Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 28.03.2024 - 16:51:42   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Technika | Články
 

Tipy pro zakoupení set-top-boxu

  Autor: Dipl. Ing. Hans-Dieter Naumann , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 27.06.2004



Přinášíme vám článek z pera odborníka, který se snaží přesvědčit konzervativní německé satelitní diváky k nákupu digitálního receiveru. Jeho rady možná pomohou i našim laikům, kteří se též chystají vyměnit analog za digitál.


Analogový systém byl včerejšek a digitální je budoucností, přičemž souběžnost obou je ještě přítomnost. Digitální přenos televizních a rozhlasových programů má vzestupnou tendenci – od roku 2010 by se v Německu mělo vysílat už jen digitálně. Jsou pak naše dnešní „třpytivé bedýnky“ už jen šrot?

Zvyšující se prodej a rozšíření zařízení vhodných pro digitální příjem svědčí o tom, že přednosti digitální přenosové technologie zákazníky přesvědčují: vyšší kvalita, větší nabídka programů, nové užitné vlastnosti a další dodatečné služby. Přesto si v této věci není možné nic namlouvat, pokud loňský přírůstek 630 tisíc německých domácností s digitálním satelitním přijímacím zařízením byl, podle zjištění společnosti Astra, ohodnocen spíše jako zdrženlivý. To dosvědčuje i neustálé ujišťování zákazníků prostřednictvím příliš nepatrné nebo euforické osvěty (propagace).


Co bude se „třpytivými bedýnkami?“

Všeobecně se mluví o tom, že vhodné zařízení pro digitální příjem bezpodmínečně vyžaduje nový konvertor - LNB. Druhé nejvýznamnější hledisko se týká přijímače - digitálního set-top-boxu. Box jako dodatečný přístroj zabezpečí to, že naše oblíbené stávající „třpytivé bedýnky“ nebudou v digitálním věku zralé přímo na vyhození, nýbrž budou doplňkovým prvkem vybavení, které je vhodné pro digitální příjem. Tento set-top-box je nazývaný „přídavným zařízením“, které by někdy v budoucnu mohlo být stále více integrováno do televizního přijímače. Je to podobné speciálnímu elektronickému počítači, který z digitálně přenášeného televizního obrazového signálu „vypočítá“ opět analogový signál, díky reprodukci signálu na obrazovce a vnímání lidského oka.

Zakoupení digitálního set-top-boxu kromě toho vyžaduje úvahu o tom, co budeme chtít přijímat. Existují různé verze sestavy, jejichž komponenty později není možné samozřejmě vyměnit, aniž by nynější přístroje nebyly znehodnoceny. V zásadě při zakoupení set-top-boxu nejdříve všechno směřuje k základnímu problému, zda se v budoucnu spokojíme s příjmem volně přijímatelných, nekódovaných programů nebo uvažujeme také o kódovaných, placených programech.


Nekódované programy

Vyloučíme-li posledně jmenované programy, je řešením set-top-box FTA ("free to air"). Tímto boxem lze přijímat všechny nekódované programy, které pokládá mnoho německých uživatelů, vzhledem k rozmanitosti nabídky ze satelitu Astra, za postačující. Je třeba ovšem vzít v úvahu, že tyto set-top-boxy nelze později dodatečně vybavit nebo přestavět na kódované programy. Konkrétně to znamená: požadujeme-li ovšem později ještě rozšíření o příjem placené televize, pak boxy FTA mají hodnotu už jen odpadu, popř. mohou být prodány v bazaru.


Kódované programy

Digitální set-top-box, který umožní - vedle volných - i příjem kódovaných programů, potřebuje „dekódovací“ modul, tzv. modul podmíněného přístupu CA. Modul je pevně vestavěn, uživatel potřebuje už jen připravenou kartičku smart, kterou vloží do set-top-boxu a příjem bude umožněn. Tyto přístroje se nazývají set-top-boxy se zabudovaným modulem CA. Boxy však mají jistou nevýhodu, že uživatele svazují s určitým poskytovatelem placených televizních programů. Jiné kódovací systémy tímto set-top-boxem přijímat nelze a box také nelze dodatečně vybavit pro jiné druhy kódovaní.


CICAM - se zajištěnou budoucností

Největší flexibilitu a naději do budoucna zajišťuje tzv. set-top-box CICAM, který může zpracovávat různé systémy kódování prostřednictvím příslušného společného rozhraní CI (CI = společné rozhraní) se zásuvnými vyměnitelnými kódovacími moduly CAM (CAM = modul podmíněného přístupu). Tak lze samozřejmě přijímat také všechny nekódované programy. Většina set-top-boxů CICAM má dva sloty pro zásuvné moduly CA.

Jistou zvláštní cestou v oblasti německého trhu jsou set-top-boxy s nápisem „vhodný pro Premiere“. Premiere, jak je známo, je v současnosti jediný poskytovatel placených televizních programů v Německu a experimentuje se zvláštními moduly - nazývanými CI, moduly CA a hájí svůj monopol svých smart karet Premiere. To bylo podniknuto proto, aby pouze přístroje s tímto nápisem mohly identifikovat i kódovací systém Premire – Nagravision. Bez této nálepky je i nejdokonalejší set-top-box CICAM s CI modulem Premiere „němý“.


Kdo má možnost volit ….

(Pozn. autor pravděpodobně naráží na německé přísloví: „kdo má možnost volit, nese také riziko“.)

Pro který typ set-top-boxu se rozhodneme, závisí - vedle individuálního přání - především na velmi rozdílné nabídce programů v té které zemi a na struktuře distribuce. V zemích, ve kterých dominuje převládající nabídka volně přijímatelných programů v jazyce příslušné země, také určitě převládají – pokud jde o jejich rozšíření – set-top-boxy FTA. Na území s německým jazykem je to doposud případ, kdy ze satelitů Astra existuje nabídka asi 80 programů, ve které lze najít všechny německé veřejnoprávní stanice a většinu soukromých. Jinak v některých evropských státech mnohé stanice patří k placené televizi. V tomto případě je set-top-box CICAM univerzálním řešením.

Pro ty uživatele, kteří se v současnosti ještě nerozhodli, lze doporučit verzi CICAM. Kdybychom se ještě později dodatečně rozhodli pro placenou televizi, větší náklady se amortizují poněkud finančně náročněji než u set-top-boxů FTA. Také je třeba uvážit to, že bez okázalého předběžného oznámení vysílatelé mohou přejít na kódované vysílání. To se dá u německých veřejnoprávních vysílatelů jen stěží očekávat, u soukromých vysílatelů však s tím musíme počítat. S verzí CICAM jsme proti tomu „ochráněni“.


Funkamateur (Německo), č. 6/2004, s. 572, přeložil Petr Miklík, volně upraveno a zkráceno


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 1   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
25.06.2004 • Další upgrade firmware na Premium X [ 12 ]
17.06.2004 • Seznamte se: Kathrein UFD 540 v soupravě Mobiset 2 – 1. část [ 2 ]
11.06.2004 • Přepínače satelitních signálů
09.06.2004 • Seznamte se: satelitní přijímač STRONG SRT 4500 CI [ 5 ]
07.06.2004 • Natáčecí zařízení parabol uprostřed roku 2004 - II. [ 8 ]
06.06.2004 • Natáčecí zařízení parabol uprostřed roku 2004 - I. [ 1 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  TEST 

15.07.2004 13:07 • bmilan
Ak prijímač prijíma nasledujúce programy, považujem ho OK
Eutelsat W4 (36° E)
Circular polarization!
12 073 L 27 500-3/4 * Radio Retro
12 399 R 27 500-3/4 * Serebryany Dohzd
Astra 2B (28,5 ° E)
12 441 V 27 500-2/3 BBC Interactive 1-7
Astra 1F/G (19,2° E)
Important is to have these channels found by the receiver – then it is easy to get a picture and sound (e.g. with supporting CAM FreeCAM 2.020, Alphacryptd etc.)
11 720 H, 12 032 H 27 500-3/4 Premiere Direct 1-4
Eutelsat W2 (16° E)
12 725 V 3 418 2/3 TV Armenia
Sirius 2 (5° E)
12 697 V 14 685 3/4 Sport TV Romania
Atlantic Bird 1 (12,5° W)
12 556 H 1 069 3/4 Test (audio *FM Italia)
NSS 7 (22° W)
12 532 H 39 999 7/8 TCT World
 
 
Celkový počet komentářů: 1 / zobrazují se: 1 ... 1

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist