Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 27.04.2024 - 01:27:49   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Ze světa | Články
 

Vysílá Euro 1080

  Autor: R.Bücken, rfe , e-mail: info@rfe-online.de Přidané: 07.04.2004


Jakmile pan Riccardo Muti dne 1. 1. 2004 ve velkém společenském sále ve Vídni na novoročním koncertu vídeňských filharmoniků zdvihl taktovku a potom se hrálo „to bylo tak překrásné“, bylo to poprvé po 12 letech, kdy se znovu uskutečnil přenos pro televizi s vysokým rozlišením, provozovatele Euro 1080. Tento poskytovatel programu znovu zahájil věk HDTV dvěma stejnými programy potom, co byl vývoj HDTV na platformě Eureka 95 a HD-MAC zastaven. Nyní je tedy pro odpovědné specializované prodejce nový začátek a nová příležitost. Neboť v této věci je jasné, že bez důkladné odborné konzultace se nedají prodávat ani set-top-boxy ani zásuvné karty ani displeje s vysokým rozlišením.

Za názvem Euro 1080 se skrývá především belgický televizní producent Alfacam, který již nyní podporuje velkou „flotilu“ při produkci HDTV a přenosové vozy. Před více jak jedním rokem firma prezentovala ideu celoevropského kanálu HDTV. Mezitím uplynulo 13 měsíců, byly závazně dohodnuty dva programy, úspěšně se experimentálně vysílají. Spolupráce s Astrou dokázala v tomto případě zázrak – asi 28 miliónů satelitních parabol po celé Evropě, které využívají pro přímý příjem pozice 19,2 ° východně, může nyní přijímat digitální HDTV.


Nové set-top-boxy

I když 19 miliónů diváků má přijímací komplet vhodný pro digitální vysílání, se signálem HDTV tento přijímač nic nesvede. Datová rychlost 19 Mbit/s je pro nynější set-top-boxy příliš vysoká. Zatímco standardní boxy mohou dekódovat jen MPEG2 MP@ML („základní diagram, profil na základní úrovni“), boxy vyšší kategorie musí být navíc ještě kompatibilní s MP@HL („základní diagram, profil na vysoké úrovni“). Jsou tedy potřebné nové set-top-boxy HD, které však jsou výrazně dražší než běžné typy. Kromě toho je jen málo těch, kteří tyto boxy mohou dodávat.

Především jsou k dispozici výrobky tchaj-wanských výrobců Zinwell – v ceně od 350 EUR. Na výstupu boxu ZDX 410 HD jsou např. k dispozici všechny formáty, které jsou v současnosti běžné: 1080i, 720p, 576p a 576i. Písmeno „i“ (interlaced) poukazuje na prokládané řádkování, zatímco písmeno „p“ je pro progresivní (postupné). V nabídce pro Evropu má firma Zinwell tři verze. Tyto verze byly původně vyrobené pro australský trh, později však byly přizpůsobeny na satelitní příjem v Belgii. Ještě jsou plánované verze ZDX-410 HDR s podmíněným přístupem a ZDC-410 pro kabelovou síť.

Dále mohou nabízet boxy např. MikroM (profesionální karty PC), Intergraph a také Integra, Humax, Pioneer, Wela Electronic, Sagem, Pace a Toshiba. Příjem signálu HDTV má umožnit samotná PC karta firmy Technisat. Také u firmy Panasonic pracují na nových boxech. Karty PC ze Spojených států v tomto případě nelze použít, v USA se HDTV využívá především v terestrickém vysílání a v systému ATSC.


Důležité téma pro specializovaného prodejce

Euro 1080 si vyzkoušelo svůj způsob vysílání v experimentálním provozu již od 13. 9. 2003 - satelit Astra 1H, pozice 19,2° východně, transpondér 88, frekvence 12,168 GHz, vertikální polarizace, symbolová rychlost 27,5 Msymbol/s a FEC 3/4. Pro příjem vystačila parabola 60 cm. Především se vysílá v nejvyšším formátu HD, totiž 1920 x 1080i, přitom je ještě rozdíl mezi formátem s frekvencí 50 Hz a 60 Hz. Varianta 1280 x 720p je také velmi významná. Nejprve bude vysílání nekódované, další generace boxů má však mít systém podmíněného přístupu, kódovací systém Irdeto. Euro 1080 nechce provozovat placený televizní kanál. Vlastnická práva však budou přesně vymezena pro sledování programu na evropském teritoriu.

Hlavní kanál, tzv. Main Channel je nekódovaný a v současnosti má být vysílán jako 24-hodinová smyčka. Jedná se především o oblast hudby, tj. koncerty klasické a populární hudby, operní představení, sportovní akce, dokumentární pořady a také o evropské filmy. Nepředpokládá se zpravodajství, ačkoliv ve světovém měřítku samotné zpravodajství již existuje i v systému HDTV. Hlavní kanál je určen nejen pro domácnosti, ale i pro obchody a menší provozovny. K tomu, aby se systém HDTV dostal do povědomí diváka, nepovede žádná snadná cesta. Specializovaní prodejci by právě proto měli být velmi aktivní, neboť HDTV může být pro příští léta důležitým tématem pro prodej.

Kromě hlavního kanálu existuje tzv. Event Channel s určením pro velká kina. Mají tam být přenášeny velké sportovní akce nebo kulturní akce, kde by také divák za takovou podívanou platil. Pro HDTV se počítá s využitím kompletního transpondéru s 38 Mbit/s, protože nikdo nechce v této oblasti hazardovat s nízkým bitovým tokem.


Teprve začátek

Euro 1080 jistě nezůstane ve věci HDTV osamoceno. Firmy jako Thomson, Panasonic, Pioneer by měly přispět svojí pomocí. Firma Sony patrně na seznamu firem pro HDTV není, bezpochyby nabídne spíše techniku, která zlepší obraz na standardním televizoru než by dopředu vsadila na dobrý obraz v systému HDTV. Nicméně tak to asi nezůstane – již nyní jsou v plném proudu přípravy na program HDTV u Premiere a Sky. Zřejmě i někteří evropští fanoušci filmů a dokumentu očekávají to, že budou mít možnost využít novou techniku HDTV.

V Japonsku a USA si uživatelé si kupují nejnovější přístroje a také kazety D-VHS a DVD Blue Ray („modrý laser“). Jisté signály na trhu již existují – průmysl, obchod, vysílatele je musí už jen správně interpretovat a jednat. Jinak bude pro ně např. na mistrovství světa v kopané v roce 2006 příliš pozdě. Všechny zápasy budou totiž „produkovány“ v HDTV – pro světový trh.


Ploché obrazovky jsou velkou otázkou …

Zatímco NHK (Nippon Hoso Kyokai) v Japonsku začátkem 80-tých let provozovala zvláštní laboratoř pro ploché obrazovky, německý průmysl o tuto techniku neprojevil žádný zájem. Dnes všechny ploché obrazovky pochází z Dálného východu, tedy ze zemí jako je Japonsko, Jižní Korea a Čína. Prozatím si žádný evropský provozovatel nemůže dovolit, částečně se bez plazmových a LCD obrazovek obejít. Poněvadž není možné vystačit s tím, že se dodávané panely jednoduše zapojí, musí se provádět příslušné úpravy.

V září minulého roku např. firma Philips zahájila výrobu LCoS (Liquid Crystal on Silicon) v Bőblingenu, kde budou vyráběny panely. V dubnu t. r. se má do německých obchodů dostat „panelový příjímač“ s rozlišením 1280 x 768. S tímto přístrojem bude možný příjem základního standardu HDTV, 1280 x 720p. Podle názoru vedoucího firmy Philips s. r. o. v Hamburku, pana Hanse-Joachima Kampa, na tuto funkci přijímače nebude poukazováno. „Nálepka ´vhodný pro HDTV´ se u nás dávat nebude, to zákazníky jenom plete. Pod označením ´Pixel Plus´ si zákazník může představit více než pod (označením) HDTV.“

Dnes se přijímače pro HDTV, alespoň takové, které jsou přichystané pro systém HDTV, prodávají po celém světě i v Číně. Jestliže v Číně toto označení nevede ke zmatkům – proč to potom vadí v Německu? Pro zavedení televize s vysokým rozlišením tedy ještě musí být vylepšena strategie. Verze LCoS ve skutečném HD rozlišení 1920 x 1080 ovšem poskytuje velmi kvalitní barvy nejen pro tyrkysovou nebo zlatou barvu. Uvedení na trh se plánuje pro rok 2005, kvalita obrazu výrobku z produkce USA se jevila dokonalá.


Výhled

Tyto prototypy ukazují, jak se trh vyvíjí. Tyto přístroje zajisté v našich domácnostech tak rychle nebudou, nicméně se objeví. Prodejce, který prodává přijímače s jednoduchým rozlišením 640 x 480, by např. mohl uvažovat o tom, jestli by pro budoucí konkurenční boj v této oblasti nemohl přinést trochu více.


Dodatek redakce rfe:

Proč HDTV?

Většině televizních diváků dosavadní televizní standard vyhovuje. Je to zejména proto, že díky novým postupům pro zlepšení obrazu může být kvalita obrazu ve standardním formátu ještě zvýšena. Ovšem takový obraz není na konci přenosového řetězce lepší než na jeho začátku a tak jen obraz ve formátu HDTV vyniká nad všemi těmito ostatními technikami. Je možné to ovšem pozorovat jen na velkých plochých obrazovkách nebo u velkých projekcí (promítání), kde pohled pozorovatele se na obrazu „pohybuje“ a už se neuplatňuje vliv řádkového rušení. Zatím co běžný obraz SD poskytuje v nejlepším případě 720 pixelů x 576 řádků na 414 720 obrazových bodech, u rozlišení HD je to 1920 x 1080 a 2073600 bodů, tedy přesně pětkrát více. Tak může být lépe zobrazena i multimediální náplň.

Zvuk 5.1 surround, který je také poskytován, vytváří atmosféru kina např. v obývacím pokoji. To je tedy i uživatel, o kterého se manažment Euro 1080 především opírá. Odborný prodejce se v tomto případě může připojit. Vedle obrazovek HD a set-top-boxů HD navíc existují v zemích se systémem HDTV všechny možnosti „externího“ využití systému, tedy camcordéry HD, DVD Blue Ray, rekordér D-VHS, rekordér HD a také další příslušenství, např. kabelová síť pro systém HDTV: budoucí možnosti v oblasti prodeje jsou také logickým vyústěním.

Díky novým kompresním technikám bude perspektivně možné uložit záznam HDTV na běžné DVD. A pak už nic nebude bránit tomu, aby se systém HDTV konečně prosadil.


Zdroj: rfe (Německo), č.3/2004, s.28 a 29, přeložil Petr Miklík, volně upraveno a zkráceno


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 2   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
06.04.2004 • ITV chce část z „licenčních“ poplatků BBC
04.04.2004 • Vypnutí [ 1 ]
03.04.2004 • MTV ustupuje ve sporu autorských práv
25.03.2004 • Fotbal na Galaxii sport – plán přenosů na duben
16.03.2004 • HDTV - konečně přichází …? [ 2 ]
02.03.2004 • Irsko navrhuje změny regulace televizního vysílání přes hranice [ 1 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Plasma a HDTV 

23.05.2004 17:48 • Tomas926
Zdravim. Len mala pripomienka k tym plasmovym televizorom. Ja mam Fujitsu Plasmavision P50XHA a ten rozlisenie 1920x1080 podporuje. Takze na trhu su plasmy, ktore plne podporuju HDTV. Osobne nechapem preco ludia kupuju drahe Pioneery, ked su na trhu lacnejsie produkty zrovnatelnej kvality, napriklad spominany Fujitsu P50XHA stoji menej ako Pioneer PDP-434 HD a pritom ma uhlopriecku 50"
 
 
  HDTV a příjímací zažízení 

15.05.2004 13:56 • Lubomír Bedřich
Dobrý den.Velice se zajímám o příjem tel.vysílání ze satelitu jak v digitálním tak i v HDTV.O kanálu 1080 jsem již slyšel a proto potřebuji více informací.Mám nový plasmový televizor Pionner model PDP-434 HD a údajně je připraven pro příjem s vysokým rozlišení.V tech.parametrech se uvádí že panel je schopen zobrazit 1024x768 a 1280x768 obraz.bodů.Jak je to myšleno že, je potřeba k zobrazení 1920x1080 obrazovýchbodů pro dokonalý obraz.Vždyť v současné době žádný plasmový televizor takové rozlišení nemá.Jak je prosím na tom konkrétně plasma Pionner.Co všechno budu pro příjem satel.vysílání v HDTV potřebovat?Sat.anténu a jaké přístroje.Uvažuje nějaká firma že by uvedla na trh zařízení které bude umět přijímat jak pozemní tak i satelitní digitální vysíláni s možností i v HDTV a případně s vestavěným harddiskem s kapcitou min.40GB?Jsem velice rád,že na internetu jsem náhodou naše nějaké informace a pokud se dá dozvědět více,tak mě dejte vědět ale jen v češtině. Každá informace bude pro mne důležitá.Měl jsem možnost vidět i když jen ukázky v roslišeni HDTV a opravdu mohu konstatovat,že kvalita obrazu je absolutní špica.Na obraz se dá dívat z neuvěřitelné blízkosti a troufám si říci,že od 2 metrů to už není žádný problé.Obraz je absolutně klidný ostrý bez jakýchkoliv rušivých jevů a únavy na zrak.Prostě super.Jen aby se to co nejdříve dostalo mezi široku veřejnost.
 
 
Celkový počet komentářů: 2 / zobrazují se: 1 ... 2

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist