Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Středa • 24.04.2024 - 20:09:15   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Neoficiální příjem | Články
 

Novinky v oblasti pay tv príjmu – apríl, máj 2004 – I.

  Autor: Dušan Ščepka ml. , e-mail: dusan@pcsalon.sk Přidané: 27.03.2004



Od poslednej časti nášho seriálu o pay tv sa na satelitnom nebi odohralo mnoho zaujímavých udalostí, kódovací systém Seca 2 bol prelomený hackermi, na trh sa dostali nové súpravy satelitných prijímačov Slovsat softwarovým dekódovaním a niektoré spoločnosti pripravili plošné výmeny kariet. Vznikli dve nové etapy dekódovania – rozlomenie dvojkových systémov a dekódovanie pomocou zdieľania prístupovej karty na Internete.


Diskusné fóra satelitných domén sú plné informácií, diskusií a rád o tom, ako sa dostať k doteraz nesledovateľným programom v systéme Seca 2. Tento nový dekódovací „boom“ prepukol vo februári, prvými informáciami o úspešnom prelomení a následnom zdieľaní originálnych kariet na prijímačoch poskytovaných spoločnosťou Sky Italia v Taliansku. Následne na to sa vyvinul aj samotný emulátor a už nič nebránilo tomu, aby sa získali aj kľúče pre iné systémy. Prvé pokusy sa robili na novom module Dragon Cam, ktorý je v súčasnej dobe poslednou novinkou typu Euro, zvláda naraz viacero kódovacích systémov a má softwarové patch verzie pre väčšinu dostupných prijímačov. O pár dní na to sa dostali k programom aj užívatelia prijímačov DreamBox, v poslednom marcovom týždni sa naplno rozbehlo dekódovanie na počítačových „skystarkách“. Pri čítaní tohto článku už možno bude na svete aj emulátor pre Humaxy, či dokonca moduly Seca Aston 1.03 – 1.05 s novou verziou software pre prijímače Nokia, s možnosťou dekódovania pomocou starších fun kariet.

Po dlhšej odmlke sa dostali opäť na naše obrazovky programy určené pre taliansky trh. Pri poslednej zmene kódu spred dvoch rokov spoločnosť zastrešoval ešte francúzsky Canal+ v akciách spoločnosti Tele +. V súčasnej dobe tento paket patrí spoločnosti Sky s pobočkou a akciami britského mediálneho gigantu. Programová skladba staníc sa veľmi nezmenila, pribudli nové pay tv z oblasti filmu, športu a erotiky, ostatné tématické programy zostávajú nezmenené. Možno teda hovoriť o staronovom pakete, ktorý je užívateľom voľakedajších Seca Aston modulov dobre známy.

Takmer v rovnaký deň sa objavili aj kľúče na jeden z najobľúbenejších paketov, ktorý bol kedy prelomený, na paket španielského operátora Digital +, čiže Canal Satéllite Digital Espaňa. Paket bol síce prístupný v systéme Nagravision z Hispasatu na 30° West, pre mnohých bol však nedostupný kvôli svojej pozícii. Teraz ho možno prijímať zo starej dobrej Astry bez problémov na prijímačoch DreamBox, či dokonca na akciových prijímačoch Pioneer, ktoré voľakedy distribuovala spoločnosť Cyfra + kódovaná v systéme Seca MediaGuard 1. V prijímači je potrebné urobiť niekoľko zmien, upraviť vstavaný software. Pomocou PC je možné do prijímača priamo natiahnuť programový list všetkých staníc. Obdobný programlist existuje pri Sky Italia. Samotný prijímač kompletný paket nenatiahne, nakoľko má v pamäti staršie frekvencie transpondérov z Hot Birdu. Pre mnohých užívateľov týchto postarších akciových prijímačov to bolo istotne milé prekvapenie. Takisto voľakedy najrozšírenejšie moduly Seca Aston 1.03 – 1.05 sa nakoniec zídu ! Nikto by si ani v tých najodvážnejších úvahách netrúfol predpovedať opätovnú funkčnosť týchto už na zánik odsúdených modulov. Staré veci niekedy naozaj netreba zahadzovať !

Posledné udalosti na satelitnom nebi z oblasti Secy 2 možno označiť ako novú éru dekódovania tzv. bezpečných dvojkových systémov. Ako dlho budú kľúče prístupné na Internete je otázne, v každom prípade prvé úspešné kroky ako sa dostať k programom inou, než oficiálnou cestou sú na svete.

Súbežne s dekódovaním dvojkových systémov bolo možné nielen na Internete, ale aj priamo u predajcov satelitnej techniky vidieť boj medzi lacnejšími a drahšími satelitnými prijímačmi umožňujúcim softwarové a modulové či kartové dekódovanie. Nám už dobre známe a obľúbené prijímače DreamBox dostali lacného, nového konkurenta v podobne zostáv firmy SlovSat. Uvedenie prijímačov SlovSat vyvolalo na Internete u majiteľov prijímačov búrlivé diskusie o tom, ktorý prijímač je kvalitnejší, lepší a ktorý má väčšiu budúcnosť. Miestami až humorné diskuskie vyvrcholili v dokazovaní a uprednostňovaní schopností spomínaných prijímačov. Je nutné podotknúť, že cena je dnes najdôležitejším faktorom pri výbere a následnej kúpe satelitného prijímača. Kvalita či poskytované doplnkové služby prijímača sú na druhom mieste záujmu potencionálneho zákazníka. Aj preto súpravy SlovSat so softwarovým dekódovaním „jednotkových“ systémov sa začali oveľa lepšie predávať ako špičkové DreamBoxy.

Pre bežného satelitného užívateľa táto zostava je postačujúca, ak si zoberieme fakt, že je ňou možné prijímať voľné programy z viacerých družíc pomocou otočnej súpravy, orientáciu v jednoduchom menu prijímača zvládne naozaj každý. Prijímače pomocou vstavaného softwarového emulátora Volga dokážu spracovať kódovacie systéme Irdeto, BetaCrypt, Seca 1, Conax, Viaccess 1. Lákadlom pre užívateľa može byť práve Conax, ktorý okrem TV JOJ sprístupní aj zopár škandinávskych platených kanálov bez potreby vkladania oficálnej karty. Nové kĺúče sa do prijímača zadávajú buď pomocou diaľkového ovládania alebo prepojeným sériovým RS 232 portom z počítača. SlovSat má na Intenete už pomerne slušnú softwarovú základňu, rovnako i svojich spokojných užívateľov. Ak patríte medzi náročnejších satelitných divákov, ktorí chcú prijímať iné kódovacie systémy, používať originálne prístupové karty a ste zdatní aj v počítačovom svete, SlovSat bude pre vás iba „lite“ verziou satelitného prijímača a budete mať záujem o niečo kvalitnejšie - luxusnejšie. Za luxus a doplnkové služby si treba priplatiť, čo sa v tomto prípade naozaj oplatí. DreamBox ako prvý zvládal bez problémov dvojkové systémy, na rozdiel od ostatných prijímačov má na Internete obrovskú softwarovú podporu. Jeho obsluha si vyžaduje dokonalejšie ovládanie počítačových programov i znalosť technických pojmov.

Trochu sme odbočili od témy kódovania, ale po prečítaní diskusných príspevkov som mal potrebu sa k tejto téme vyjadriť, nakoľko väčšina užívateľov sa orientuje práve na zakódované programy, ktoré v našom článku popisujeme.

SlovSat a DreamBox nemožno hádzať do jedného vreca, sú to odlišné prijímače, ktoré vo svojej kategórii spĺňajú všetky predpoklady na to, aby sa na trhu usadili a stali sa dobre predajnými aj u nás. Strednú vrstvu v oblasti dekódovania predstavujú Humaxy, na ktoré sa v poslednej dobe tak trochu pozabudlo. V súčasnosti sú najrozšírenejšie práve oni, nepotrvá dlho a pomocou Magic či Matrix modulov v Humaxoch si budete môcť vychutnávať Secu 2.


Pokračovanie:

Pre satCentrum - Dušan Ščepka ml., 26.3.2004


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 3   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
29.03.2004 • Novinky v oblasti pay tv príjmu – apríl, máj 2004 – II. [ 5 ]
19.03.2004 • Digital+ s novými kartami na Nagravision 2 (Aladin) [ 6 ]
18.03.2004 • Viasat vo VideoGuarde a NDS-CAM moduly [ 10 ]
06.03.2004 • Bude ANO pro EU znamenat NE pro neautorizovaný satelitní příjem? [ 15 ]
19.01.2004 • Novinky v oblasti pay tv príjmu [ 1 ]
03.04.2003 • CSD a Via Digital vyhlásily boj s neplatiči

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  ***d*** 

01.04.2004 13:52 • ***j***
Kde najdu nějakou recenzi na ***d***.
 
 
  pre anonyma 

27.03.2004 21:39 • anonym
No neviem ale Scepkove clanky v SE tak casto niesu a podla mna to bol iste objektivnejsi pohlad na vec ako inde. Ja mam doma ***d*** a som s nim spokojni. kto nieje, nech si ho nekupuje.
 
 
  Scepka,zase sa tlacis do zadku ... 

27.03.2004 19:41 • skzetrnmclsd
Scepka,zase sa tlacis do zadku to mu Luteranovi a vlaste ani netusis o com pises
 
 
Celkový počet komentářů: 3 / zobrazují se: 1 ... 3

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist