Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 17.05.2024 - 12:35:48   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Česká televize hlavní mediální partner festivalu Jeden svět 2007

  Autor: PR Press ČT , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 26.02.2007




Česká televize je hlavním mediálním partnerem Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět 2007.


Problematika lidských práv je závažným celospolečenským tématem, na které ve svém vysílání upozorňuje také Česká televize.

Do vysílání jsou letos již podruhé zařazeny Střípky Jednoho světa 2007. V období od 27. února do 9. března 2007 na ČT2 budou divákům přinášet novinky a zajímavé informace z dění na festivalu. V osmiminutových aktualitách nebudou chybět ani setkání a rozhovory s významnými osobnostmi a tvůrci promítaných filmů. Režie: Radim Špaček. Střípky Jednoho světa 2007 budou také uváděny v rámci internetového vysílání České televize.


Dále Česká televize nabídne v neděli 4. března 2007 komponovaný Večer na téma… Jeden svět. Představeny budou následující dokumenty:

Nade vší pochybnost
ČT2 od 20:45, 52 minut
Režie: Mina Vidakovičová

Autorka dokumentu se vrací k masové vraždě ve městě Srebrenica a zaznamenává výpovědi těch, kteří událost přežili. Přímá svědectví účastníků srebrenického masakru v místech, kde k němu došlo, jsou tím nejlepším argumentem usvědčujícím pachatele ze zločinu. Generál Ratko Mladič nebo sám Slobodan Miloševič, iniciátor většiny válečných zločinů, které se odehrály během války v Bosně a Hercegovině, jsou filmovým střihem konfrontováni se zbylými obyvateli Srebrenice. Režisérka navíc pracuje s videozáznamy z průběhu vyhlazovací akce pořízenými přímo členy jednotek. Film Miny Vidakovičové pomáhá historické paměti Evropy, aby nezapomněla na jednu z genocid dvacátého století.


Most na Drině
ČT2 od 21:35, 18 min
Režie: Xavier Lukomski

Most na Drině z roku 1945 je kniha laureáta Nobelovy ceny Iva Andriče, ve které autor popisuje dlouhé, ozbrojenými konflikty poznamenané dějiny oblasti v okolí Visegrádu, malého města ve východní Bosně. Režisérovi Xavieru Lukomskému slouží toto dílo jako leitmotiv pro minimalisticky laděný snímek, ve kterém kombinuje pevně fixovaný záběr mostu se zvukovou nahrávkou svědectví, které podal visegrádský obyvatel Poljo Mevsud před Mezinárodním trestním tribunálem pro záležitosti bývalé Jugoslávie v září 2001.


Česká televize se bude festivalu Jeden svět 2007 věnovat i ve svých pravidelných kulturních a zpravodajských pořadech (Kosmopolis, SuperPomeranč, Kultura.cz, Dobré ráno s ČT, Čétéčko a dalších). V rámci mediálního partnerství Česká televize podporuje festival především formou vysílání celostátní spotové kampaně.

Na webu České televize je i v letošním roce pro televizní diváky a návštěvníky festivalu připraveno on-line vysílání vybraných filmů ze sekce Krátkých forem uvedených na letošním festivalu, dále úspěšné celovečerní filmy z minulých ročníků festivalu a trailery k dalším festivalovým dokumentům. Filmy, s omezením pouze na Českou republiku, je možné zhlédnout od 28. února 2007 na stránkách: www.ceskatelevize.cz/specialy/jedensvet2007


Nově je internetový speciál rozšířen o soutěžní sekci NonComm spotů (sociální spoty) z celosvětové tvorby s možností hlasovat o nejpůsobivější spot.

Kromě mediálního partnerství se Česká televize účastní festivalu také jako výrobce a koproducent. Do hlavní soutěže byl vybrán dokument Heleny Třeštíkové s názvem Marcela (Česká televize a Negativ, s.r.o.), který se věnuje dalšímu osudu Marcely z divácky úspěšného cyklu Manželské etudy po 20 letech. Dokument bude mít premiéru 28. 2. 2007 v rámci slavnostního zahájení festivalu Jeden svět. Dalším filmem zařazeným do hlavní soutěže je koprodukční film Nízký let (Česká televize a PRAGAFILM) režiséra Jana Šikla. Je volným pokračováním dílu Ruské obláčky kouře z cyklu Soukromé století přibližující prostřednictvím rodinných filmových materiálů dějiny každodennosti 20. století.

V nesoutěžní sekci (kategorie České filmy) Českou televizi reprezentují další filmy, například dokument o vzpomínkách těch, kteří přežili tzv. terezínský rodinný tábor v Osvětimi – Nesdělitelné režisérky Heleny Třeštíkové nebo dokumentární film Prodáno režisérky Lucie Králové.


Martin Krafl, Tiskový mluvčí ČT


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
26.02.2007 • Harry Potter a Vězeň z Azkabanu bodoval nejen u mladších televizních diváků [ 2 ]
26.02.2007 • Páteční úspěch ČT - Četnické humoresky a Supersopka
26.02.2007 • Jak se stát princem? - dokument z dílny BBC na ČT
25.02.2007 • Hosté a témata pořadu Vedlejší efekty na ČT24 – 25. 2. 2007
24.02.2007 • Nástup premiérovej série Poisťovne šťastia bol úspešný [ 3 ]
24.02.2007 • Hosté pořadu Otázky Václava Moravce – neděle 25. února 2007

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist