Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 20.04.2024 - 17:11:24   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Technika | Články
 

Seznamte se: satelitní přijímač STRONG SRT 4500 CI

  Autor: Ing. Martin Švehlík , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 09.06.2004


Minulý týden jsem dostal možnost otestovat satelitní přijímač STRONG SRT 4500 CI. Po vybalení z krabice se přede mnou objevil docela malý stříbrný přijímač. Tento model obsahuje vestavěný dekodér Cryptoworks a dva volné CI sloty. V přední části se nachází několik tlačítek: standby, menu, ok a čtyři šipky sloužící pro pohyb v menu. Pokud bychom snad neměli dálkové ovládání, tak si plně s nimi vystačíme pro veškerá nastavení přijímače.

Zadní panel je osazen běžnými konektory, které najdeme na většině satelitních přijímačů. Tady máme k dispozici 2 konektory scart (tv + video), 2 konektory typu F (vstup a výstup), 1 x video cinch konektor, 2 x cinch audio + 1 x digitální S/PDIF výstup, anténní vstup a výstup, datový konektor RS232 a dokonce 1 x SVHS konektor.

Dálkové ovládání vypadá na první pohled velmi pěkně, tlačítka jsou ergonomicky rozmístěna a ovládání „ sedne do ruky“. Měl jsem k dispozici tři verze firmwaru pro tento přijímač. V přijímači byla stará verze a proto jsem jako první krok provedl upgrade na verzi 3.11. Upgrade proběhl naprosto bezproblémově.

Nyní se podíváme na menu přijímače. Hned úvodem je třeba říci, že jsem byl mile překvapen pěknou grafikou a rychlostí pohybu v menu. Menu je velmi přehledné a obsahuje několik základních položek. První položka je „Jazyk“. Zde si nastavíme jak chceme, aby s námi přijímač komunikoval. Obsahuje také češtinu, ale v menu jako již tradičně tomu bývá, je několik drobných chyb, většinou jen v diakritice. Dále si můžeme nastavit preferovaný jazyk a titulky a rovněž alternativní jazyk a titulky. Jako preferovaná jazyk jsem nastavil češtinu. Toto je velmi důležité nastavení z hlediska příjmu EPG na kanálech, kde se vysílá EPG ve více jazykových mutacích. To je např. spousta kanálů v našem UPC Direct.












Druhá položka v menu se zabývá nastavením přijímače. Zde nenajdete nic výjimečného oproti jiným přijímačům, takže se nebudu o tom dále rozepisovat. Třetí položkou je „Třídění programů“. Velmi zdařile udělané, můžete rychle a elegantně změnit téměř vše na co si vzpomenete. Je to rozdělené na třídění TV programů, rádio programů, transpondérů a satelitů. Funkce jako přesun, přejmenování, výmaz pracují naprosto bez problémů. Můžete přidat nový satelit a přidat k němu patřičné transpondéry. Přehled satelitů obsahoval kde co, ale v této verzi firmwaru 3.11 jsem nenašel satelit Eurobird 1, který jsem tedy doplnil ručně. Nutno upozornit, že v dalších verzích firmwaru již satelit Eurobird 1 byl uveden. ( verze 3.23 a 3.31)

No a nyní se v menu posouváme k hlavní položce a tou je instalace. Zde si navolíte příslušný satelit ze seznamu a transpondér ze seznamu a spustíme vyhledávání. Je možno rovněž nastavil frekvenci oscilátorů LNB pro každý satelit zvlášť, zapnout pozicionér Diseq 1.2 (tuto funkci jsem nezkoušel, protože používám ještě táhlové motory). Zobrazuje se nám indikátor úrovně signálu a kvality (proužek a procenta).

Pokud je daný transpondér v seznamu a zvolíme hledání ručně, tak se nám vyhledají programy pouze z tohoto transpondéru. Pokud máme nové parametry transpondéru, tak je musíme zadat. Tady na tomto místě je nutné upozornit, že musíte vytvořit nový transpondér a ten uložit do paměti a pak až teprve vyhledávat. Pokud byste to neudělali a dali rovnou vyhledávání, tak by se vám kanály začaly přepisovat, jak se to stalo také mě. V rozšířeném hledání navíc musíte zadat pidy (video, audio a PCR pid).

V hlavním menu se ještě nacházejí položky „Podmíněný přístup“, „Hry“ a „Informace“. Podmíněný přístup nám umožní zobrazit informace o kartách a CI modulech, které používáme. Položka „Hry“ obsahuje hry Tetris a Sokoban. Poslední položka „Informace“ udává verzi firmwaru přijímače.

No tolik asi k popisu menu a nyní se podíváme, jak si přijímač vedl v praktickém příjmu. Nutno podotknout, že jsem přijímač dost potrápil, jak už bývá mým zvykem. Nejprve jsem se zaměřil na příjem FTA kanálů. Zkoušel jsem různé SCPC kanály na Türksatu, s velmi nízkými přenosovými rychlosti. Pak jsem zkoušel vyhledat přes pidy kanál TV SPORT ze satelitu Sirius. Přijímač vždy vyhledal vše co měl. Pak jsem testoval přijímač v C pásmu při příjmu ruských státních programů ze satelitu Express A1R. Zde je přenosová rychlost velmi vysoká 33,477 Mbit/s. Bez problému vše nalezeno. Nakonec jsem přijímač potrápil příjmem v NTSC. Příhodný je k tomu známý americký přenosový kanál NBC na družici Telstar 12. Opět vše v pořádku.

Po zkouškách FTA kanálů jsem se zaměřil na kódované programy. Vestavěný dekodér Cryptoworks akceptoval tyto karty: Czechlink bios 3, Slovaklink bios 2, UPC bios 2. Odmítl starou kartu Czechlink bios 1, ale to by tak pro nové uživatele nevadilo, tyto karty už dávno nejsou na trhu. Pokud by, ale na této kartě někdo trval, tak jsem pozitivně odzkoušel její provoz v CI modulu Cryptoworks. Vyzkoušel jsem moduly verze 3.01.003 a 1.15.015, oba bez problémů dekódovaly.

















Zkoušel jsem různé kombinace Czechlink + Slovaklink + UPC karta. Pří přepínání na kanálech Czechlinku či Slovaklinku nedocházelo k zobrazení známé hlášky „Sorry you cannot …“, jak tomu je u mnoha přijímačů. Poslední věc bylo odzkoušet vliv vypínání/zapínání kódováni na kanálech ČT. Samozřejmě, že jsem provedl tento test vícekrát.
Mohu říci, že to ani nepoznáte. Někdy při přechodu jen mírné škubnutí v obraze, blikne displej. Měl jsem kartu v interním modulu, tak i v CI modulu a oboje se chovalo stejně, bez problémů.

V listu kanálů je kromě názvu stanice vždy zobrazen i údaj o případném kódovaní. Každý systém kódování má svoje označení (S = seca, V = viaccess, K = cryptoworks, písmeno C je použito na conax atd.). Tento údaj se automaticky aktualizuje při vypnutí/zapnutí kódování.


Dále jsem zkoušel další přístupové moduly, tady byly už výsledky horší.

Magic modul + titanium karta na seca 2, příjem Sky Italia byl téměř bez problémů, asi jako na Humaxu 5500, občas to vypadne, ale jen málo.

Modul Conax 4.00e + titanium karta, software The Mighty Bosom 1.4, 6in1 příjem, tady byly výsledky slabší, něco jelo, něco ne. V nagravisionu jely kanály Mediapark (Canal 18 atd.) na Hispasatu, kanály TV Cabo vůbec nedekódovalo, i když byly v kartě platné klíče.

Modul Viaccess 1.20 UK + originál SRG SSR karta pro příjem švýcarských programů na Hot Birdu. Dekódovaní bylo v pořádku, ale nemohl jsem se dostat do menu pro kartu, modul se ihned sám inicializoval.

Rychlost přepínání kanálů je standardní (ani rychlé ani pomalé). Citlivost tuneru lze označit jako za vynikající. Porovnával jsem to s Nokií 9500 a s Humaxem 5500 a byl zde zcela jednoznačný rozdíl. Tím jsem byl docela překvapen. Test jsem prováděl na signálu přenosové trasy JOJ TV na Intelsatu 707 a pak na kanálech BBC na Astře 2D.

Další věc , která mě zajímala je možnost uložení audio tracku na předvolbu. To jde a dokonce lze uložit left nebo right audio channel na předvolbu. Velmi chvályhodné v případě, že v jednom kanále jde originální tón (nebo dokonce rádio!) a ve druhém kanále národní jazyková mutace. Příkladů je spousta, např. některé přenosy na Galaxii Sport, vysílaní telenovel a filmů na slovenské STV atd.

Toto platí pro firmware 3.11, v dalším firmware 3.23 je chyba a nejde uložit ani audio track! V poslední verzi 3.31 je sice tato chyba opravena, ale ne úplně. Jde uložit audio track, ale už ne levý nebo pravý kanál. Na nějaké jiné rozdíly mezi těmito třemi verzemi firmwaru jsem během testování nenarazil.


Závěr:

Přijímač se během testování choval stabilně a má velmi citlivý tuner. Je vhodný pro příjem FTA kanálů a českých a slovenských programů kódovaných v Cryptoworks. Myslím, že je to docela zdařilý výrobek. Ještě se bych rád zastavil u EPG. Tady přijímač vyniká nad ostatními přijímači. EPG základní i rozšířené je na kanálech UPC Direct zobrazováno korektně s českou diakritikou! Na některých kanálech je i přehled na několik dní dopředu. Graficky velmi povedené! Chybu jsem našel jen jednu, místo písmena „ř“ zobrazuje je „r“, ale to je detail.

Závěrem bych rád velmi poděkoval firmě OMKO, Staňkova 33, Brno (www.omko.cz) za laskavé zapůjčení tohoto přijímače. Přijímač STRONG je také vyráběn ve verzi bez CI slotů, jedná se o typ SRT 4500.


Ing. Martin Švehlík, 8.6.2004


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 5   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
17.06.2004 • Seznamte se: Kathrein UFD 540 v soupravě Mobiset 2 – 1. část [ 2 ]
11.06.2004 • Přepínače satelitních signálů
07.06.2004 • Natáčecí zařízení parabol uprostřed roku 2004 - II. [ 8 ]
06.06.2004 • Natáčecí zařízení parabol uprostřed roku 2004 - I. [ 1 ]
28.05.2004 • HUMAX úspěšně proniká na trh TV přijímačů a DVB-T receiverů
25.05.2004 • Seznamte se: Premium X - 4.část

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  tom 

20.01.2008 20:39 • neregistrovaný
Ak nahodit nove kody aby som chytal programy
 
 
  @Bart 

11.06.2004 08:23 • autor článku
Mel jsem ho nekolik dni a s uvedenymi problemy jsem se nesetkal. A mam taky Humaxe 5500. S tim strongen jsem si dost hral, ale nikdy se netuhlo. Rychlost prepinani byla asi jako na Humaxovi. I na czechlinku to prepinalo slusne, zadne hlasky. Mel jsem tam zaras naladeny czechlink + slovak-link +upc +sky italia a no problemo.
 
 
  Hruza 

10.06.2004 17:33 • Bart
Vymenil jsem Strong za Humax 5500 a jsem zoufaly. Rychle prepinani kanalu je tabu, nahlasi to okamzite, ze "zakodovany signal", pri rychlem posunu to ma ohromne zpozdeni, zadne jednoduse ovladatelne menu jako u Humaxu a navic se casto zasekava. Koupil jsem ho v krame na doporuceni, ze je pry stejny jako Humax, ale lepe vypada. Ted ho nemuzu ani vratit, protoze jsem koupil smejd, ktery je takhle uz vyroben :-(
 
 
  @mc 

09.06.2004 09:41 • autor článku
No je pravda, ze timer jsem nezkousel, ale to je jen otazka firmware. Menu bylo od verze 3.11 kompletni, dokonce vcetne upgradu z druzice. To bylo na krabici prelepene paskou. Ten teletext je opravdu slabsi, chybi diakritika u velkych pismen. No lepsi je to pres dekoder txt v TV, kde by nemel byt problem.
 
 
  4500 bez CI 

09.06.2004 07:48 • mc
Ja som mal k dispozícii 4500 bez CI a nebol som z neho nadšený, najväčšie problémy mi robil timer a vôbec celé menu bolo akési zjednodušené oproti tomu čo bolo v príručke (tá bola pre 4500 s CI). Používal som to na UPC pri DVB titulkoch (BBCprime) nefungovala diakritika a TXT mód Strongov (okno) nie je to pravé na titulky (NGC) aj keď diakritika funguje.
 
 
Celkový počet komentářů: 5 / zobrazují se: 1 ... 5

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist