Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Neděle • 19.05.2024 - 07:08:35   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

V Domažlicích jdou na dračku přístroje na příjem digitální TV

  Autor: ČTK, ČM , e-mail: info@ceska-media.cz Přidané: 08.11.2006


Plzeň 7. listopadu (ČTK) - V Domažlicích jdou na dračku přístroje na příjem digitálního televizního signálu, který začali lidé v příhraniční oblasti přijímat od 1. listopadu. Nejžádanější jsou hlavně nejlevnější set- top boxy v ceně kolem 1600 korun. Až šestkrát dražší přístroje s pevným diskem zatím příliš nenakupují. ČTK to zjistila v místních prodejnách elektrospotřebičů.

"Lidé je zatím nevracejí, i když problémy s příjmem digitálního signálu tu jsou," uvedl Zdeněk Hora z prodejny TV plus Elektron poblíž domažlického náměstí. Podle něj nakupují zejména konvertory od 1500 do 2000 korun. Podle Hory je zatím digitální signál dost slabý. Na Domažlicku nyní platí, že kdo má dobrý analogový signál, má bezproblémový také příjem číslicového signálu. Kde byl příjem se šumy, tam se to seká a čtverečkuje, dodal.

"Doporučuji jim, aby si kupovali přístroje nad 2000 korun. Tam, kde je sporný signál, ty levnější nefungují," řekl Petr Řezníček z domažlické prodejny Elektro-prodej-servis. Ve městě nabízejí konvertory všechny prodejny včetně supermarketů i větších potravin. Lidé přístroje nevracejí. "Půjčím jim je a oni si je doma vyzkouší. Když jim nevyhovuje, půjčí si kvalitnější," uvedl Řezníček.

Vysílač Vraní vrch, odkud lidé jak analogové, tak digitální vysílání přijímají, zajišťuje podle odborníků nejlepší příjem signálu lidem ve směru na severozápad, tedy na Poběžovicko až k Mariánským Lázním na Chebsku. Naopak ve směru na Klatovsko je podle Hory signál špatný. Nejlepší by byl vysílač na nejvyšší kótě na Domažlicku na Čerchově, ale z politických důvodů byla anténní věž postavena na Vraním vrchu, 15 km od Domažlic. Starostové několika příhraničních obcí si už stěžují, že ani digitální vysílání neodstraní problémy v příhraničí. "Například Nemanice s 500 obyvateli přijdou o signál," uvedl starosta Klenčí Karel Smutný.

Martin Roztočil z Radiokomunikací vyzval starosty, aby dávali informace, kde signál nebude. "Je jasné, že pohraničí bude dál trpět," uvedl Řezníček. Set-top boxy umožňují zatím jenom příjem pozemního digitálního vysílání České televize (ČT) - ČT 1, ČT 2, ČT 24 a ČT 4 Sport, a všech stanic Českého rozhlasu. Nova by se měla rozhodnout ve středu. Čeká na vyjádření Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, jíž adresovala svou žádost o účast v experimentu. Prima na digitální vysílání zatím nepřechází. Lidé v regionu, kteří si pořídí set-top boxy, měli už od listopadu přijímat také německé televizní stanice ARD, ZDF a BR 3, které už s digitálním vysíláním začaly. "Máme informace, že digitální signál 12 programů z Německa naladíme až 20. prosince," uvedli Řezníček i Hora. Vysílač Hoher Bogen by měl být několikrát silnější než Vraní vrch.

"Hlavním důvodem, proč se zvolily v dalším kroku jako první právě Domažlice, je řešení problému rušení programu ČT 2 německým digitálním rozhlasem," řekl systémový inženýr ČT Karel Moulík. Digitální vysílání funguje dosud v okolí velkých měst Praha, Brno a Ostrava. Ještě čtyři měsíce budou lidé v regionu přijímat současně analogové i digitální vysílání, poté dosavadní analogové vysílání skončí. Do té doby nastaví Radiokomunikace co nejlépe své antény do prostoru. Zbylé dva vysílače v Plzeňském kraji Krašov (pro Plzeňsko) a Svatobor (pro Klatovsko) mají přejít na digitální vysílání až v roce 2009. S úplným ukončením analogového vysílání v celé ČR se počítá v říjnu 2010.


Zdroj: ČTK, Václav Prokš, snm, Česká média, (vom)


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 3   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
08.11.2006 • TV Markíza s vyšším podielom na trhu
05.11.2006 • Labyrintem revoluce, nový dokumentární cyklus ČT [ 1 ]
04.11.2006 • Hosté pořadu Otázky Václava Moravce - neděle 5. listopadu 2006
04.11.2006 • Gorily se vracejí!
04.11.2006 • Hosté a témata pořadu Vedlejší efekty na ČT24 – 5. 11. 2006
30.10.2006 • Úspěch dokumentů České televize na MFDF Jihlava 2006

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  to nic není 

14.11.2006 08:30 • Jirka S.
To si představte, jaký by tu byl boj o set-top-boxy, kdyby v DVB-T začala vysílat NOVA a především po více než 10 létech existence kdyby se taky dala na Chodsku přijímat Prima!!!
To, co tvrdí starosta Klenčí je pravda, ale já jsem něco takového tvrdil již dávno, proč to nechtěl slyšet on ani senátor Smutný, když se řešil problém změny zákona o koncesionářských poplatcích??? Proč pan senátor odmítal zjistit pravdu a bojovat za svůj kraj, proč zvedl ruku pro to, aby se poplatek platil i tam, kde příjem není možný???
 
 
  Odborník jeden vedle druhého :-) 

09.11.2006 09:09 • čtenář
Jak je vidět pan Zdeněk Hora z prodejny TV plus Elektron poblíž domažlického náměstí je "odborníkem" na svém místě :-)))Asi dodnes nepochopil jaký je rozdím mezi konvertorem a set- top boxem, to je asi jako by tvrdil, že žehlička je to samé jako pračka,oboje je na elektřinu :-))))a o jeho výrazu příjem číslicového signálu už raději nemluvím......nakupujte u odborníků :-)))
 
 
  Taky 

08.11.2006 10:04 • fdsgdfghdf
jsem si koupil, kdyz jsem videl jaka je nabidka nemeckych stanic.
 
 
Celkový počet komentářů: 3 / zobrazují se: 1 ... 3

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist