Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 28.03.2024 - 10:17:09   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Neoficiální příjem | Články
 

Novinky v oblasti pay tv príjmu – apríl, máj 2004 – II.

  Autor: Dušan Ščepka ml. , e-mail: dusan@pcsalon.sk Přidané: 29.03.2004


V mesiaci marec Digital + zmenil vo svojich prijímačoch systém odozvy kariet, čo v Humaxoch v dôsledku pomalšieho spracovávania údajov v pamätiach spôsobilo rozpadávanie obrazu a zasekávanie modulov. Problém je dnes už vyriešený, no Digital + prekvapuje svojich „čiernych abonentov“ ďalšou zmenou. Tentokrát ide o plošnú výmenu kariet z doterajšieho Nagravisionu B na modifikáciu C, čiže Alladin. Nový systém nabehne v mesiaci máj, mal by vyradiť dnes používané pirátske karty ako aj softwarové emulátory DVB kariet v PC.

U našich severných susedov v systéme Nagravision pribudol autoupdate aj pre prijímače Nokia a Humax, ktorý dnes spoľahlivo funguje. Napriek tomu, že sú kľúče prístupné denne na Internete, viacerí užívatelia skúsili autoupdate, no napokon sa vrátili ku klasickému zadávaniu kľúčov z dôvodu dlhej časovej odozvy medzi zápismi nových kľúčov.

Programy Full X 1 a Full X 2 vysielajúce tématické okruhy z oblasti erotiky a porna sa dočkali svojej premiéry na pirátskych kartách. Ide o dva nové programy, ktoré dopľňajú svojou štruktúrou vysielania francúzske pakety, pričom predplatením iných programov zákazníci dostávajú výraznú zľavu na uvedené stanice. Vysielané sú 6 – 8 hodinové bloky, ktoré sa počas dňa opakujú.

Atraktívny a stále obľúbený program pre dospelých Free X TV sa dočkal softwarovej emulácie prístupu ku kľúčom pomocou Internetu. Funguje na väčšine prijímačov s pričom je možné kódovací systém SkyCrypt emulovať už aj na doteraz nedostupných moduloch Matrix, Magic. Majiteľov modulov IceCrypt poteší skutočnosť, že 6 mesačnú platnosť programu Don`t Panic zahrnutú ako bonus pri kúpe modulu možno predĺžiť na ďalšie obdobie až do dátumu 1.9.2004. Don`t Panic spolu s Free X TV patria momentálne medzi najobľúbenejšie pay tv programy pre dospelých, ktoré možno sledovať bez dekódovacích kariet.

Škandinávsky Viasat po neúspešných pokusoch kódovania v systéme VideoGuard a následných technických problémoch s adresovateľnosťou príkazov pre abonentov odložil zmenu kódovania u dvoch programoch Ticket. Obidve stanice Ticket Cinema a Ticket Spice Platinum naďalej zostávajú kódované v simultánnom kryptovaní VideoGuardu a Viaccessu 1. Filmové TV 1000 a Cinema simultánne kryptovanie spustia v máji 2004. V neskoršom období cca. august, september 2004 sa počíta s plošnou výmenou akciových prijímačov so vstavaným dekódovaním VideoGuardu.

V systéme Conax naďalej zostávajú kódované stanice spoločnosti Canal + Skandinavia. Väčšina satelitných prijímačov zvláda tento systém dekódovať pomocou emulátorov bez dekódovacíc kariet. Občas sa vyskytli problémy v prijímačoch SlovSat a Humax 5400, kde obraz vypadával a po prepnutí bolo nutné počkať 30 sekúnd, kým sa obraz znovu objavil. V prijímačoch DreamBox pri prepnutí kanálu kódovanom v Conaxe na kód TPS Crypt zvykol zmrznúť software, tento problém je už v novej verzii vyriešený.

TV JOJ sa vďaka prelomeniu Conaxu dostala do domácnosti doteraz v najlejpšej kvalite – priamo z neba a v digitále. Najlacnejšia možnosť ako sledovať tento komerčný slovenský kanál v digitálnej kvalite je práve na prijímačoch SlovSat so softwarovým emulátorom. Paket Telenor okrem prechodu na novú frekvenciu od 1. apríla 2004 na satelit Thor 3 žiadne iné zmeny nechystá.

V starom dobrom Irdete a BetaCrypte zostáva rakúska verejnoprávna ORF a zopár tématických nemeckých programov. Prechod na bezpečnejší systém neavizuje, uvažuje však o prepojení a vzájomnej výmene niektorých programov so svojimi švajčiarsko – talianskymi kolegami z SF a TSI. Možno ešte tento rok sa dočkáme programu ORF kódovaného vo Viaccesse 1. Zhluk verejnoprávnych televízii SRG Sat vo Švajčiarsku naďalej kóduje vo Viaccesse 1, zmeny v systéme sa tento rok konať nebudú, nakoľko by bola potrebná výmena prijímačov na mnohých miestach krajiny. Programy na rozdiel od iných paketov nie sú pre nás veľmi atraktívne.

Zaujímavou novinkou pre majiteľov DreamBoxu bol jeden doposiaľ neznámy FTP server z Ukrajiny, kde sa po zadaní správnej adresy a prístupového hesla dala zdielať po sieti originálna karta UPC Direct. DreamBox pripojený na Internet umožňoval aktuálne sťahovanie kľúča a odosielanie odozvy spätne na server, následkom čoho sa dekódoval obraz. Týmto internetovým trikom sa dosiahlo odosielanie prístupových adries do viacerých prijímačov kdekoľvek v Európe. Je to jeden z viacerých spôsobov ako možno využiť dané prednosti prijímača DreamBox v spolupráci so sieťami. Systém Cryptoworks zatiaľ neumožňuje spoľahlivo využívať klony kariet, preto zdieľanie po sieti je jediná možnosť ako sledovať kódované programy bez oficiálnej karty. Identický spôsob bol použitý aj pri prelomení systéme VideoGuard, kedy sa príkazy vo forme ECP inštrukcií vysielali priamo na Internet, prijímače ich spracovali a obraz dekódovali.

Spoločnosť SKY voči tomuto spôsobu nelegálneho sledovania rázne zakročila jednoduchým spôsobom – zmenila prístupový čas od odosielania inštrukcie k zápisu a následnej odozve z 3,7 sekundy na 1,8, čím vyradila z činnosti uvedenú internetovú dátovu sľučku. Pre porovnanie UPC využíva tzv. pong – slangový výraz pre odozvu inštrukcie, v časovom rozmedzí 3,5 – 4,9 sekundy pri sledovaní programu bez prepínania. Pri prepnutí sa časová os posúva a pong sa znižuje priamoúmerne tomu, ako často sa program prepne. Ak prepínanie ustálite, pong a odozva sa vyrovná cca. za 10 sekúnd, čo je skutočný čas, kedy sa obraz pri zdielaní pomocou Internetu zobrazí. Ide o doteraz nový, málo využívaný spôsob dekódovania, kedy sa kombinujú technické vlastnosti digitálneho prijímača, satelitného signálu z vesmíru a celosvetovej siete Internet. Upozorňujem, že pre tento spôsob sú vhodné iba prijímače DreamBox a X- box.

Majiteľom Skystar kariet istotne poteší nový Yanskee emulátor s podporou Seca 2 a SkyCrypt. Seca 2 čiže Sky Italia a Digital + fungujú bez väčších problémov pod všetkými operačnými systémami vrátane XP. Aktuálne softcam.key súbory sú prístupné pomocou Internetu. Kľúč k SkyCryptu je rovnako známy, karty Skystar 1 s dekódovaním Free X TV nemajú problémy, horšie je to s kartami Skystar 2, kde dodnes neexistuje spoľahlivý spôsob, ako emulovať SkyCrypt. Novinkou sú aj nové ovládače 4.2.8., ktoré možno voľne stiahnuť z mnohých webových stránok. Na rozdiel od predošlej verzie ovládača možno grabovať signál priamo do DVD MPEG alebo ho editovať pomocou editovacích softwarov bez potreby inštalácie kodekov, v súbore je aj demoverzia kodeku Elecard DVD MPEG – 2.

Ďalšie plus nového ovládača je jednoduchší patch pre odblokovanie karty pri prvej inštalácii v systéme. Originál stačí prepísať patchom a karta je aj bez zápisu v registroch odblokovaná.
Objavila sa aj verzia pre priame Divx nahrávanie vysielaného obrazu, tento spôsob si však vyžaduje procesor minimálne 2.8 Ghz, nakoľko ide o technicky náročné v reálneom čase fungujúce prevádzanie formátu MPEG do Avi.


Očakávané události :


Apríl 2004 :

- dokončovacie práce na plošnej výmene kariet u providera Digital + na nový Nagravision C – Alladin
- nová verzia modulu Dragon Cam s podporou systému Digicipher a NDS
- zlúčenie kanálov SCT a Extasi TV – simulcrypt v Seca 2
- emulátor pre prijímače Humax s modulom Matrix a Magic s podporou Seca 2


Máj 2004:

- vypnutie kryptovania u providera Digital + v systéme Nagravision B
- skúšobné simultánne kryptovanie Viasatu vo Viaccesse a VideoGuarde
- zasadne európska komisia pre ochranu dát kódovaním kvôli vstupu nových členov do EÚ za účelom dohody o trestno-právnom postihu osôb pri narušení autorských práv nových štátov EÚ


Toľko k očakávaným zmenám a novinkám v oblasti pay tv príjmu na nasledujúce obdobie dvoch mesiacov. Je tu jar, nezabúdajte, že okrem zadávania nových kľúčov do svojich prijímačov je potrebné skontrolovať po zime aj parabolu a stav vonkajších komponentov, urobiť prípadné drobné opravy.


Pre satCentrum - Dušan Ščepka ml., 26.3.2004


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 5   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
27.03.2004 • Novinky v oblasti pay tv príjmu – apríl, máj 2004 – I. [ 3 ]
19.03.2004 • Digital+ s novými kartami na Nagravision 2 (Aladin) [ 6 ]
18.03.2004 • Viasat vo VideoGuarde a NDS-CAM moduly [ 10 ]
06.03.2004 • Bude ANO pro EU znamenat NE pro neautorizovaný satelitní příjem? [ 15 ]
19.01.2004 • Novinky v oblasti pay tv príjmu [ 1 ]
03.04.2003 • CSD a Via Digital vyhlásily boj s neplatiči

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  K Free X-TV 

30.03.2004 20:26 • Dusan Scepka ml.
S MDYanske 1.20.1., Free X-TV funguju, je nutne este mat subor skycrypt.bin, ktory emuluje modul IceCrypt alebo Zeta Cam. Funguje to pod Linuxom, pouziva sa zavadzac Dreamboxu - subor je preprogramovany na PC.
Na boardoch som videl soft aj pod inym menom. Bez Linuxu to nejde, skusali
sme aj na SS2, ide to trochu horsie, iba pod Win98 so service pack 2 CZ - inak je karta zablokovana. Islo v podstate iba o test, kvoli jednej stanici sa neoplati preinstalovavat cely system. Stale vsak cakam, ze sa nieco objavi aj priamo pod Win, bez nutnosti emulacie samotneho kodovacieho systemu.

 
 
  Toto jsem nějak nepochopil: Kľ ... 

30.03.2004 19:32 • free x tv
Toto jsem nějak nepochopil: Kľúč k SkyCryptu je rovnako známy, karty Skystar 1 s dekódovaním Free X TV nemajú problémy. Mě osobně to tedy vůbec nejde, tak nevím, je snad problém pouze u mě?
 
 
  Oprava - nemecke programy 

30.03.2004 08:47 • Dusan Scepka
Opravujem informaciu o nemeckych programoch na Eutelsat 23,5°east, stanice su uz vypnute z BetaCryptu, momentalne su kodovane Nagravisionom typu C - Alladin.
Paket vysiela na frekvencii 12605 Ghz, pol. V a H, 27 500, 3/4, v sucasnej dobe je tym padom uz nesledovatelny.
V dobe pisania clanku - 7 dni boli posledne tri kanaly este vysielane v SimulCrypte - BetaCrypt / Nagravision

 
 
  Odpoved 

29.03.2004 22:37 • Dusan Scepka
Ide o programy na druzici Eutelsat 23,5 °East v pakete Digikabel, na Astre este mate moznost vidiet programy verejnopravnej rakuskej ORF.
 
 
  nemecké programy ešte v Bete? 

29.03.2004 14:54 • anonym
Píšete, že v starom betacrypte ešte vysiela "zopár nemeckých temetických programov" - o ktoré programy ide?
 
 
Celkový počet komentářů: 5 / zobrazují se: 1 ... 5

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist