak se tak díváme na debaty okolo DVB-T, tak to vypadá, že digitální rozhlas je v naší zemi hudba opravdu vzdálené budoucnosti. Ale dosti úvah, dejme slovo Wolfovi Dieterovi Rothovi a jeho článku v prosincovém vydání časopisu Funkamateur:

MHP: u diváka není žádné velké nadšení

V roce 2004 by se měli k digitálnímu vysílání připojit v Severním Porýní Vestfálsku v územní aglomeraci Kolín-Bonn a Düsseldorf-Porúří a rovněž i v oblasti Hannover-Brunšvik a Brémy-Bremenhaven – v oblasti vysílání Severoněmeckého rozhlasu a Radia Bremen. Na tomto území zahájí vysílání DVB-T současně s dříve omezeným vysíláním DAB. Naproti tomu DVB-T v Berlíně nikdy nebylo chápáno jako konkurence k systému DAB.

Veřejnoprávní provozovatel, v rámci nabídky ZDF mobil, plánuje vybavit tunery DVB-T i PDA a notebooky, aby systém internetu rozšířil. Jako zpětný kanál pak může posloužit mobilní telefon, GSM/GPRS nebo později UMTS.

Zda-li ovšem dosavadní interaktivní televizní aplikace nebudou problematické a nabídnou dodatečné informace k tématům, která se objeví přímo ve vysílání a která diváka skutečně zajímají, to zatím zůstává otevřené.

Diskuse o platformě MHP – divák se o MHP zajímá jen málo, neboť je již zklamán předchozí platformou „Open TV“. Ta vynikala „křečovitými“ snahami o aplikace jako hlasováním ve vysílání kvizu, anebo nabídkami teleshoppingu, které skutečně nejsou to hlavní pro život. V novém kabátě existují jednotlivé textové stránky a „časovač“, které připomínají teletext nebo skromný internet, avšak opravdu nic nového nepřinášejí.

Ani plnohodnotný přístup k internetu na set-top-boxu MHP nebudou zřejmě zákazníci akceptovat, neboť k surfování budou spíše využívat PC než přehrávač DVD a televizor. V domácnostech to také nevyvolá nadšení, jestliže někdo surfuje nebo mailuje a ostatní musí přihlížet.


Pětikanálové Dolby Digital nyní i v rozhlasovém vysílání

Ač se provideři digitálního rozhlasu a digitální televize u terestrického vysílání často zbytečně napadají, tak na satelitech je koexistence poklidná. V tomto případě najednou mezi Bavorským a Západoněmeckým rozhlasem panuje shoda.

Oba totiž vysílali po celé tři týdny – od doby konání mezinárodního veletrhu IFA v Berlíně až do veletrhu IBC v Amsterodamu – společný experimentální program v systému 5.1 Dolby Digital. A vysílaly se nikoliv jako u Premiere anebo Pro7 hrané filmy, nýbrž vysílání probíhalo jako jednohodinová testovací smyčka s rozhlasovou produkcí: koncerty klasiky a rozhlasové hry.

Co u kvadrofonie a „umělé hlavy“ nebylo dotaženo, konečně se nyní stává realitou: rozhlasová hra, v níž se vrah hrůzostrašně plíží k posluchači odzadu! Další příklad přinesla televize ZDF, která vysílala od 4. 10. 2003 jednu show v systému pětikanálového dolby, kde smích a potlesk přicházel ze zadu. Možná, že i strašidelný ….

Další experimenty v systému pětikanálového Dolby u stanic Premiere a Sat.1 proběhly i s vysíláním fotbalového utkání, s kulisou, aby se fanoušek cítil jako na stadionu. Nemusíme připomínat, že se jednalo o digitální příjem, kdy zdroj signálu je brán ze satelitu, ale i prostřednictvím kabelu (DVB-C) nebo terestricky (DVB-T). Nicméně, v protikladu k satelitním boxům jsou v tomto případě přijímače s digitálním zvukovým výstupem zatím ještě vzácné.

Pro nové vícekanálové rozhlasové vysílání, které může být rovněž využíváno i v domácnosti, byly využity současné digitální přijímače vybavené digitálním zvukovými výstupem a zesilovač s dekodérem Dolby Digital. Na veletrhu to byla souprava set-top-boxu firmy Kathrein UFD 552 a zesilovače AV firmy Onkyo TX DS474. Ovšem po veletrhu již bylo toto krátkodobé experimentální vysílání 5-kanálového zvuku ukončeno. Nyní je v provozu jen každých čtrnáct dní v noci od 2:05 hod., v rámci nočních koncertů ARD.

Proč až tak pozdě v noci? Příčinou je omezená kapacita na transpondéru DVB, která je ve dne plně využita. Musíme doufat, že o to posluchači projeví zájem. Je otázkou, zda jsou tyto koncerty vůbec vhodné pro tuto noční dobu: u předváděcí testovací smyčky na uvedených veletrzích byly během programu velké skokové změny v úrovni zvukového signálu, což by ve dvě hodiny v noci v domácnosti (kvůli nutné velké hlasitosti reprodukce) vůbec nebylo možné poslouchat.

A jak je to se systémem DAB a pětikanálovým zvukem? Ano, vysílá se: v Londýně bude Capital Radio vysílat DAB v systému 5.1 kanálového zvuku s rychlostí 128 kbit/s. Používá se přitom WMA (Windows Media Audio) a IP (Internet-Protokol).


Co použít pro přenos dat - DAB místo UMTS?

Jak je patrné, linii datových služeb bude tedy následovat i systém DAB. Světové fórum DAB se spojilo s konsorciem DRM, aby sdružilo marketingové aktivity a na trh konečně přineslo přijímače s více systémy, které mohou dekódovat jak DAB, tak i DRM. Postup a sdružování v oblasti digitální techniky jsou zde opravdu částečně spřízněné, a programovatelné čipy jako DSP mohou dnes využít oba postupy.

Na konferenci 3GSM v Cannes se proto DAB představilo přímo provozovatelům sítí a výrobcům přijímačů jako alternativní vysílání pro individuální přenos dat k variantě UMTS nebo GPRS. Dnes už dokážeme vyvinout příslušné programovatelné čipy pro příjem DAB v mobilním telefonu a poskytnout tak doplňkový digitální rozhlasový příjem.

Zatím pro přenos dat s průměrnou rychlostí 1,5 Mbit/s na jeden typický kanál DAB nad systémem UMTS vyniká. Může nabídnout tyto datové rychlosti i při malých relativních rychlostech, ovšem v žádném případě ne v jedoucím automobilu.

Zdroj: Wolf-Dieter Roth – DL2MCD, Funkamateur (Německo), č. 12/2003, s. 1198 až 1201, volně upraveno a zkráceno


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
26.01.2004 • Televize bez hranic se má v roce 2004 změnit
25.01.2004 • Nové televizní programy pro Maďarsko zahajují vysílání [ 4 ]
21.01.2004 • Digitální rozhlasové vysílání: až nyní přichází skutečný začátek – II. [ 1 ]
19.01.2004 • Digitální rozhlasové vysílání: až nyní přichází skutečný začátek – I.
15.01.2004 • Bush chce na Mars. Ale jak na to?
15.01.2004 • Bush chce letět na Mars

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist