Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 18.04.2024 - 09:13:19   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Ze světa | Články
 

HDTV - konečně přichází …?

  Autor: Karl Tetzner, rfe , e-mail: info@rfe-online.de Přidané: 16.03.2004



Televize s „více řádky“ dlouho nebyla (v Německu) na pořadu dne. Digitalizace médií to ale nyní může změnit. Od začátku roku je už ze satelitu Astra vysílán program HDTV s názvem Euro 1080, který lze přijímat volně (ovšem zatím nikoliv na běžné satelitní receivery).


Vývoj televizního vysílání byl vždy také úsilím o větší rozlišení obrazu. Na 8. německé výstavě vysílání (předchůdce pozdější výstavy IFA) v Berlíně v roce 1931 byla předvedena plně elektronická televize se 100 řádky ve formátu 10 cm x 10,5 cm. O dva roky později technika dospěla ke 180 řádkům. Po válce bylo zahájeno černobílé televizní vysílání s 625 řádky. V té době se zvýšil význam televizního trhu a důležitost filmového průmyslu. V tomto případě bylo zavedení německé barevné televize v roce 1967 důležitým mezníkem.

To zapříčinilo úplně novou konstrukci techniky přijímačů, nemluvě o nákladech na vysílací straně. To soustředilo zájem a finační prostředky obyvatel do té míry, že teprve na konci 80-tých let byla kladena otázka obrazového formátu, který by byl v detailech ještě dokonalejší. Tento formát by mohl být předveden díky většímu počtu řádků. Obraz s 1250 řádky (tedy 2 x 625) a 50 snímky za sekundu bylo možné sledovat poprvé v roce 1988 na Mezinárodní vysílací konferenci IBC v anglickém městě Brighton. Tenkrát se toho zúčastnila německá Spolková pošta prostřednictvím satelitního vysílání s programy s úspornou šířkou pásma v systému HD-MAC.

Vznikla celoevropská národní platforma HDTV, která se na projektu EU95 - HDTV spojila. Účastnili se jí výrobci, Úřady pro vysílání a jejich „zastřešující“ organizace, univerzity, poskytovatelé programů aj. Celoevropské zahájení vysílání se předpokládalo v roce 1995. Firma Philips měla už dokonce připravenou techniku záznamu programu HDTV na „obrazový disk“! Proč se to všechno neuskutečnilo, o tom panovaly jen různé názory. V prosinci v roce 1992 to v Radě EU vzbudilo údiv.


Asie a Amerika

V roce 1989 v Japonsku začala éra televize HDTV. Vysílalo se 1 hodinu denně, přijímače byly vzácné a zpočátku stály v přepočtu 30 tisíc dolarů. O deset let později byl zahájen prodej přijímačů díky zavádění plochých obrazovek, jako např. LCD. A výroba plazmových televizorů se opravdu rozbíhá, podporuje ji „Hi-Vision Plasma Display Joint Development Council“. Také značná cenové konkurence při vybavování televizních studií technikou HDTV má vliv na to, že vysílatelé dávají najevo svou aktivitu. Průměrný přijímač HDTV nyní stojí v přepočtu asi 2500 EUR, set-top-box HDTV asi 400 EUR.

Z evropského pohledu se situace v televizi ve Spojených státech jeví velmi nepřehledná. Masivní příchod digitální televize s 18 (!) navrženými formáty nebyl jednoduchý. Trh zůstává zajímavý, je tu 102 miliónů „televizních“ domácností. Trh je velmi rozsáhlý, avšak v době při nástupu digitální televize byl saturován. Podle názoru odborníků v Číně mezi léty 2010 až 2015 může být proveden úplný přechod na HDTV, v návaznosti na zavedení digitální televize. Díky konání nastávající letní olympiády by patrně mohlo znovu dojít k „oživení“ trhu. Trh je obrovský – 83 % z asi 350 miliónů čínských domácností má pokrytí televizním signálem.


A co Evropa?

S Amerikou a Asií se Evropa nemůže srovnávat. Výrazné zdokonalení kvality obrazu zajistilo takový pokrok v oblasti novějších přijímačů, že by všeobecný přechod na formát HDTV mnoho nepřinesl. Nové obvodové techniky jako např. Pixel-Plus, Acuity, DNe, HiPix, DIST už jsou na trhu. Spolu s moderními obrazovkami (displeji) by si to zákazník ještě sotva přál. Jestliže by se programová nabídka nepatrně kvalitativně přizpůsobila, bylo by televizní vysílání perfektní – i bez HDTV.

To je však jen jedna stránka problému. Producenti reklamních spotů a určitých filmů skutečně vyslovují otázku ohledně přechodu na HDTV. Ojedinělá produkce již existuje. Dalším tématem je „HDTV v kině“, s poskytováním pořadů pro diváky. Satelit dává HDTV zcela novou šanci.

Od začátku roku je ze satelitu Astra (19,2° východně, frq. 12,168 V, SR 27500, FEC 3/4) vysílán program HDTV s názvem Euro 1080, který lze přijímat volně (ovšem zatím nikoliv na běžné satelitní receivery). Tzv. Main Channel (Hlavní program) od 20:00 hod. do půlnoci poskytuje pořady z oblasti hudby, kultury, sportu a dokumentu a je opakován příští den od 12:00 do 20:00 hod. Tzv. Event Channel (Program s událostmi) je určený k vysílání pro kina. Dalšími cíly Euro 1080 jsou restaurační zařízení, koncertní střediska a letiště.


Zdroj: Karl Tetzner, rfe 1-2/04, www.rfe-online.de, s. 31, přeložil Petr Miklík, volně upraveno a zkráceno


Další informace: www.euro1080.com

Evropa se od nového roku dočká první digitální televize


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 2   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
02.03.2004 • Irsko navrhuje změny regulace televizního vysílání přes hranice [ 1 ]
18.02.2004 • Fotbal na Galaxii sport – plán přenosů na březen
17.02.2004 • Hokej na Galaxii sport – plán přenosů utkání NHL na březen
13.02.2004 • V sobotu začne vysílat nová satelitní televize Al-Hurrá
13.02.2004 • NBA ALL-STAR GAME na Galaxii sport
30.01.2004 • Pohled do zákulisí: Canal +, NRK a Digital +

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  alebo skôr www.voom.com ... 

16.03.2004 07:52 • anonym
alebo skôr www.voom.com
 
 
  Amerika 

16.03.2004 07:48 • mc
pozri www.woom.com
 
 
Celkový počet komentářů: 2 / zobrazují se: 1 ... 2

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist