Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 02.05.2024 - 12:06:44   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Z domova | Články
 

ČTÚ povolil další digitální experiment. Otazníky zůstávají.

  Autor: Zd.Duspiva , e-mail: zdenek.duspiva@post.cz Přidané: 06.05.2004


Dnešní zpráva ČTK (* viz doplnění pod článkem - pozn. satCentrum) přinesla věcnou informaci o tom, že Český telekomunikační úřad (ČTÚ) povolil Českému Telecomu (dále jen ČTc) zkušební provoz digitálního televizního vysílání (po předchozím souhlasu RRTV -pozn.autora). V další části zprávy již pokračuje spíše PR kampaň, když se hovoří o tom, že ČTc stále čeká na rozšíření telekomunikační licence, které by umožnilo komerční nabízení služby. Pravdou je, že i žádost o experimentální vysílání se podařilo úspěšně dotáhnout až při druhém pokusu, když v prvním podzimním nebyla žádost ČTc relevantní. Příznivá je nová možnost oslovení diváků a zájemců o digitální vysílání v Brně, byť jen na stále nepochopitelných pět měsíců.

O skutečném plnohodnotném vysílání měla rozhodnout aktualizovaná Koncepce zahájení digitálního terestrického vysílání v letech 2004-2006 (původně přechodu na dig.vysílání).

Výsledné vládní usnesení i obsah kompromisního dokumentu budí spíše rozpaky, především nad prací předkladatelů - Ministerstva kultury a Ministerstva informatiky. Podle vládní mluvčí dokonce ministr Vladimír Mlynář slíbil (komu? A jak?), že do roku 2006 nebude ukončeno žádné analogové vysílání. Poněkud rozporná prohlášení i celá Koncepce v současné podobě by ale neměly vnášet nějaké nové nejasnosti do práce naší vyjednávací skupiny, která odjíždí na regionální telekomunikační konferenci o správě kmitočtů v Evropě (začíná v Ženevě již 10.května). V domácím prostředí zůstává realitou, že další postup a rozvoj digitálního vysílání, je i nadále postaven především na aktivitě a zájmu provozovatelů vysílání a provozovatelů telekomunikačních sítí. Regulační pravidla a kompetence jsou plně v rukách Rady pro rozhlasové a televizní vysílání a ČTÚ a především na jejich spolupráci při udělování licencí. K tomu je k dispozici dosud platná legislativa (Zákon o provozování rozhlasového a televizního vysílání a Telekomunikační zákon).

Nový Zákon o elektronických komunikacích, který je připravován a diskutován s některými institucemi více než rok, se nyní dostal do časového skluzu i věcného sporu. Původní plánovaný termín přijetí zákona k datu vstupu do EU je již pryč. Návrh zákona byl dosud projednáván na Legislativní radě vlády. Ta na svém zasedání v minulém týdnu jednání o návrhu přerušila a podle dostupných informací vznikl požadavek na úpravu části zákona (v rozsahu asi 20-30%). Tím by se upravený návrh měl dostat do celé procedury legislativního projednávání znovu a výsledný návrh by byl vládě předložen k projednání a ke schválení asi až v průběhu června. V případě přijetí zákona vládou by se tak návrh dostal k projednání v Poslanecké sněmovně zřejmě až po prázdninách a datum účinnosti nové normy by se tak výrazně posunula. Možná až od příštího roku. Na druhé straně tak možná vzniká prostor na úpravy a doplňky návrhu zákona, a to pro oblast rozhlasového a televizní vysílání, včetně digitalizace. Právě z tohoto pohledu jsou některé části současného návrhu zákona poměrně málo prodiskutované a poněkud neúplné nebo i sporné.

Pohled na problematiku digitalizace ukazuje, že i přes poměrně značnou frekvenci základních zpráv o současném průběhu projednávání, chybí systematičtější práce a profesionálně vedená informační kampaň. I vláda, která nakonec vlastně rozhodla především v obecné deklaraci o politické podpoře digitálnímu vysílání, má jistě dostatek příležitosti pro další komplexnější aktivitu. Pak bychom možná nemuseli číst ve zprávách ČTK i další nejasná sdělení jako například i ty dnešní - ČTK sděluje, že podle vládní koncepce digitalizace by měly v tuzemsku vzniknout tři programové skupiny, takzvané multiplexy. Jeden by podle ČTK patřil televizi Nova, další Primě a poslední by byl veřejnoprávní. Četl jsem mnoho variant Koncepce, ale tohle jsem nenašel v žádné.


Ing.Zdeněk Duspiva, 6.5.2004


*) doplnění - ČTÚ povolil Telecomu testování digitální televize

Český telekomunikační úřad povolil Českému Telecomu zkušební provoz digitálního televizního vysílání. Na rozšíření telekomunikační licence, které by umožnilo komerční nabízení služby, Telecom stále čeká, uvedl mluvčí firmy Vladan Crha. Telecom bude digitální vysílání testovat v Praze a v Brně. Po komerčním spuštění počítá s vybudováním sítě buňkových vysílačů o nižších výkonech, které by zajišťovaly pokrytí zejména ve velkých městech a jejich okolí. Experiment má ověřit funkčnost vysílacího rádiového zařízení a telekomunikační sítě.

"Zároveň chceme zjistit reakce zákazníků na novou technologii a ověřit předpoklady rychlosti migrace na digitální vysílání," uvedl výkonný ředitel pro prodej Roman Stupka. Digitální televizní vysílání v ČR od roku 1999 testují České radiokomunikace a společnost Czech Digital Group.

Podle vládní koncepce digitalizace by měly v tuzemsku vzniknout tři programové skupiny, takzvané multiplexy. Jeden by patřil televizi Nova, další Primě a poslední by byl veřejnoprávní. Pro Primu by zřejmě vysílání zajišťovala Czech Digital Group a v případě Telecomu se nejčastěji hovoří o spojenectví s Českou televizí, pro kterou již nyní zajišťuje digitální distribuci signálu ze studií k vysílačům. ČRa poskytují podobnou službu Nově.


Zdroj: Jan Sadílek, bm, ČTK, Česká média, 6.5.2004


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 2   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
06.05.2004 • Byla digitalizace opravdu schválena? [ 6 ]
06.05.2004 • Červen na HBO
04.05.2004 • Červnové novinky na HBO
04.05.2004 • TÚ SR vydal štyri povolenia pre TV stanice na prenos osláv vstupu do EÚ
03.05.2004 • Tak co vlastně budeme přijímat? [ 17 ]
01.05.2004 • Vítejte v Evropské unii [ 1 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Kampaň znám jenom řepní. Ostatní funguje nebo... 

07.05.2004 11:01 • Vorel
Líbí se mi jak 30% (sledovatelnostná) menšina státní mašinérie si uzurpuje právo rozhodovat, co musí udělat 70% (sledovatelný)komerční sektor aby moh do tohoto byznisu proniknout. Jestli má o skutečném vysílání rozhodovat nějaká Koncepce....(ňákej státní pamflet), tak nechápu proč u něj živým tolik úředníků. To tam máme pěkný paka a né odborníky.
 
 
  Jen aby nebyla Ženeva pro nás Waterloo!!! 

06.05.2004 15:37 • Jan
V pondělí začíná telekomunikační konference o novém rozdělení kmitočtů v Evropě. Docela mám strach, aby naši vyjednávači vůbec nějaké kmitočty pro nás vyjednali! Polsko i Německo nám seberou vše co se jim bude hodit s tím, že u nás se DVB-T nepodporuje, vláda nemá podepsanou žádnou koncepci a tak kdoví jak to s DVB-T v ČR vlastně bude!!!
 
 
Celkový počet komentářů: 2 / zobrazují se: 1 ... 2

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist