Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 25.04.2024 - 19:27:12   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Technika | Články
 

Multifeed Astra - Astra

  Autor: Petr Miklík, satCentrum , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 26.11.2004


Před více jak deseti lety se prosadila flotila satelitů Astra na orbitální pozici 19,2° východně. Společnost SES Astra před několika lety „zdědila“ orbitální pozici 23,5° východně a to od společnosti Deutsche Telekom AG - jako nástupci spolkové pošty Bundespost. Orbitální pozice 23,5° východně je předurčena pro současný příjem „multifeed“ spolu s hlavní orbitální pozicí Astry na 19,2° východně.

Až dosud měli mnozí výrobci venkovních antén pouze mechanické problémy. Tyto konvertory LNB a jejich feedhorny byly tak velké, že nebyly upotřebitelné. A to proto, že nebyly dost úzké pro paralelní příjem „multifeed“ z pozice 19,2 a 23,5° východně. Existuje ovšem možnost, jak to provést dobře. Řešení má v odborných kruzích název monoblok, t. j. příslušný komplet LNB je tak přesně mechanicky konstruován, že se optimálně hodí na tu či onu konfiguraci paraboly.

V dřívějších letech byly některé programy, např. Viva apod., vysílány nikoliv z Astry, nýbrž z Eutelsatu na 13° východně. Byly tak velmi oblíbené tzv. paraboly multifeed s průměrem 80 a 85 cm. Ve srovnání s malými parabolami od průměru 30 do průměru 65 cm, které se používají v současnosti, jsou - z dnešního pohledu - paraboly průměru 85 cm úplným obrem. Bylo však ověřeno pomocí testů, že pro současný příjem obou orbitálních pozic dávají ty nejlepší výsledky.

Satelitní anténa o průměru 80 nebo 85 cm je jednoznačně zcela předimenzována. Průměr paraboly 55, 60 a 65 cm poskytuje vynikající výsledky. A také: nový produkt firmy TechniSat s názvem DigiDish 45 umožňuje kvalitní příjem s monoblokem LNB vybaveným pro příjem signálu z Astry na pozici 23,5° východně a z Astry na 19,2° východně. Testy byly provedeny i při silném dešti. Výsledek: žádné problémy ani na pozici 23,5 ani na 19,2° východně.

S velkými parabolami se příjem „multifeed“ ze dvojí orbitální pozice nikdy nemůže dost dobře kvantitativně prosadit. S malými parabolami o průměru 55 a 45 cm je tomu však naprosto jinak. Ne každý uživatel má dostatek místa na svém balkóně, aby si instaloval parabolu o průměru 85 cm. Je zajímavé to, že nová anténa firmy TechniSat s názvem DigiDish 45, která je téměř čtvercová, dosahuje lepších výsledků než většina oválných ofsetových parabol o průměru 55 a 60 cm.

Je možné, že orbitální pozice Astry 23,5° východně bude velmi zajímavá pro nové, malé, netypické poskytovatele programu placené televize, neboť tam jsou náklady za transpondér a průměrnou bitovou rychlost menší než na orbitální pozici 19,2° východně.

Na pozici 23,5°východně vysílá KDG Kabel Deutschland speciálně pro hlavní stanice své kabelové sítě souhrnnou nabídku digitálních televizních a rozhlasových programů. Zaujímá skoro celý satelit Astra 3A. Na stejné pozici je ovšem ještě starší odsunutý satelit z pozice Astry 19,2° východně, který však v současnosti nebude využíván. Dá se říci, že vykazuje podstatně slabší parametry vysílání a proto pro přímý příjem vlastně nepřichází v úvahu.

Bylo by možné, že by Kabel Deutschland KDG svou nabídku placené televize brzy obchodně využil i pro přímý příjem ze satelitu. To by opravdu také mělo smysl. Zde by pak měl větší význam kombinovaný příjem z pozice 23,5° východně a 19,2° východně.

Eutelsat na své orbitální pozici 8° západně nevytvořil pro žádnou hlavní stanici kabelové sítě KDG sestavu digitálních paketů, které by bylo možné přijímat (i v Německu) již s velmi malou parabolou o průměru 35 cm. Programy jsou nyní zakódovány v systému Cryptoworks a v nejbližších dnech budou dodatečně zakódovány i v systému Conax.

Eutelsat má nyní možnost svou orbitální pozici 8° západně přebudovat. Musel by jen „překročit svůj stín“ a učinit jisté věci, které měly být učiněny na orbitální pozici 13° východně již před lety. Právě v době digitálního vysílání, s nesmírnou přenosovou kapacitou pro mnoho stanic, existuje pro Eutelsat možnost rovněž nově vytvořit podmínky pro přímý příjem.

Zda to bude na orbitální pozici 8° západně nebo 13° východně, je přitom téměř podřadné. Kromě toho, že ovšem máme příjem „multifeed“ pozice Astra 19.2° východně a Eutelsat 13° východně, příjem „multifeed“ pozice Eutelsat 13° východně a Eutelsat 8° západně není prakticky realizovatelný.

Ilustrační foto - monoblok pro pozice 19,2° východně + 13° východně od firmy MTI, více se o něm dočtete v 6.hodině 3.třídy naší Školy satelitního příjmu


Zdroj: www.infosat.lu, 22.11.2004, volně upraveno a zkráceno


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
08.11.2004 • Nové digitální satelitní přijímače UPC Direct Philips DSR 2111(S6) a Philips DSR 4101(S8) [ 8 ]
01.11.2004 • Na návštěvě v: BBC Television Centre
29.10.2004 • Testovali jsme: Satelitní přijímač Digit-All World SCI-4100E [ 4 ]
26.10.2004 • Testovali jsme: Satelitní přijímač Kaon KSF-200CX - 3.část [ 6 ]
24.10.2004 • Představujeme: Dreambox 7080 a 7085 [ 5 ]
21.10.2004 • Kdo otestuje nový AlphaCrypt TC?

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist