Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pondělí • 06.05.2024 - 18:17:34   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

O korunu krále Karla – nový soutěžní pořad České televize

  Autor: PR Press ČT , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 09.01.2007


Na obrazovce České televize se po několikaleté odmlce znovu objevil soutěžní pořad zabývající se českou historií. První vydání zábavné soutěže O korunu krále Karla přilákalo k televizním obrazovkám 659 000 dospělých a 20 000 děvčat a chlapců ve věku 4 – 14 let.


První program České televize nabízí od 6. ledna každý sobotní podvečer po 17. hodině novou soutěž z české historie O korunu krále Karla. Hru pro 4 soutěžící moderuje Jan Čenský a na správné odpovědi soutěžících dohlíží vybraná výrazná osobnost zabývající se právě českými dějinami, tzv. mudrc. V sobotu 6. ledna soutěž O korunu krále Karla sledovalo 7,7 % dospělých, 6,5 % mužů a 8,8 % žen. Z diváků starších 15 let si ji v danou dobu zvolil každý čtvrtý (podíl 26,71 %). Podíl na publiku v případě mužů činil 23,40 % a v případě žen 29,59 %.

Již dříve se ukázalo, že diváci mají v oblibě soutěže, v nichž si mohou vyzkoušet znalosti z historie území svého státu, či se z ní něco nového dozvědět. Dřívější pořad z české historie O poklad Anežky České (2000 – 2003) měl nemalou diváckou odezvu a také první díl pořadu O korunu krále Karla si získal početné publikum.


Martin Krafl, Tiskový mluvčí ČT


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 2   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
09.01.2007 • Paneurópsky TV prieskum UPC: Najobľúbenejšou moderátorkou športu je Lenka Hriadeľová, spravodajstva Marianna Boučková
09.01.2007 • Veľký TV román Poisťovňa šťastia prichádza z Čiech do Markízy
09.01.2007 • Nedělní nabídka ČT oslovila statisíce diváků
08.01.2007 • Páteční úspěch ČT a třetí nejsledovanější Uvolněte se, prosím
08.01.2007 • Česká televize vysílá nejstarší cestovatelský pořad Objektiv již 20 let
07.01.2007 • Top 10 - ostrý start v úterý 16.1.2007

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Co je to krušpán? 

21.11.2007 12:19 • Jana Poláčková
Souhlasím s předchozím komentářem. Některé otázky kladené soutěžícím jsou skutečně hodně "ujeté". Jsem historička a často žasnu nad tím, co všechno se dá vymyslet jako otázka z oblasti historie. Například v poslední pořadu vysílaném 18.listopadu: které zvíře je nejstarší v erbu Auerspergů, erbu, který je plný různých zvířat? To určitě nevědí ani samotní Auerspergové. Nebo, kterému pokrmu se kdysi říkalo španihelské větry? Jak to může dnes někdo vědět? A nebo do třetice, co je to krušpán? Vyskytuje se to prý v kamnovcích, které se dnes ale už nikde nepoužívají. Zajímalo by mě, kdo ty otázky vymýšlí a jestli se při tom dobře baví. Hlavně má asi radost z toho, že to nikdo neuhádne, protože ani se sebelepšími znalostmi z dějin a kultury se to prostě uhádnout nedá. Soutěžícím pak nezbývá nic jiného, než "střílet od boku" a doufat, že se náhodou trefí. Vyhrává ten, kdo se trefil víckrát. To je zábava!
 
 
  Chtěl bych se vyjádřit k soutě ... 

05.10.2007 00:26 • Jiří Prokop
Chtěl bych se vyjádřit k soutěžnímu pořadu O korunu krále Karla, který pravidelně a se zájmem sleduji. Tento pořad je velmi zajímavě a poutavě připravovaný, zpestřený fundovaně a brilantně napsanými a precizně zahranými dobovými scénkami a velmi profesionálně moderovaný Janem Čenským. I přes tyto nesporné kvality, má však pořad podle mého názoru některé nedostatky.
Prvním z nich je ohodnocování jednotlivých odpovědí. Některé odpovědi jsou ohodnoceny jednou korunkou, některé třemi a jiné dokonce i čtyřmi korunkami. V tomto případě může dojít k situaci, kdy soutěžící, který odpoví správně jen na jednu otázku ohodnocenou právě čtyřmi korunkami získá celkově vyšší ohodnocení něž soutěžící, který sice odpověď na tuto čtyřkorunkovou otázku nezná, přesto ale odpoví správně na tři jiné otázky ohodnocené jen jednou korunkou. A to je podle mě nespravedlivé.
Další nedostatek vidím ve volbě některých otázek. Například v posledním pořadu vysílaném 30.9. byla položena otázka, jakou činnost popisuje citát z nějakého dobového dokumentu, ve kterém je popsán porod a to takovým způsobem, jaký by nenapadl ani odborníka z této oblasti. Jiná otázka se ptala, z čeho věštila Libuše v absolutně neznámé opeře O Přemyslovi a Libuši od jakéhosi v hudebním světě absolutně neznámého skladatele Takovéto otázky nemají nic společného se znalostmi soutěžících z oblasti historie a nelze u nich uplatnit ani zdravý rozum, protože i ty nejlogičtější možné odpovědi, které v obou případech soutěžící shodně zvolili, byly nesprávné. Odpovědi na takovéto otázky, které jsou navíc zjevně matoucí, může znát snad jen ten, kdo je vymyslel a to není fér.
Věřím, že se tvůrci pořadu nad těmito připomínkami alespoň zamyslí. Pořad je přesto velmi zajímavý a já ho budu i nadále sledovat.
 
 
Celkový počet komentářů: 2 / zobrazují se: 1 ... 2

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist