Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 03.05.2024 - 21:23:42   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

„Z metropole“ přechází z ČT24 na ČT1

  Autor: PR Press ČT , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 30.01.2007



Od února se na ČT1 objeví pořad, který dosud znali pouze diváci digitálního kanálu ČT24. Počínaje sobotou 3. 2. 2007 se na prvním programu České televize bude vysílat půlhodinový zpravodajský magazín „Z metropole“, který připravuje Redakce zpravodajství.


Pořad o Praze je složen z bloku klasických zpráv, který doplňuje několik pravidelných rubrik. Seriál „Bydliště: Praha" představuje pravidelně osobnosti z hlavního města, nikoliv však celebrity. Tvůrci vybírají především občany se zajímavým životním stylem, dále ty, kteří se zabývají bohulibou činností a nebo ty, jejichž výtvory přetvářejí podobu metropole. Vysílaly se již například portréty hokejového mistra světa z let 1947 a 1949 Augustina Bubníka, ředitele Národního muzea Michala Lukeše, ale i slepého muzikanta Stanislava Gaňu. Připravují se reportáže s jazzovou zpěvačkou a volejbalovou vicemistryní Evropy Evou Emmingerovou nebo s Milanem Vávrikem, kamelotem a bezdomovcem „na úrovni“.

Seriál „Ve stínu svatého Víta" zase mapuje nejrůznější stavby, které nejsou notoricky známé a Pražané i návštěvníci kolem nich často projdou bez povšimnutí. V pořadu se tak objevila reportáž o Jubilejní synagoze, Vlašské kapli ale i o železničním stavidle v Karlíně, chystají se díly o Nuselském mostě a nebude chybět například Velkopřevorský mlýn na Kampě.

Každé vydání obsahuje také obsáhlejší materiál na určité aktuální téma „Reportáž týdne“. „Pelmel událostí“ je souhrnem odlehčených zpráv. V rubrice „Kudy a kam" přináší pořad pravidelně pozvánky na zajímavé akce, které se v hlavním městě konají nebo konat budou.

V současné době se připravuje i několik vydání o pražských zvířatech. Kamera zavede diváky na návštěvu do pražské ZOO, konkrétně k hrochu Slávkovi, který sám sebe zachránil za dramatických okolností při někdejších povodních. Od příštích dílů chystají tvůrci ještě další novinku. Jmenuje se „Vizitka“ a představí se v ní postupně všech 57 pražských městských částí, a to především z pohledu místních kronikářů a historiků.

Pořad moderuje reportér Petr Sojka (na obrázku), který také připravuje většinu reportáží. Kolegou mu je Luděk Jíra. Některé příspěvky dodává také domácí a kulturní redakce. Materiál na sobotní vysílání se natáčí od pátku do čtvrtka.

Na pořad Z metropole se diváci mohou těšit na programu ČT1 každou sobotu pět minut po poledni, kde nahradí Týden v regionech.


Rozhovor s autorem pořadu Petrem Sojkou:

1. Vy sám žijete v hlavním městě? Jak dlouho a kde?

V Praze jsem se v roce 1965 narodil a s krátkými přestávkami tu žiji dodnes. Nejdřív třiadvacet let na Vinohradech, pak čtyři roky na Pankráci, následně sedm let v Nuslích. Teď bydlím tři čtvrtě roku v Bubenči a brzy se odstěhuji na periférii, do Zelenče.


2. Kterou pražskou čtvrť máte nejraději a proč?

Nejraději mám místa svého dětství - Albertov, Folimanku, Karlov a pochopitelně i jedinečnou Malou Stranu (i když ta už je spíš takový Disneyland).


3. Co Vám život v metropoli přináší?

Život v Praze je úžasný. Je to nejkrásnější město na světě s obrovským množstvím nádherných památek. A pochopitelně i hospůdek. Přestože dlouho toužím - hlavně kvůli dceři - bydlet mimo město, kontakt s Prahou je pro mě čirou nutností. Myslím, že je nás víc, kdo atmosféru tohoto města berou jako přípustnou a příjemnou drogu.


4. A co Vám naopak bere?

Bere mi stálý a pravidelný kontakt s přírodou. Proto, kdykoliv mám volno, vyrážím ven.


Kateřina Vilímková, Marketing a komunikace, Česká televize, 30.1.2007


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
31.01.2007 • Spojení ČT a ČRo by podle předsedy Rady ČT přineslo více problémů než užitku [ 2 ]
30.01.2007 • Filmová DVD ovládla český trh, videokazety se stávají minulostí
30.01.2007 • Pročko tretí týždeň najsledovanejší, Prison Break začal úspešne
30.01.2007 • Úspěšné nedělní dopoledne na ČT1
30.01.2007 • Budú tichšie reklamy?
29.01.2007 • Mistrovství Evropy v krasobruslení 2007 na obrazovce ČT

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist