Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Středa • 24.04.2024 - 02:57:55   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Změny parametrů | Články
 

TV JOJ obnovila "double hop" distribuci signálu

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 21.10.2004



TV JOJ (stejně jako TA3 a MusicBox) plánovala již příští týden ukončit satelitní distribuci v paketu Telenor Slovakia na tr. 36 na družici Thor 3 a dále vysílat už jen v „bulharském“ paketu na tr. 6 na stejném satelitu. Pro problémy na distribuční trase do Sofie se však muselo obnovit vysílání "double hop" přes Intelsat 10-02.


Do redakce satCentrum jsme obdrželi informaci manažera pro radiokomunikace TV JOJ pana Milana Fitzeka: „Z dôvodu problemov na distribučnej trase sme zmenili spôsob dopravy TV modulacií z Bratislavi do Nórska a Bulharska a dočasne do vyriešenia problemov ideme cez Intelsat 10-02 double hopom.“

V noci z 18. na 19.10.2004 se tak obnovil systém distribuce, který fungoval od dubna do července tohoto roku. Kompletní digitální signál po odbavení ze studií (v případě TV JOJ vzduchem po radioreleové trase 32 Mbit/s) se posílá na bratislavský up link Telenoru a opět vysílá na družici Intelsat 10-02, umístěné na pozici 1,0 st. východně. Přijímací frekvence (downlink) tohoto distribučního paketu na tr. 65 je 11,535 V, datový tok SR 19640, FEC 7/8, a identifikátory PIDy jsou 517/660 pro TV JOJ, 518/664 pro TA3 a 519/668 pro MusicBox Slovakia.

Tento paket se pak přijímá v norském Nittedalu a přidává do paketu na družici Thor 3 (na pozici 0,8 st. východně) na tr. 36, frekvenci 12,399 H, SR 28000, FEC 7/8. Od uvedené noci se také přijímá ve středisku Telenoru v bulharské Sofii, kde je též up link na družici Thor 3 a zde se přidává do paketu i na tr. 6, frekvenci 11,823 H, SR 28000, FEC 7/8. Tak je digitální signál všech zmiňovaných slovenských stanic distribuován ke kabelovým providerům. Protože se jedná o nekódované vysílání, lze jej zachytit i na individuální přijímací satelitní komplety na rozsáhlém území evropského kontinentu.

Jak jsme už uvedli v úvodu, jedná se pouze o dočasné řešení, protože se pracuje na obnovení optické digitální trasy do Sofie. Tato trasa ale musí být spolehlivá, bez výpadků, které v uplynulých dnech několikrát zamezily příjem nejen divákům v kabelových sítí, ale i z terestrických vysílačů na Slovensku. Kromě vysílače na bratislavském Kamzíku na K50 (kde je přímá trasa ze studií TV JOJ na Kolibě) je totiž zdrojem signálu stanice této stanice právě satelitní vysílání.

Nevíme zatím, jak tato změna ovlivní plány na zakódování signálu TV JOJ do systému Conax. Jak víte, je přenášena (už několik měsíců) volně, pouze s identifikací systému kódování, ale podle dřívějších úvah by měla být už brzy zakódovaná v paketu na tr. 11,823 H, zatímco v paketu na tr. 12,399 H by měla zůstat volná. V současné době je ale signál na všech třech frekvencích volný.

Zároveň se řeší samostatná optická digitální trasa do Amsterodamu do střediska UPC – DMC (Digital Media Centre). Odpadlo by tak „odchytávání“ primárního signálu z Thoru 3 a přidávání do paketu UPC Direct na Astře 1G. V současné době by měly být řešené (a už vyřešené) problémy s poskakováním či chvilkovým zamrznutím obrazu ve vysílání TV JOJ v tomto paketu.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 7   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
21.10.2004 • Změna v provozu vysílačů stanice ČRo 7 - Radio Praha
07.10.2004 • Proč Telenor? [ 4 ]
29.09.2004 • Zmena frekvencie šírenia signálu TA3 prostredníctvom satelitu [ 2 ]
16.09.2004 • Televízie Markíza a Joj už aj cez UPC Direct! [ 17 ]
07.09.2004 • SES ASTRA kúpila 24 transpondérov na družici WORLDSAT 2, ktoré bude prevádzkovať pod názvom ASTRA 4A
07.09.2004 • Družica AMC-15 pripravená k septembrovému štartu rakety Proton

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Pepici jdou vepred 

02.11.2004 16:45 • Pepik
Hele volove vzdyt se kouknite na nasi TV Novu. Vzdyt jsme horsi nez Slovaci....TA3 a Musicbox jsou lepsi nez nejaka 24cz nebo Ocko. Voloveee myslite
 
 
  Prečo nie bulhari 

24.10.2004 16:57 • Marian
Pozeram, že tu zas píšu nejakí "múdri" česi, najmä East box a Wolf. Môžete byť radi, že vôbec jojka vysielala nekódovane taký dlhý čas a možno ešte chvíľu aj vysielať bude. Nepoznám žiadnu česku televíziu so všeobecným zameraním ktorá by vysielala volne tak ako JOJ tak ju láskavo prestante kritizovať a môže vám byť jedno, či ide cez bulharov, mongolcov, alebo eskimakov. Hlavne je, že to funguje. Ako viete, že zato, že je to bulharsky paket, že je pochybný? Myslíte si, že ste lepši ako bulhari?
 
 
  Tak moc zajímavé to zase není... 

21.10.2004 19:46 • EastBox
Vždyť se to tu opakuje mezi řádky stále dokola. Když začal vysílat slepenec kabelovek Global a TA3, nebyl ještě žádný Slovlink a tehdy ani Czechlink nestál o další pro něj nezajímavou slovenskou televizi. Tak byla podepsaná podle dnešního nazírání asi nevýhodná smlouva na řekněme (např.) 10 let s norskou společností Telenor. A z ní se už nedá lehce vycouvat, tedy dá se platit dál jako by se vysílalo, zaplatit penalizaci za odstoupení od smlouvy a pak si začít hledat nového, (bohužel zřejmě opět problémového) providera. Co si budeme zapírat, psalo se, že i slovak-link měl problémy (STV mu taky cosi dlužila). A jak je to se CL, však víte, dávám jim tak dva roky. Příští rok vyprší smlouva s Philipsem (taky prý ne moc dvakrát výhodná), a co bude dál? ČT dnes potřebuje na satelitu vlastně jen jeden kanál pro ČT1, a to jen aby pokryla zahraniční zastupitelské úřady. Pro distribuci na terestrické vysílače je tu funkční síť ATM. No a nikoho dalšího do paketu CL se nedaří sehnat. A to vysílání z Bulharska je zřejmě výmyslem Telenoru, který si chce zlevnit a zjednodušit uplink, oni Bulhaři jsou asi pro něj lepší partneři jak našinci. Mají více kanálů a větší zájem o satelitní vysílání, jak je u nás zvykem.
 
 
  Zajímavé 

21.10.2004 18:13 • jpa
Čím složitější tím asi lepší - chtělo by to opravdu fundovanou osobu z odpovědí na jednoduchou otázku : (jak se už dole někdo ptal )- proč ne SLOV-LINK ??? Je v tom technický problém ,ale ten je vždy řešitelný a nebo a to je pravděpodobnější finanční - ale opravdu posílat to při vši úctě ,někde přes bulhary to je velice zajímavé.Asi to vyjde o nějaký peníz levněji anebo jak je zvykemu nás- jsou v tom zainteresovány nějaké vlivné osoby ??
 
 
  RADEJI BULHARI 

21.10.2004 10:46 • WOLF
Koukám, že místo toho, aby JOJ signál přímo uplinkovali na Thor v Bratislavě a bylo všechno bez problémů tak raději signál posílají po pochybných linkách někam k Bulharům, kde je zřejmě tak nekvalitní optika, že to vypadává a tak stejně se vracejí k "double hop". Ano - ano, proč to dělat levně a jednoduše, když to jde draze a složitě, že??? Myšlení typycké pro slováky i čechy
 
 
  @ Ferda 

21.10.2004 08:58 • televisa
je možné, že zmluva s Telenorom nepustí.
 
 
  Šašci. Kdyby šli radši do slov ... 

21.10.2004 00:22 • Ferda
Šašci. Kdyby šli radši do slovak-linku.
 
 
Celkový počet komentářů: 7 / zobrazují se: 1 ... 7

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist