Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 02.05.2024 - 15:36:31   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Kabelová televize | Články
 

ČAKK zveřejnila analytický materiál ECTA 2006 Regulatory Scorecards.

  Autor: PR Press ČAKK , e-mail: info@cacc.cz Přidané: 12.12.2006


Česká asociace kompetitivních komunikací upozorňuje na společnou studii Evropské asociace kompetitivních telekomunikací (ECTA) hodnotící úroveň regulace elektronických komunikací v sedmnácti evropských státech. V souvislosti s 2722. zasedáním Rady ministrů dopravy, telekomunikací a energetiky členských států Evropské unie v Bruselu ECTA v analytickém dokumentu „2006 Regulatory Scorecards“
zdůrazňuje hlavní regulační otázky před ukončením revize předpisového rámce elektronických komunikací.


V Praze 11. prosince 2006. Česká asociace kompetitivních komunikací (ČAKK), která působí jako národní afilace Evropské asociace kompetitivních komunikací (ECTA) v České republice, upozorňuje na společný analytický dokument podávající aktuální přehled o úrovni regulace elektronických komunikací v sedmnácti evropských zemích. Studii dnes zveřejnila ECTA v souvislosti s 2722. zasedáním Rady ministrů dopravy, telekomunikací a energetiky členských států Evropské unie v Bruselu.

Dokument ECTA, který byl dnes v Bruselu zveřejněn, dospěl k závěru, že ani po období tří a půl let po nabytí účinnosti není společný předpisový rámec elektronických komunikací v řadě členských zemí Evropské unie dosud v plném rozsahu implementován. V důsledku toho zákazníci nadále platí nadměrné ceny za telekomunikační služby a v mnoha zemích mají jen omezený výběr těchto služeb. To se především týká dostupnosti služeb založených na rychlém přístupu k Internetu (širokopásmových služeb).

Mezi sedmnácti hodnocenými zeměmi si z hlediska regulace elektronických komunikací nejlépe vedou Británie, Dánsko a Francie, naopak na posledních příčkách celkového hodnocení jsou Německo, Řecko a Polsko. Česká republika se umístila na 13. místě:

institucionál.rámec / všeobecné tržní podmínky / efektivnost implementace / celkem

Británie 120 105 165 390
Dánsko 123 85 146 354
Francie 118 78 148 343
Nizozemsko 105 90 141 336
Švédsko 93 73 141 306
Itálie 116 63 116 295
Španělsko 99 80 116 295
Maďarsko 121 65 106 293
Irsko 104 90 96 290
Portugalsko 104 40 131 275
Rakousko 78 60 129 266
Finsko 85 75 106 266
ČR 105 60 86 251
Belgie 55 78 115 248
SRN 60 63 109 231
Řecko 88 53 81 221
Polsko 68 40 90 198

„Pro naši asociaci a její členy je důležité, že se v rámci veřejné konzultace k revizi předpisového rámce elektronických komunikací společně vyjádřili ke všem poznatkům o stavu regulace elektronických komunikací v České republice i ve vztahu k jednotnému trhu,“ vysvětluje prezident ČAKK Zdeněk Vaníček. „Pokud jde o dnes zveřejněnou studii ECTA, tu ČAKK – jako její národní afilace – podpořila, přispěla k ní a pokládá jí za dobrý doplňující dokument, který zasluhuje pozornost,“ dodává Vaníček.

Dokument ECTA – Regulační přehled 2006 – obsahuje podrobné hodnocení celkové efektivnosti regulace v sedmnácti jednotlivých členských státech EU při liberalizaci elektronických komunikací. Jde o hodnocení úrovně každodenní operativní a dlouhodobé koncepční činnosti státních regulačních úřadů a jejich postupu při otevírání telekomunikačních trhů konkurenci.

Dokument obsahuje doklady o tom, že po úspěšném dokončení prvního kola analýz relevantních trhů (Česká republika splnila tuto úlohu jako třetí členský stát Evropské unie) lze přesně rozeznat trhy, na nichž bylo dosaženo plné konkurence a které nyní patří dohledu soutěžního práva. Naopak u trhů, kde dosud plné konkurence dosaženo nebylo a na nichž působí dominantní subjekt, jsou naopak nutné regulační zásahy a vhodná nápravná opatření, aby se v nich prohlubovalo prostředí hospodářské soutěže.

Například v rozvoji „broadbandu“ je kritickým faktorem zajištění konkurenceschopnosti v celoevropském měřítku a existuje v něm přímá souvislost mezi efektivitou regulačního prostředí a objemem investic do odvětví. Francie, Británie, Nizozemsko a Dánsko, které přijaly aktivní opatření k zajištění konkurenčního prostředí, dosáhly úrovně rozvoje širokopásmových služeb nad celounijním průměrem (v červenci 2006 činil 15%). Naopak v Irsku, Polsku a Řecku regulátoři dostatečně aktivně nejednali a tyto země v rozvoji „broadbandu“ v rámci EU zaostávají.

„Plně se hlásíme ke stanovisku ECTA, která v souvislosti se zasedání Rady ministrů (telekomunikací) v Bruselu 11. prosince 2006 argumentuje tím, že je potřeba prosadit všechny relevantní reformy nutné k dokončení plné a nepodmíněné liberalizace elektronických komunikací,“ říká Zdeněk Vaníček. „Proto se ČAKK také aktivně účastní procesu probíhající revize předpisového rámce elektronických komunikací, proto také podpořila dnes zveřejněnou studii ECTA, byť má k některým jejím nálezům výhrady (například v otázce hodnocení úrovně regulačních úřadů),“ dodává Vaníček.

Za nejdůležitější otázku regulace elektronických komunikací v tomto roce ČAKK pokládá „revizi 2006“. Dlouhodobý proces, který Komise zahájila na sklonku minulého roku, není jen běžnou a rutinní „kontrolní akcí“ ve vztahu k transpozici konkrétního souboru několika směrnic Evropského parlamentu a Rady, ale má za cíl zevrubně a do hloubky posoudit soulad předpisového rámce se stavem tržního a technologického vývoje a vytvořit v něm předpoklady pro adekvátní návrhy změn všech dotčených předpisů sekundárního práva Evropských společenství vydaných pro oblast elektronických komunikací. ČAKK v tomto smyslu oceňuje dosavadní činnost Českého telekomunikačního úřadu a spolupráci s ostatními regulátory.


Dokument ECTA je od 11. prosince 2006 k dispozici na webových stránkách ECTA (www.ectaportal.com) a ČAKK (www.cakk.cz), nebo si jej stáhněte zde.


O asociaci ČAKK

Občanské sdružení Česká asociace kompetitivních komunikací sdružuje největší kabelové komunikační společnosti a alternativní operátory elektronických komunikačních sítí v ČR, poskytovatele programů, dodavatele technologií a poradenské firmy. Asociace si klade za cíl přispět k budování moderní infrastruktury a informační společnosti v České republice. Současnými řádnými členy asociace jsou společnosti UPC Česká republika, Karneval Media, HBO, LICA, T-Mobile Czech Republic, BT Global Services, GTS Novera, SELF servis a SATT.

Asociace dále sdružuje dvě desítky přidružených členů a pozorovatelů z České republiky a ze zahraničí.

Asociace vznikla v roce 1998. Založily ji přední společnosti poskytující služby kabelových komunikací v ČR - Kabel Plus, Kabel Net Holding a Dattelkabel (dnes součástí UPC ČR), Intercable CZ a TES Media (nyní Karneval Media). Dalšími zakládajícími členy byly HBO ČR, dodavatel programů, a společnost Hughes Network Systems, dodavatel telekomunikačních technologií. ČAKK vystupovala až do konce roku 2001 pod názvem Česká asociace kabelových komunikací.

ČAKK je od roku 2000 členem (národní afilací) ECTA (European Competitive Telecommunications Assocation - www.ectaportal.com) a také od svého založení aktivně působí v asociaci CABLE EUROPE (Evropské asociaci kabelových komunikací - www.cable-europe.eu), která byla založena již v roce 1955 a navazuje na činnost sdružení evropských kabelových operátorů, jež vzniklo již v roce 1951.


O asociaci ECTA (www.ectaportal.com):

Evropská asociace kompetitivních telekomunikací (European Competitive Telecommunications Association - ECTA) dohlíží na regulační a obchodní zájmy nových vstupujících telekomunikačních operátorů, provozovatelů ISP a dodavatelů produktů a služeb komunikačnímu průmyslu.

ECTA usiluje o spravedlivé regulační prostředí, které umožní všem poskytovatelům elektronických komunikací účastnit se hospodářské soutěže a znásobit tak objem investic a přispět k inovaci efektivního evropského jednotného trhu. Asociace zastupuje telekomunikační odvětví v jednáních s klíčovými vládními a regulačními orgány a představuje fórum pro setkávání a podnikatelský rozvoj.

ECTA (member companies) spojuje operátory, poskytovatele služeb a dodavatele, jakož i národní podnikatelské asociace, kteří všichni přispívají k k rozvoji regulatorní politiky a účastní se na širokém okruhu akcí, konferencí, seminářů, školení a podnikatelských zasedání.


Česká asociace kompetitivních komunikací, 11.12.2006


Příloha: ECTA 2006 Regulatory Scorecards


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
06.12.2006 • UPC výrazne skvalitňuje telefónnu službu [ 1 ]
30.11.2006 • Na festivale televíznych programov Káblové Vianoce APKT 2006 sa predstaví vyše 20 TV programerov
23.11.2006 • Spoločnosť UPC od januára upravuje tarifu za káblovú televíziu [ 3 ]
23.11.2006 • Česká asociace kompetitivních komunikací přivítala obsah vystoupení členky Komise Viviane Reding na výroční regulační konferenci ECTA
21.11.2006 • Pondelkové prerušenie služieb UPC v Bratislave [ 1 ]
13.11.2006 • Internet chello používa už 30 000 zákazníkov! [ 3 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist