Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Úterý • 23.04.2024 - 08:13:31   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Technika | Články
 

Větší pevný disk do set-top-boxů Kathrein řady UFD 55x

  Autor: Dipl.-Ing. Wolf-Dieter Roth – DL2MCD , e-mail: dl2mcd@gmx.net Přidané: 08.07.2004


Digitální set-top-boxy UFD 550, 552 a 554 firmy Kathrein byly mezi prvními přijímači, které digitální signál MPEG ze satelitu mohly uložit přímo na pevný disk a původní záznam znovu přehrát. Kapacita disku u starších modelů je ovšem velmi nedostatečná a po několika záznamech je vyčerpána. Napravit tento stav je však snadnější, než by se čekalo. U boxu UFD 550 s pevným diskem malé kapacity se po jeho výměně dá uložit do paměti i samotný, delší sestříhaný snímek ve vyšší kvalitě, např. vysílání HDTV, EURO 1080.

Set-top-boxy s pevným diskem, konstrukční řady UFD 55x, rosenheimské tradiční firmy Kathrein, spočívají původně na konstrukční řadě hardware firmy Hyundai. Na internetu se již delší dobu dá najít také několik jiných firem, které nabízí podobné přístroje s rozšířením pevného disku až na 80 GB za skutečně dobrou cenu.

Varianta kapacity 40 GB a vhodného modelu této firmy s 80 GB jsou na trhu ještě relativně nové. Jak je možné však pevný disk takové kapacity, který výrobce dříve sám nenabízel, dodatečně vestavět do již zakoupeného přístroje?


U většiny set-top-boxů s pevným diskem se tato úprava nedá tak jednoduše řešit, jak by se na první pohled mohlo zdát. Právě tak nepostačí jen povolit šrouby a disk vyměnit. V přijímači by měl také proběhnout specifický proces přeformátování, aby to identifikovala interní logika přijímače. K tomu účelu by se měl, většinou někde hluboko v ovládacím menu, ukrývat “podřízený článek”. Ten by měl s pomocí určitého postupu, uloženého v paměti typu Flash spustit proces přeformátování, trvající několik minut. Aby se znesnadnilo třídění disku na počítači PC, formát na harddisku je přitom obvykle neslučitelný s běžným datovým systémem Windows a protože přinejmenším starší datové systémy Windows FAT jsou pro vidozáznam také všechno jiné než optimální. Avšak u firmy Kathrein nebylo ani po usilovném pátrání nalezeno žádné takové přeformátovací menu /1/ /2/.

Nakonec byla od pracovníků firmy Kathrein získána neoficiální odpověď, která je náramně jednoduchá: skupina satelitních set-top-boxů UFD 55x spustí libovolný moderní pevný disk IDE automaticky přímo po vložení – bez dalších operací a přináší své speciální formátování. Přeformátování v klasické významu tu proto není.

To však také znamená, že se rozhodně nikdy nesmí zkušební část pevného disku osobního počítače připojit přímo do satelitního set-top-boxu, který obsahuje důležitá data – neboť toto připojení už není garantováno. Proto skutečně postačí vyšroubovat šroubky a samozřejmě trochu mechanické zručnosti a také přiměřené obezřetnosti při přemontování – žádný speciální formátovací software a ani vyhledávání skrytého servisního menu není třeba.

Pevný disk IBM vestavěný do modelu s kapacitou 20 GB, UFD 552, byl po získání této informace zaměněn za disk 80 GB (s krytem) od firmy Maxtor s 5400 ot/min., který byl zakoupený pro dodatečné vybavení osobního počítače PC – tedy nikoliv vysokorychlostní model s 7200 ot/min.


Lépe než dosud: velký a rychlý pevný disk

Okamžitě po vložení bylo možné poznat to, že původní zastaralý kus měl trvalé nedostatky. Právě tak se také ztratily dosavadní sporadické výpadky přístrojů, jestliže se rychlý chod zvýšil na stupeň 4 (maximální rychlost) nebo se zkoušel, zatímco byl přehráván záznam jiného souboru dat. Patrně je nyní nový disk výkonnější než ten původní a podstatně přístroji ulehčí. Při montáži bychom si měli povšimnout jen toho, že kabel pro pevný disk je extrémně krátký. Je samozřejmé, že před otevřením skříňky a následující montáži vytáhneme síťovou šňůru z příslušné zásuvky, neboť síťové napětí se nachází na volně přístupných konstrukčních dílech přístroje.

Komu nevadí hodně práce a částečně nekonvenční postupy, na internetu nalezne řešení pro konektor a přepojení /3/. Při tomto řešení je možné použít přinejmenším Windows 2000, XP i Freeware, jenž převede uložené nahrávky do formátu DVD pro vypálení, avšak přímo nepodporuje žádný záznam rozhlasového vysílání. S několika triky je to však realizovatelné.

Dokonce je možné z nekódovaného vysílání satelitní stanice EURO 1080, televize s vysokým rozlišením HDTV (1924 pixelů x 1080 pixelů), pořídit záznam a potom jej reprodukovat na počítači PC – set-top-box Kathrein to sám samozřejmě nedovede. Záměrem je to, aby bylo pro velké množství kazet poskytnuto: jednak také neoblíbené a hlučné počítačové řešení a jednak kompaktní a relativně nehlučná alternativa, pokud by však toto řešení nebylo přijatelné.

Při přemontování disku se ovšem vyostřil jiný problém, který se poprvé u set-top-boxu náhle objevil, když byla připojena satelitní parabolická anténa s třemi konvertory LNC. Toto řešení bylo zvoleno proto, že oblíbená stanice autora článku, Radio Caroline /4/, se přestěhovala na pozici 28,5° východně (Eurobird). Sice fungovalo přepínání DiSEqC /5/ i provoz u přijímače Kathrein UFD 552 se všemi třemi satelitními pozicemi byl bezvadný.

Zejména u satelitu Eurobird bylo však průběžné ladění (nutné kvůli změně stanic a kanálů na tomto satelitu) stále pomalejší a prodloužilo se nakonec až na půl hodiny pro jeden transpondér. Průběžné vyhledávání stanic tak ještě nebylo ukončeno ani za půl dne a muselo být přerušeno. Kromě toho se totiž stanice Radio Caroline, kterou chtěl autor článku přijímat, stále častěji ztrácela nebo některé funkce byly špatné (vypadávání zvuku). Zjednat nápravu bylo možné jen resetováním na firemní nastavení (s novým, časově náročným, průběžným vyhledáváním stanic). Avšak po několika případech výměny kanálů - což bylo nutné pro to, aby autorova oblíbená rozhlasová stanice byla opět přijímána na předešlém místě - se tato stanice stále a stále ztrácela.


Opatrnost: skromnější pracovní paměť

Po omezení průběžného vyhledávání stanic na programy FTA mohl být přístroj konečně stabilizován – avšak jen do doby, než byl vestavěn nový pevný disk s kapacitou 80 GB. Nyní už sice přístroj “nezapomínal” žádné stanice, stále a opět se však “ztrácely” i pravidelné naprogramované záznamové položky (“události”). Z dotazu na tzv. technické horké lince nakonec vyplynulo, že s těmito (autorem vybranými třemi satelity a velikostí disku) je paměť přístroje typu Flash přetížena. Starší modely zde mohou poskytnout jen jeden megabyte, což se už ani dodatečně nedá zvýšit na kapacitu dva megabyte novějších modelů.

Zejména při příjmu s vyšší bitovou chybovou rychlostí nebo při zcela vypadávajícím zvuku, jako to způsobuje např. špatné počasí s intenzivními srážkami nebo mokrý sníh na konvertoru LNC, se uložené stanice “ztratily”. Odstranění tohoto problému je podle informací z tzv. horké linky realizovatelné takto: vymaže se co nejvíce transpondérů manuálně a také se přístroj nastaví na firemní nastavení a zde se ponechá. Podle autorova mínění, by se však - pokud je to možné – posledně uvedený pokyn neměl dělat. Důvodem je to, že pak mohou “zmizet” nejen programy nalezené průběžným vyhledáváním stanic, ale také se “zastaví” (bude mimo provoz) přepínání DiSEqC.

Velmi časově náročné mazání přebytečných satelitů (např. všechny satelity kromě Astry na pozici 19,2° a 28° a také Hot Bird) a transpondérů může nyní skutečně opět stabilizovat záznamové (paměťové) funkce. V tomto případě jsou vhodně vymazány takové transpondéry, které přenáší jen programy placené televize. Také přitom pomůže kontrola podle příslušného seznamu, jako např. podle seznamu Lyngemark Satellite /6/, který ovšem nekoresponduje s interním číslováním transpondérů přístroje.

Jestliže se však pevný disk s kapacitou 80 GB zaplní, později rovněž nastává ještě spontánní vymazání pracně naprogramovaných záznamových příkazů. Že dodatečné vybavení pevným diskem s kapacitou více jak 80 GB nemá žádný smysl, je patrné zvláště tehdy, když není ani zřejmé, zda toto vybavení bude set-top-boxem s plnou kapacitou ještě identifikováno (uznáno). Je třeba se navíc rozhodnout: mezi mnoha uloženými stanicemi a větší záznamovou kapacitou, i když se současně klade důraz na spolehlivý, naprogramovaný záznam pořadů (vysílání).

Vzhledem k prozatím velmi nízkým cenám (pro německého uživatele) vhodných pevných disků s kapacitou 80 GB už však rozhodně neexistuje žádný závažnější důvod proto, abychom si zaznamenali díky tomuto disku jen několik málo filmů v originální formě. U starších přístrojů této série byl s tímto velký problém. Jestliže se pracuje jen s běžnou anténou pro satelit Astra, není třeba se obávat žádných problémů s příliš nedostatečnou pamětí Flash.

Data rekordéru s pevným diskem:
označení                       UFD 550                  UFD 552                  UFD 554
kapacita 10 GB 20 GB 40 GB
doba záznamu 4 až 6 hod. 8 až 12 hod. 16 až 24 hod.
Doba záznamu závisí na datové rychlosti a změně obrazového obsahu.


Poznámka k textu – pokyny pro jednotlivé kroky v menu set-top-boxu:

(1) Aby se v set-top-boxu potřebný transpondér nesmazal, v prvním kroku s “M” se vyvolá Menu a zvolí se přiložená “instalace”.

V hlavním menu jsou položky – seznamy programů (Radio), parametry systému, “instalace”, volba jazyka menu, volba CI a pokyny: LNB – nastavení antény a transpondérů; [ OK] – dále; [ M]/ [ L] – opustit (“odejít z ..”).

(2) Druhým krokem při mazání je vyvolání bodu v menu “TP nastavení/hledání”. Zobrazí se podle dat transpondérů.

V menu “intalace” jsou položky: konfigurace LNB, nastavení antény, průběžné vyhledávání satelitů, “TP nastavení/hledání” spuštění DiSEqC (UFO), firemní nastavení, aktualizace software a pokyny: nastavení, připojení a hledání TP; [ OK] – dále; [ M] – návrat na hlavní menu; [ L] – zpět.

(3) Když jsme se přesvědčili, že transpodér neobsahuje žádné zajímavé programy, můžeme jej smazat v třetím kroku – pomocí příkazu “TP smazat”.

Menu “TP nastavení/hledání” obsahuje položky: satelit (zobrazeno např. ASTRA 2B), kmitočet transpondéru (zobrazeno např. [ 1] 11,585 GHz), polarizace (např. horizontální – 18F9, www.lyngsat.com.


Literatura:

(1) Firma Kathrein: Návod pro provoz satelitního set-top-boxu DVB s Hard Disk Drive, řady UFD 550, www.kathrein.de/de/sat/produkte/doc/9361992.pdf,

(2) Firma Kathrein: Návod pro provoz satelitního set-top-boxu DVR s Hard Disk Drive, řady UFD 554, www.kathrein.de/de/sat/produkte/doc/ufd554.pdf,

(3) Haider, B.: Video, DVB, DVD, www.radonmaster.de/robernd,

(4) van der Ven, M.: Radio Caroline, www.radiocaroline.de,

(5) Naumann, H.-D.: Ovládání set-top-boxu s DiSEqC – funkce a užití, Funkamateur 53(2004), č. 4, s. 360; č. 5, s. 462.

(6) Lyngemark Satellite: seznam satelitů, www.lyngsat.com.


Zdroj: Funkamateur (Německo), č. 7/2004, s. 680 a s. 681, přeložil Petr Miklík, volně upraveno a zkráceno


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 2   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
27.06.2004 • Tipy pro zakoupení set-top-boxu [ 1 ]
25.06.2004 • Další upgrade firmware na Premium X [ 12 ]
17.06.2004 • Seznamte se: Kathrein UFD 540 v soupravě Mobiset 2 – 1. část [ 2 ]
11.06.2004 • Přepínače satelitních signálů
09.06.2004 • Seznamte se: satelitní přijímač STRONG SRT 4500 CI [ 5 ]
07.06.2004 • Natáčecí zařízení parabol uprostřed roku 2004 - II. [ 8 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Pěkný článek, nebylo by taky n ... 

09.07.2004 07:36 • PepínoS
Pěkný článek, nebylo by taky něco o Nokia 9902S, vlastním ho asi 2 roky, opravdu ho nemůžu doporučit, nicméně s ním musím ještě nějakou dobu vydržet, abych přijímače neměnil každou chvíli.
 
 
  No, PremiumX to opravdu není. ... 

08.07.2004 09:16 • Raul
No, PremiumX to opravdu není. Tam lze vestavět HDD až do 120 GB. Formátování nové 120 trvá na PremiumX asi minutu. A aby se musely vymazávat přebytečné kanály, družice a transpordéry atd. kvůli zachování flash paměti, to teda ne. Ještě mělo být uvedeno, kolik takový Kathrein v Německu stojí a kolik tam stojí PremiumX s vestavěným HDD 120 GB. Pro němce pakatel. Raul.
 
 
Celkový počet komentářů: 2 / zobrazují se: 1 ... 2

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist