Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 02.05.2024 - 08:37:28   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Z domova | Články
 

ČT požádala o kmitočty pro multiplex veřejné služby

  Autor: ČTK, ČIA, Česká média , e-mail: info@ceska-media.cz Přidané: 11.11.2004


Česká televize (ČT) požádala Český telekomunikační úřad o vyhrazení kmitočtů, které by umožnily vznik společného projektu digitálního vysílání s Českým rozhlasem, takzvaného multiplexu veřejné služby. Lidem by nabídl více zpravodajství, kultury, vzdělávacích pořadů i publicistiky. Novinářům to včera řekli zástupci obou veřejnoprávních institucí.

V multiplexu veřejné služby se počítá se čtyřmi programy pro televizi a pěti až šesti pro rozhlas. V nabídce médií by se měly objevit i další doplňkové služby. ČT chystá nové programy pracovně nazvané ČT3 a ČT4. Trojka by byla zaměřena na zpravodajství a publicistiku, čtvrtý program má vysílat vzdělávací a dokumentární pořady. Produkce publicistiky a zpravodajství proto v budoucnu poroste, aby je mohly nabízet zpravodajské relace na ČT1 i čtyřiadvacetihodinový kanál ČT3. "V této chvíli vám však neřeknu, v jaké míře se jejich produkce zvýší," řekl novinářům ředitel zpravodajství Zdeněk Šámal.

Rozhlas chce spustit mimo jiné i léta plánovanou hudební stanici pro mladé, která má pracovní název Rádio Alternativa. Chybět nemá ani zpravodajská stanice. "Upřednostňujeme také, aby v multiplexu nebyly vyhrazeny kmitočty jednotlivým kanálům, ale aby se mohlo pracovat s datovým tokem jako celkem," řekl novinářům vedoucí programového centra ČRo Martin Šulc.

To by mimo jiné podle odborníků znamenalo, že by ČT byla schopna vysílat kromě čtyř plánovaných programů občas i jeden navíc. Například v době olympiády či parlamentních voleb - pokud by omezila datový tok pro vysílání ostatních čtyř programů - mohla by nabídnout i pátý, věnovaný vybrané události.

K příjmu digitálního vysílání budou lidé potřebovat speciální zařízení, které se dá zjednodušeně přirovnat k modemu. Jeho cena se pohybuje od dvou tisíc korun výše. Zákon nyní povoluje ČT pouze dva programy; sněmovnu však čeká projednávání novely, poslanci budou řešit i otázku počtu programů ČT. Poslanci projednávají také nový zákon o elektronických komunikacích. "Je však možné zahájit digitální vysílání, aniž by projednávaný zákon o elektronických komunikacích vstoupil v platnost," uvedl analytik ČT Nikolaj Savický.

Podle Savického si dvojnásobný počet programů nevyžádá dvojnásobné náklady na provoz celé televize. "Pokud má dnes ČT náklady na dva programy asi 4,5 miliardy, tak na čtyři programy - v optimálním případě - to může být asi 6,5 miliardy. Ale může to být i méně," uvedl. Výhodou jednoho veřejnoprávního multiplexu je podle Savického i spolupráce televize a rozhlasu v nabídce doplňkových služeb digitálního vysílání. Lidé by si mohli vyhledávat doplňkové informace k pořadům, dokonalejší teletext či hlasovou službu pro nevidomé, která by jim dokázala přiblížit dění na obrazovce.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání na svém nedávném zasedání vyhlásila výběrová řízení na televizní digitální licence pro dva ze tří multiplexů označovaných písmeny B a C. V každém vyhradila čtyři televizní kanály pro komerční, tematické a regionální stanice. Síť s označením A zatím rezervovala právě pro případný zájem ČT o provozování veřejnoprávního multiplexu.

Zdroj: ČTK, Dušan Kütner, mkv, kar, Česká média, (lar), 11.11.2004


ČT chce pro digitální vysílání nastavit nové podmínky spolupráce s operátory

Nové podmínky spolupráce s telekomunikačními operátory chce v rámci digitálního vysílání nastavit Česká televize (ČT). "ČT provádí revizi všech možných smluv, které se toho týkají. Budou asi probíhat nová výběrová řízení," řekl včera na tiskové konferenci manažer projektu digitalizace ČT Pavel Hanuš.

Analytik ČT Nikolas Savický však na dotaz ČIA upřesnil, že v dohledné době ČT žádná výběrová řízení v souvislosti s digitálním vysíláním nepřipravuje. "Nic dramatického se nechystá," řekl na dotaz ČIA Savický, s tím, že více zatím neprozradí. Náklady na šíření signálu jsou v současné době podle Hanuše pro ČT v podstatě mandatorním výdajem. Současné celkové náklady na vysílání dvou veřejnoprávních programů v analogové technologii jsou 4,5 miliardy korun, náklady na vysílání čtyř programů v digitální technologii odhaduje ČT na 5,5 až šest miliard korun.

O vyhrazení kmitočtů umožňujících provozování televizních programů ČT a jejich doplňkových služeb v digitální technologii DVB-T požádala ČT Český telekomunikační úřad letos 5. listopadu. Veřejnoprávní multiplex chce ČT provozovat společně s Českým rozhlasem.


Zdroj: ČIA, her, kaj, Česká média, (lar), 11.11.2004


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 3   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
15.11.2004 • Přerušeno. Licenční řízení pokračuje
06.11.2004 • Where there?s a will? - DVB-T v ČR
04.11.2004 • Nabídka UPC pro dlouhodobé věrné abonenty: druhý komplet UPC Direct se slevou [ 14 ]
03.11.2004 • Pracovní skupina pro digitalizaci: veřejnoprávní multiplex ano, ale ...
01.11.2004 • Prodloužení zvýhodněné podzimní nabídky pro nové zákazníky UPC Direct – zdarma přijímač, karta, parabola a konvertor
01.11.2004 • Digitální kompromis

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Cena "set top boxu" 

12.11.2004 18:46 • simon
Rád bych, aby autoři článku uvedli konkrétní typ zařízení pro příjem DVB-T, který se v ČR prodává za 2tis Kč: "K příjmu digitálního vysílání budou lidé potřebovat speciální zařízení, které se dá zjednodušeně přirovnat k modemu. Jeho cena se pohybuje od dvou tisíc korun výše."
Pokud je mi známo, cena zařízení je a byla dosud podstatně vyšší (min. 3,5-4,5 tis) :-)
 
 
  ČT mám rád, měl jsem budu. i ... 

12.11.2004 07:48 • no toto
ČT mám rád, měl jsem budu. i proto že je dynamická a snaží se i když jí vláda neschválila zvýšení konc. poplatků. Přičemž jako jeden z mála subjektů by to potřeboval. Už kvůli chystaným a neklamným projektům. Zajímavé je že ve všech rezortech došlo ke zdražení, jenom ČT se už dlouhá léta obchází.
Samozřejmě nechci zbytečně platit víc, kdo ano, jen je vidět kde i když se škudlí se něco děje.
 
 
  Hrozně krásně se to čte, ale b ... 

11.11.2004 12:47 • Mirek
Hrozně krásně se to čte, ale bude to ještě dlouhá a trnitá cesta. Bohužel.
 
 
Celkový počet komentářů: 3 / zobrazují se: 1 ... 3

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist