Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 19.04.2024 - 10:15:53   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Z domova | Články
 

TV JOJ končí "double hop" distribuci signálu a začne kódovat

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 04.10.2004



TV JOJ stejně jako TA3 a MusicBox ukončí satelitní distribuci v paketu Telenor Slovakia na tr. 36 na Thoru 3 a dále bude vysílat už jen v „bulharském“ paketu na tr. 6. V souvislostí s touto změnou dojde opět k zakódování signálu do systému Conax.


V minulém týdnu jsme obdrželi do redakce satCentrum tiskovou zprávu, ve které slovenská soukromá zpravodajská stanice TA3 oficiálně informuje kabelové operátory a individuální diváky o ukončení vysílání v paketu Telenor Slovakia na Thoru 3 (umístěné na orbitu na pozici 0,8 stupňů západně), na tr. 36, frq. 12,399 H.

TA3 ale nevysílá v tomto paketu sama, naladíme zde i komerční stanici TV JOJ, hudební interaktivní kanál MusicBox a dva programy veřejnoprávního rozhlasu SRo 1 – Slovensko 1 a SRo2 – Devín (česky Děvín). Také těchto slovenských stanic se změna distribuce signálu dotkne. Začali jsme se také zajímat, jak se tento přechod projeví v opětovném zakódování televize JOJ a zjišťovali pro vás další informace. Zde tedy jsou:

V současné době je digitální signál všech zmiňovaných slovenských stanic distribuován ke kabelovým providerům a individuálním satelitním divákům dvěma způsoby.

První způsob je praktikován od začátku dubna letošního roku jako dočasný způsob distribuce a k jeho ukončení by mělo dojít k 18.10.2004:

Dříve (konkrétně od dubna do července tohoto roku) se posílal kompletní digitální signál po odbavení ze studií (v případě TV JOJ vzduchem po radioreleové lince 32 Mbit/s) na středisko na bratislavském Kamzíku, z něj šel na bratislavský up link Telenoru, odkud se přes satelit (Intelsat 707 a později Intelsat 10-02) dostával do norského Nittedalu. Zde se přidával do paketu Telenor Slovakia na družici Thor 3 na tr. 36, frekvenci 12,399 H, SR 28000, FEC 7/8, kterou jsme pak mohli zachytit i na individuální přijímací satelitní komplet na rozsáhlém území evropského kontinentu.

Dnes se však jako zdroje signálu pro up link v Nittedalu, "odchytává" signál z nového "bulharského" paketu na frekvenci 11,823 H. A tento sofijský up link je tedy druhý způsob distribuce signálu, na který se v současné době převádí přijímací střediska kabelových operátorů a který bude od poloviny tohoto měsíce způsobem hlavním a jediným:

Kompletní odbavený signál nyní nejde na up link Telenoru v Bratislavě, ale po optické digitální trase dorazí do Sofie, kde je up link na stejnou družici Thor 3, downlink je na transponderu č. 6, frekvence (downlink) 11,823 H, SR 28000, FEC 7/8. Vysílá se zde od začátku července. Kabeloví operátoři a individuální příjemci satelitního signálu těchto slovenských stanic tedy musí přeladit své receivery na tento transponder. Mají na to ještě cca 14 dní času.

V souvislostí s touto změnou dojde opět k zakódování signálu TV JOJ do systému Conax. Zatímco dosud byla přenášena několik měsíců volně, pouze s identifikací kódování, dojde zde (zřejmě už tento týden) k zakódování. Podle slov manažera pro radiokomunikace této stanice, pana Milana Fitzeka, by poslední dva týdny do 28.10.2004 už měla být kódovaná v paketu na tr. 11,823 H, naopak v paketu na tr. 12,399 H by měla zůstat volná. Podle našich testů byly však právě z tohoto transponderu v závěru minulého týdne opět vysílány nové klíče (pro zajímavost - zatím ve „skandinávském“, nikoliv „bulharském“ Conaxu) a u oficiální karty pro kabelové operátory se tak posunula platnost o jeden měsíc, do 31.10.2004.

Když jsme nakousli otázku přístupových karet, podle posledních informací se uvažuje o možném prodeji přístupových karet v systému Conax i pro individuální satelitní příjem TV JOJ.

Podle dřívějších slov pana Fitzeka: „Naša televízia sa hlavne orientovala na rozšírenie pokrytia prostredníctvom terestriálneho príjmu a tento rozvoj stále pokračuje. V tomto roku plánujeme spustiť ďalších asi 8 terestriálnych vysielačov. Zároveň sme nechceli urobiť rovnako chybné kroky ako niektoré zaniknuté televízie (TV LUNA) keď predaj kariet bol zastavený. Karty pre individuálny príjem predávať budeme. Momentálne problém ktorý riešime je cena karty s modulom pre koncového užívateľa, ktorá sa nám zdá byť vysoká cca 7.000 SK až 8.000,- SK. Neplánujeme na predaji kariet zarábať ale vstupné náklady su veľmi vysoké. Preto momentálne jednáme o možnosti zníženia tejto ceny.“

Zda se to ale stihne do konce roku, na to odpověď neznáme. Individuální zájemci se špatným terestrickým příjmem ale mají od minulého měsíce možnost sledovat tuto televizi v placené satelitní službě UPC Direct, a to v základní nabídce.

Ještě je tu malá nesrovnalost v termínu ukončení vysílání na tr. 12,399 H - podle TA3 by to mělo být 18.10.2004, JOJka však hovoří o o deset dní pozdějším termínu - 28.10.2004. Kdo má pravdu se tedy teprve uvidí. Budeme samozřejmě celou situaci podrobně sledovat a podáme vám o všech změnách aktuální informace.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 18   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
02.10.2004 • FOTBAL na Galaxii sport - přehled TV přenosů na říjen 2004 [ 1 ]
27.09.2004 • Óčko slaví druhé narozeniny
23.09.2004 • Digitalizace zatím bez veřejnoprávního multiplexu
23.09.2004 • Digitální sítě budou mít po čtyřech televizních stanicích
14.09.2004 • Ŕijen na HBO
10.09.2004 • Další pracovní skupina pro digitalizaci

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  photos-tom-peepingmk 

09.03.2005 04:21 • photos-tom-peepingmk
<a href=http://peeping-tom-photos802.blogsp ot.com/>photos tom peeping</a>
 
 
  @mc 

06.10.2004 15:52 • televisa
napad dobry, len neriesi podstatu - aby som na jednu parabolu mal vsetko z SK vysielane... A to ma zaujima najviac. A ved SL uz ma svoju distribucnu trasu urobenu na DTH (aj ked len chudobnu verziu s troma SK programami :-)).
Cize ja nechcem ist cestou spajania telenoru a SL, len jeden hrac je tu akosi navyse (samozrejme teraz sa pozeram okuliarmi divaka a nie pohladom broadcastera, pre ktoreho je konkurencia operatorov prinosom). Skoda, ze toto nevedia zvazit aj TV same - myslim si, ze je jasne kam by sa bolo treba uberat (@28E). Ale aj SL by mal viac zapracovat - to nevidia v pripadnom pritiahnuti zostavajucich troch TV ziadny prinos pre seba?
Ale poznamka o Telenore je dobra - je zaujimave, ze sa takouto myslienkou ani len nikto nepohraval (teda asi :-)).
mc, nemas nahodou nejake informacie suvisiace s cenou za sluzby dopravy signalu optikou do sofie a uplinku stamodtial. Ja akosi nedokazem uverit tomu, ze su to cenovo porovnatelne alternativy. teda terajsi bulharsky "skok" a davnejsi priamy BA uplink.
 
 
  Prečo chcete všetci spájať slo ... 

06.10.2004 08:04 • mc
Prečo chcete všetci spájať slovak-link a Telenor. Čo keby tak skúsili obe firmy prerobiť svoje vlastne distribučné trasy na DTH. Telenor by na súčasnom SK trp. mohol mať až 8 prg, plus by navyše mohol uvolniť na SKkartu niektore prgs zo škandinávskeho paketu (napr. BBC Prime a NGC bez problémov)
 
 
  boban 

06.10.2004 00:34 • sukesada
no pořád jste na tom ještě líp než my ubozí čecháčci s jedním FTA Óčkem
vy máte nejen MusicBox, ale i TA3, už druhým rokem vám jela téměř celou dobu JOJka FTA a v reálném plánu je FTA Nautik TV
a u nás akorát tak velký h-vn-, maximálně trapárny typu parlamentní či nákupní kanál a to ještě velice pravděpodobně jen do pay-tv!
ale jinak to taky u vás stojí za h-vn-, ovšem je to pořád o něco menší h-vn- nežli u nás
 
 
  No konečne !!! 

05.10.2004 23:23 • boban
Konečne sa podarí dokydať to čo bolo pre slovákov vybudované.Pokrytie Záhoria tv signálom je na jedničku ešte šťastie že záhorákom pustili signál tv JOJ na 50-tom kanáli, tak že im zmrvili ešte aj signál tv PRIMA a terzz im treba zobrať aj satelitný signál aby slováci zo záhoria nemohli pozerať slovenský program, veď záhoráci predsa nie sú slováci a nech radšej čumia na čechov . Ale veď čo si slováci zvolili ,volili až voly zvolili že takto s nimi vlastná vláda vyje... -dnáva ako keby to bol poslesdný odpad. A veď čo, aspoň si príde pár jedincov na svoje .Ešte šťastie že sa dá na satelite v digitali pozerať na rozvojové krajiny , nech aspoň o nich vieme viac, keď už je v tomto štáte zakázané zviditelniť " slovensko ako také ". A veď ak by ste náhodou nevedeli kde sú tatry , tak sú na mape kúsok na východ od Uralu. Ale musíte mať mapu vo velkej mierke aby tam bol Ural ale súčasne i v takej mierke aby sa tam i tie tatry zmestili. Ale čo? Ak sa nám náhodou nepodarí naladiť tie rozvojové štáty, ani tú " SLOVENSKÚ JOJKU " , nezúfajte !!! Veď Slováci môzu pozerať i ARABOV . Tak príjemnú zábavu ...Aláh s vami i s VAMI !!!
 
 
  Kedy sa pohnu lady??? 

05.10.2004 22:07 • PEF
Mna by strasne zaujimalo,ak mi moze niekto vysvetlit,z akeho dovodu sa nemoze spojit Slovlink
z Telenorom???Je to asi tazke najst cestu porozumenia medzi satelitnymi ryvalmi,ked kazdy taha
za iny koniec!Je to len a len skoda hlavne pre divaka, ktoremu sa len pozastavuje nad tym vsetkym rozum!LADY VSETKYCH SK SATELITOV ,POHNITE SA!!!
PS:Len mi nevravte,ze z biznysu!
 
 
  :-((( 

05.10.2004 16:29 • sukesada
na druhou stranu by 28E bylo pro ně mnohem výhodnější z hlediska DTH, takže ty výhody u Telenoru musí být sakra velké anebo se "len SLinkaci malo snazia" - to taky může být.
Rozhodně součastný stav, kdy vysílá přes sat téměř h-vn- co se týká české či slovenské populace a ještě je to rozmr-aný po celé obloze, nelze nazvat jinak nežli dosti ubohý a jak často poslední dobou různě po diskusích čtu - zaostáváme s tímto i za rozvojovými zeměmi!
Jinak s tou šaškárnou ohledně uplinku - to jsou šachy hodné Kasparova! Jak napsal televisa a jak se říká trefně i u nás - je to slušná haluz.
 
 
  podla davnejsich vyjadreni Fit ... 

05.10.2004 15:48 • televisa
podla davnejsich vyjadreni Fitzeka je na tom Telenor, co sa tyka ponuky a portfolia suvisiacich sluzieb lepsie.
A mozno sa len SLinkaci malo snazia. :-)
Ale z mojho pohladu je to naozaj haluz tahat signal do Sofie a odtial davat hore.... To naozaj neexistuje/neexistovalo ine riesenie s vyuzitim domacich technickych zariadeni (uplink v BA????), ktore by svoju takmer nezmyselnostou neklalo oci? Ale este vzdy to mohli optikou tahat aj do NYC a cez Atlantic Bird (12.5W) pustat na SK :-)
 
 
  mali by prejst na eurobird 

05.10.2004 11:47 • anonym
ceske a slovenske programy by sa mali konecne vsetky prestahovat na eurobird. neviem ako ich vobec napadlo ist na thor a este k tomu kodovat v conaxe, ked vsetky nase pakety vysielaju v cryptoworkse (cz-link,sk-link,upc).
je to fakt nezmysel, by ma zaujimali naklady co ich stoji telenor na thore a co by ich stal sk-link na eurobirde.
 
 
  Pre Slovensko robíte to najlepšie 

05.10.2004 11:40 • coco
TV JOJ som sledoval,ale určite si kvoli nej teraz nejdem kupit modul na Conax. bol by som magor vyvalit take nehorazne peniaze!!!
 
 
  Vy jste mimochodem srandovní. ... 

05.10.2004 09:03 • anonym
Vy jste mimochodem srandovní. "Byly vyslány nové klíče...". Ještě sem napište jaké a postup k vyčtení
CAS-5.... Na upload by se hodil script. Nešlo náhodou jen o prodloužení platnosti. Myslím, že v tom "zakódovaném identu" chodilo prodloužení a změna klíču pořád. V EMM.....
 
 
  Thor je prilis na zapade (kto ... 

05.10.2004 08:34 • nobody
Thor je prilis na zapade (kto by cakal az sa to tam pretoci), uz teraz som JOJ koli tomu vela nepozeral a na analogu ju nebudem pozerat vobec.
 
 
  he he he... 

04.10.2004 21:41 • PEF
Tak sa zasa JOJKAA cez kamaradov ze Bulharska,to je vykvet kvality celeho systemu Telenoru,
ale aj SK ,velmi vrucna programova kvalita !!!klobuk dole ,len tak tak dalej,kodujte sito, stejnak
tie americke kraviny nikto nepozera,mozte napriklad vysielat cez polarny kruh pre medvedov nie?
Mozno ze Vam klesnu naklady!!!
 
 
  Co je to za hovadinu..... 

04.10.2004 21:12 • MU
bulharsky paket !!! Vsak to cele len pokaslali obraz sa zastavi a zvuk bezi dalej no boh varuj ter. prevadzace !!!! Bolo to treba tahat kdesi do Sofie....
... aj ale sme sprosty !
A na margo predaj kariet sam M.Knazko minule hovoril ( cca 2 tyzdne vsak mrknite do archivu tv Joj ) na dotaz divaka ze karty sa predavat nebudu!.. tak kde je pravda ??? tusim ze Knazko ma vacsie slovo ako Fitzek .... abo sa mylim ?
 
 
  Bulharský paket? 

04.10.2004 18:59 • kolo
No paráda Bulharský paket: Jeden program Bulharský a Tri Slovenské + dve SK rádiá. No to nebolo lepšie ten BG program posielať na slovensko?
 
 
  a rpoc karty? kdyz mohou vysil ... 

04.10.2004 15:12 • Mirek
a rpoc karty? kdyz mohou vysilat volne pul roku tak proc ted najednou budou opet kodovat. to mi chce nekdo rici, ze na pul roku kupovali prava pro celou evropu? ja si osobne myslim, ze chteji penize od tech, kdo se chce divat.
 
 
  eurobird 

04.10.2004 14:13 • Richie
Tie karty by mali byt jednoznacne lacnejsie.
Eurobird je blbost. Ked uz maju zmenit poziciu, tak na Astru alebo HotBird. To je ovela zaujimavejsie ako nejaky eurobird, na ktorom sa neda nic normalne FTA chytit. Nechapem preco vobec vysiela STV a Markiza cez Eurobird.
 
 
  *.* 

04.10.2004 12:04 • anonym
Nechápu proc uz se konecne TA3, TV JOJ a MUSIC Box neobjeví na EuroBirdu v paketu slovak-link, proc to porad tyto stanice nechapu, ze mohou jen ziskat.
 
 
Celkový počet komentářů: 18 / zobrazují se: 1 ... 18

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist