Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 28.03.2024 - 18:17:27   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Technika | Články
 

Seznamte se: Premium X - 4.část

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 25.05.2004


Předchozí třetí část testu receiverů řady Premium jsme ukončili před necelými dvěma měsíci s tím, že další pokračování jsme plánovali k publikování někdy na začátek dubna. Situace kolem neautorizovaného příjmu však v té době nabrala velmi rychlé obrátky. Do velikonoc se nám krátce otevřela italská placená televize na Hot Birdu, naběhly skandinávské stanice v Conaxu na Thoru a španělské stanice na první pozici Astry. Nadšení satelitního fanouška však brzo ochladlo, jak začaly být po zásazích providerů rychle tyto pakety zase nedostupné. No a proto jsme chtěli pokračovat v popisu receiveru Premium X včetně jeho „nedokumentovaných“ funkcí až tehdy, kdy na to zareaguje také programátorský tým novým firmwarem. Ten se objevil na internetu zhruba před deseti dny a teprve po jeho důkladném vyzkoušení a ověření nových funkcí a změn tedy pokračujeme v popisu.

Opět vás však musíme nejprve upozornit, že sledování placené televize bez uzavřené abonence není legální a děje se tak na vlastní odpovědnost každého satelitního diváka. Po prvním květnu, kdy jsme vstoupili do Evropské unie je veřejné publikování klíčů a návodů k takovému neautorizovanému příjmu již trestně postižitelné podle zákonů, platných ve státech EU, na schválení pak čeká Zákon 596/2004 Sb., který zahrne ochranu placeného TV vysílání také do českého právního řádu a stanovuje už peněžité sankce pro jednotlivce i právní subjekty. Proto nenajdete v našem testu popis či návod jak zadávat klíče, pouze vyjmenujeme možnosti, které tyto výborné přijímače nabízejí.

V současné době jsou na internetu na řecké stránce Zotronics (zotos.biz) poslední, květnové verze firmware pro receivery Premium X 7000 C (v.1.25), Premium X 7100 CG (v.1.25) a Premium X 7100 PGU (v.1.20). Všechny tyto tři firmware jsme měli možnost vyzkoušet a můžeme doporučit k instalaci. Instalace je bezproblémové, ale probíhá v režimu „with monitor“, proto pokud si na ni sami netroufáte, doporučujeme ji svěřit odbornému servisu.

Na ruském a posléze i českém fóru se v poslední době objevilo upozornění na nutnost instalace firmware při odpojení koaxiálního kabelu ze vstupního F konektoru receiveru, neboť prý hrozí poškození controlleru – integrovaného obvodu pro DiSEqC a napájení LNB. Musíme se přiznat, že jsme provedli dá se říci desítky instalací na různých přístrojích, a to vždy při zašroubovaném konektoru a připojeném LNB a nikdy nedošlo k chybě či závadě. Ovšem opravdu je zmiňovaný obvod LNBP20A určitou Achillovou patou (nejen tohoto) receiveru (na obrázku je označený žlutou šipkou). Pokud je receiver v provozu a tedy obvody jsou „zahřáté“ a začneme neopatrně manipulovat s přívodním koaxiálním kabelem tak, že dojde ke zkratu mezi živým středovým vodičem a zemí (anebo kostrou receiveru), může dojít k poškození zmiňovaného obvodu. Ten sice zachytí krátkodobé zkraty při zapojování, ale jen do určité míry. Ověřili jsme si to u jednoho uživatele, který měl koaxiální kabel volně položený na plechové střeše napojený spojkou, která měla své nejlepší dny života už za sebou. Při pohybu kabelem pak zřejmě došlo ke zkratu a obvod LNBP20A se odporoučel. Přestalo fungovat napájení 13/18 V včetně vložených impulsů DiSEqC a superponovaných 22 kHz. Receiver musel být odeslán do odborné dílny nositele celorepublikového záručního a pozáručního servisu – klatovské Impexy, která je sice vybavena jak speciální technikou, tak potřebnými náhradními díly, ale proč si přidělávat zbytečné výdaje a starosti, že. Nabádáme tímto uživatele receiveru k určité opatrnosti a prověření kvality a pevnosti všech spojů. Uvedený problém je ale obecný a může se tedy vyskytnou i u receiverů jiných značek.

Tolik k instalaci, ještě bychom chtěli konstatovat, že bohužel zatím není dostupná poslední verze pro receiver Premium X 7100 P, který jsme také testovali, zde musíme vzít za vděk předešlému březnovému software (v.1.19).

Je to škoda, protože nové verze přináší několik novinek a oprav předešlých drobných nedostatků. Jako hlavní vylepšení rozhodně vítáme možnost zobrazení teletextu jako vloženého OSD na obrazovce (VBI). Teletext tak lze sledovat i na televizorech bez teletextových modulů, na LCD monitorech (s A/V vstupem) anebo počítačových monitorech, pokud používáme grafickou kartu bez tuneru (VIVO). Teletext se spouští tlačítkem TEXT na dálkovém ovladači, po prvním stisknutí se spustí teletext na neprůhledném pozadí, po druhém stisknutí se zobrazí průhledný text a na pozadí je sledovaná stanice. Po třetím stisku teletext zmizí. V obou případech fungují i barevná tlačítka rychlé navigace, samozřejmě pokud je provozovatel TXT používá. Teletext funguje korektně včetně domácích českých i slovenských stanic na Eurobirdu.

Další novinkou je to, že do „nedokumentované“ funkce Edit Key přibyla šestá položka Conax Key Edit. Uživatel tak může aktualizovat obě matice (ext i mod) osmi dvojic hexadecimálních čísel na osmi řádcích pro tento oblíbený systém, používaný pro dekódování skandinávských paketů. Oproti předešlé verzi zde již hodnoty nezmizí, nepřepíší se starými při vypnutí receiveru do stand by stavu.

Další vylepšení jsou již drobnějšího rázu, a pro využití našimi satelitními fanoušky nevýznamné – např. arabská jazyková mutace OSD menu byla nahrazena řečtinou.


Menu receiveru

Vraťme se ještě jednou k Hlavnímu menu (Main menu). Jak už jsme uvedli minule, na výběr máme 8 základních funkcí: Channel List (přehled předvolených kanálů), Program Guide (programový průvodce – informace o vysílaných pořadech až na týden dopředu), Edit Lists (editace a uspořádání předvoleb), System Setting (uživatelské nastavení systému), Installation (konfigurace antény a družic, ladění kanálů, nastavení motoru a upgrade a reinstalace receiveru), Common Interface (informace o CAM vložených do slotů), PVR (pouze receivery s PVR funkcí – uspořádání a editace přehledů nahraných pořadů, konfigurace hard disku a u verze Premium X s USB zapnutí funkce pro download záznamů z hard disku receiveru do počítače). Poslední položka Main menu je SmartCard a po jejím navolení se zobrazují informace o přístupové kartě, vložené ve čtečce.

Channel List (přehled předvolených kanálů) obsahuje několik tabulek – postupně můžeme zobrazit uložené stanice po družicích, volné, kódované a favoritní, pokud máme stanice uložené v některé z těchto celkem osmi oblíbených skupin. Mezi seznamy pohodlně přepínáme kurzorovými šipkami vlevo ři vpravo (jinak k nastavení hlasitosti), v seznamu pak listujeme dolu a nahoru opět kurzorovými šipkami (tentokráte pro změnu čísel předvoleb). Můžeme přeskakovat – rychleji listovat po deseti místech „dvojitými“ šipkami PGDN a PGUP, které jsou umístěné na dálkovém ovladači hned pod barevnými tlačítky. Také zde mají barevná funkční tlačítka svůj význam, červeným srovnám stanice podle abecedy, zeleným zobrazím podrobné info o kanále (název, favoritní skupina, řeč, audio, V-PID, A.PID, PCR-PID, frekvence, SR, polarizace, název družice a číslo družice - antény). Modré tlačítko zapíná pro předvolbu SKIP, tedy při listování se přeskočí, nezobrazí. Přístup k ní je možný pak přímým zadáním čísla předvolby. Posledním žlutým funkčním tlačítkem se přepíná TV či R channel list. Listování v takto vymyšleném systému je rychlé a pohodlné, jedinou výtku bychom měli pouze k abecednímu třídění. Najdu tak sice velmi rychle požadovanou stanici ale pokud začnu přepínat předvolby dále, mám je opět srovnané podle načtení na transponderech. Musím tedy opět vstoupit přes menu či stisknutím OK do přehledu Channel List a opět navolit červeným funkčním tlačítkem abecední setřídění. Jinak nemáme proti takovému systému třídění jiné výtky.

Program Guide zobrazí informace o právě vysílaných pořadech na pěti předvolbách naráz, děj na aktuální zvolené stanici vidíme v malém výřezu v pravé horní polovině obrazovky. Barevnými funkčními tlačítky dále můžeme zvolit informaci o následujícím programu, nebo celodenní či týdenní přehled. Velmi jednoduše se jakýkoliv vybraný program přidá do timeru, tedy časovače pro nahrávání. Když zmiňujeme časovač, pracuje velmi dobře a jednoduše se ovládá, malou chybičkou na kráse je ale to, že po skončení záznamu se receiver nevypne do stand by stavu a běží stále na poslední zvolené předvolbě. Tímto také zbytečně pořád běží i hard disk. Dá se to sice obejít, že nakonec navolíme programovatelné vypnutí receiveru (v určené době), což je ale trochu zbytečná komplikace a navíc nám sebere jedno místo z osmi pro programování nahrávek.

Edit lists - editace předvoleb patří podle nám k velkému plus tohoto receiveru. Můžeme editovat jednotlivé TV či radiové kanály (mazat, přesouvat, přejmenovávat či zamknout) a to při třídění přesně jako v nabídce Channel List (anebo po stisknutí tlačítka OK) – tedy podle družic, kritérií (volné - FTA, kódované), či osmi favoritních skupin, ve všech případech je lze ještě setřídit podle abecedy. Dále je možné přejmenovat favoritní skupiny (např. na sport, hudba, filmy apod.) a přesouvat kanály do, z a mezi favoritními skupinami. Poslední možností je vytvořit TP list, tedy seznam předvolených transponderů (se zadanou frekvencí, polaritou a datovým tokem – SR) pro každý satelit a umožnit tak rychlé automatické vyhledávání stanic.

Systém Setting nabízí dalších 7 položek k nastavení receiveru. U první s názvem TV Setting předvolíme typ připojeného televizoru (4.3, 16:9, Pan&Scan), normu (PAL či Multi pro zobrazení stanic v normě SECAM a NTSC), výstupní UHF kanál (21-69) a zvukovou normu RF modulátoru (NTSC-M, PAL B/G a D/K a I) a tento kanále ještě můžeme jemně doladit o +/- ofset. Druhá položka má název Language Setting a nastavujeme v ní některou z osmi řečí OSD menu (čeština se připravuje) a preferované jazyky zvukového doprovodu a titulků. Time/Data Setting nastaví čas receiveru včetně časové zóny a možnosti automatického nastavení z dat vysílané stanice. Tuto funkci doporučujeme mít nastavenou jako aktivní, neboť se po vypnutí ze sítě hodiny v přijímači zastaví, a po opětovném zapnutí napájení se tak může čas okamžitě zaktualizovat. Položka Timer Configuration nabízí 8 možností nastavení nahrávání zvolených stanic na hard disk či na videu, připojeném přes konektory SCART, CINCH či RF výstup modulátoru. Přenášejí se sem i nastavení z menu EPG, jak jsme už uvedli v textu výše. Nahrávat můžeme jednou, opakovaně denně či týdně anebo nastavit vypnutí či zapnutí receiveru na určené předvolbě v určitém čase (a datu). Položku Parental Control netřeba dále objasňovat, nastavují se zde a mění přístupové kódy (dětské pojistky) a věkové omezení vhodnosti pořadů. Pod položkou User Interface nastavíme dobu zobrazení informačního pole a regulace hlasitosti, průhlednost menu a prolínání předvoleb (fade in and out). Poslední LNB Power Setting umožní nastavení napájení LNB ve stand by a zvýšení napětí LNB (LNB Offset Voltage).

Položka Installation v Main menu má sedm dalších podmenu – Antenna Configuration (nastavení antény), Automatic Search (automatické vyhledávání stanic na družici podle předvolených hodnot transponderů z TP listu), Manuel Search (manuální zadání parametrů stanice včetně možnosti rozšířených, jako jsou identifikátory PIDy) a Motor Configuration (nastavení motoru vč. Limitů a hodnot USALS). Poslední tři položky se nebudou využívat. Spuštěním funkce Receiver upgrade (aktualizace firmware přijímače) bychom mohli přijít o rozšířené možnosti příjmu kódovaných programů na tomto receiveru, stejně tak i neopatrným spuštěním Reinitializace, která smaže nastavení předvoleb a osobního nastavení přijímače. Položka Systém Information přináší v přehledné tabulce informaci o hardware i software přístroje.

Comon Interface informuje o přístupových modulech (CAM), pokud jsou zasunuté do slotů (CI). Podobně SmartCard přinese informace o přístupové abonentské kartičce, pokud je zasunuté do čtečky (CAS).

Poslední funkcí receiveru, kterou najdeme v základním menu (Main menu) je PVR (Personal Video Recording), tedy konfigurace a editace nahrávacích funkcí receiveru na vestavěný hard disk. Tu si ale podrobně probereme až příště, v závěrečné části našeho testu, kdy si shrneme naše poznatky, klady i zápory z dlouhodobého testování receiverů řady Premium 7000/7100 X.


Dokončení v příštím pokračování


Předchozí články:

Seznamte se: Premium X - 1.část

Seznamte se: Premium X - 2.část

Seznamte se: Premium X - 3.část

Neshánějte Matrix, pořiďte si Premium!


Přijímače Premium X 7100 pořídíte například v obchodě satelitShop.cz a to jak jednodušší verzi CG, tak verzi PGU s PVR funkcemi a USB výstupem. Do té lze objednat i hard disk o velikosti 40, 80 či 120 GB.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
28.05.2004 • HUMAX úspěšně proniká na trh TV přijímačů a DVB-T receiverů
10.05.2004 • DVB-T v kabelových rozvodech [ 3 ]
28.04.2004 • Co s sebou na dovolenou - satelitní komplet! – II
22.04.2004 • Nové set-top-boxy firmy Pace
21.04.2004 • Humax představil na veletrhu Anga Cable některé své novinky
10.04.2004 • Využíváte DiSEqC? [ 2 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist