Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 25.04.2024 - 17:59:29   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Technika | Články
 

Testovali jsme: Satelitní přijímač Kaon KSF-200CX - 3.část

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 26.10.2004


Třetí, závěrečná část se nám trochu opozdila. Vinu na tom má to, že jsme testovaný receiver vzali s sebou Anglie a zde jej pořádně otestovali na příjem z Eurobirdu. Když jsme odlétali do Londýna na několikadenní pracovní cestu, samozřejmě jsme chtěli s sebou vzít nějaký přijímač či modul CryptoWorks a přístupové karty pro příjem Czechlinku a Slovak linku a otestovat tak možnosti sledování těchto domácích paketů v zahraničí. Na tom, že jsme se nakonec rozhodli přibalit do kufru právě Kaon KSF-200 CX má největší zásluhu jeho malá velikost (180 x 45 x 250 mm) a nízká hmotnost (pouhých 1,2 kg).

Na místě samém však receiver čekaly velmi tvrdé podmínky příjmu na minidish parabolu o velikosti pouhých 42 cm s integrovaným konvertorem pro příjem Sky Digital! A často zamračená obloha s deštivými přeháňkami a slabší výkon Eurobirdu 1 ve srovnání s místní flotilou Aster na pozici 28,2 stupňů východně - to byl také docela velký handicap ve zkoušce, ve které však tento malý a spolehlivý receiver dobře obstál.

Nejprve jsme museli provést korekci přesného nastavení paraboly (a pootočit z pozice 28,2 na 28,5 st. vých.), aby signál nevypadával. Bohužel na pronajatém domě nešlo jednoduše vyměnit parabolu za větší ofsetku, případně integrovaný LNB zaměnit za nízkošumový s hodnotou 0,3 dB. Takže zbývala jen nastavovací „piplačka“, ale pomocí satfinderu Digisat Pro (který jsme si prozřetelně nezapomněli přibalit do svého zavazadla) se nám podařilo dostat z antény maximum.

Protože majitel domu používá Sky DigiBox Panasonic, zapojili jsme na anténní konektor receiver Kaon a z výstupního F konektoru (smyčka loop through) propojili kratším kablíkem LNB vstup Panasonicu. Při té příležitosti jsme pak mohli porovnat na vysílaném testu na Czechlinku vstupní citlivost obou receiverů. Zatímco doma jsme porovnávali citlivost tohoto Kaona s „tupým“, málo citlivým Sky DigiBoxem Pace, kdy byl Kaon na slabých signálech o třídu lepší a nekostečkoval tam, kde se u Pace už signál rozpadal, zde byla situace mnohem více vyrovnaná. Přesto se dá říci, že byl Kaon o chloupek lepší, jak pronajatý zánovní receiver pro Sky Digital.

Poté jsme postupně zkoušeli přístupové karty obou našich providerů - dokonce i různých verzí BIOSů, od více jak šest let starých „se Zeměkoulí“, až po „panenskou“, dosud nezaktivovanou kartu. A tak můžeme po několikatýdenních testech (doma i v Anglii) zodpovědně prohlásit, že tento receiver si s každou kartou poradí bez problémů a nedochází k výpadkům či zamrznutím při příjmu kódovaných pořadů v tomto systému!

Zvláště nás zajímali přechody mezi volným a kódovaným vysílání na programech ČT1 a STV1. Pouze pokud jsme se pořádně soustředili a hleděli z blízka na obrazovku televizoru během změny do či z FTA vysílání, zaregistrovali jsme okamžik poskočení, minimálního zastavení – pobliknutí obrazu. Tento okamžik však trval pouze zlomky sekundy a při běžném sledování jej ani nepostřehneme.

Více rušivé je občasné zamrznutí u programů HBO či „poskakování“ u stanice JOJ TV v paketu UPC Direct, které jsme pozorovali při testech v domácích podmínkách. Vzhledem k tomu, že tento jev pozorujeme i na jiných receiverech, usuzujeme na problémy providera, nikoliv přijímače Kaon KSF-200 CX. Ten si zaslouží za dekódování výbornou známku a jsme rádi, že se objevil na našem trhu další bezproblémový přístroj.

Také u STV a Markízy ve Slovak linku v domácích podmínkách nenastávaly výpadky, bez problémů pracoval (jako i u dalších kódovaných stanic v systému CryptoWorks) teletext i při nevložené kartě do čtečky. VBI (vložený) teletext (ovládaný dálkovým ovladačem satelitního receiveru) se dekóduje i na televizorech a monitorech bez vlastního dekodéru, samozřejmě data prochází i přes modulátor k použití „klasického“ teletextu, tedy dekódovaného až v televizoru. V Anglii však byl příjem Slovak linku již na hranici, respektive velmi kolísavý. Jeden den byl příjem bezproblémový, jiný den s výpadky, kdy ukazatel kvality signálu (modrá čára) poletoval mezi hodnotami 9-13%, což je už skutečně málo.


Z dalších postřehů z obsluhy a používání:

Jak je zvykem u většiny digitálních receiverů, zobrazují se na obrazovce při změně předvoleb (anebo po stisknutí tlačítka INFO) informační lišty. U tohoto receiveru obsahuje údaje: číslo předvolby, název programu, satelit, čas, S a Q červená a modrá čára s procentním vyjádřením – což je graficky znázorněná hodnota síly a kvality přijímaného signálu, datum, název pořadu, jeho začátek a konec a použitý kódovací systém. Po druhém stisknutí INFO se zobrazí nad touto žlutou lištou ještě obdélník s technickými parametry: družice, číslo transponderu (v seznamu receiveru), frekvence, polarita, hodnoty SR, V-PID, A-PID, P-PID, počet audio zvuků, titulků a zda je teletext u daného kanálu a provider (název paketu). Jak je obvyklé, ruší se tyto informace buď samy po uplynutí nastaveného času anebo klávesou EXIT.

Dále jsou ještě v OSD liště barevná kolečka, po stisknu stejně vybarvených „teletextových“ tlačítek se dostaneme do dalších funkcí. Zelené nám zobrazí současné a žluté následující informace o vysílaném pořadu (z EPG), modré vyvolá INFO. Pokud jsou v digitálním streamu vysílané titulky, stačí zmáčknout červené tlačítko SUB/TEXT naskočí volba jazyka titulků.

V INFO tabulce se nezobrazuje hodnota FEC (poměr chybové korekce), který se vyhledává a přiřazuje automaticky. Naopak receiver dobře pracuje s identifikátory SID. Popis v menu je až na výjimky dobře počeštěný, i když někde se jedná o „cestinu“, tedy chybějí háčky a čárky, ovšem srozumitelnost je na velmi dobré úrovni. Klasický problém je s češtinou v EPG u programů v UPC Direct, kde je „philipsová“ čeština oříškem pro drtivou většinu receiverů na našem trhu.

Po stisknutí tlačítka OK na ovladači anebo na čelním panelu se zobrazí Seznam TV (anebo v režimu rádio Seznam Radio) kanálů. Podle navoleného třídění (zelené tlačítko) budeme mít tento seznam uspořádaný přesně stejně jako jsme to popisovali v menu Seznam. Červeným tlačítkem pak stejným způsobem jako v předchozí části přepínáme mezi 8 favoritními kategoriemi.

Ještě jednu poznámku máme k možnosti editace seznamů předvolených programů. Pro receivery Kaon existuje několik editorů – v závislosti na hardware (použité flash paměti), je potřeba si dát pozor, jaký použít. Konkrétně pro tento receiver jsme používali Channel Editor II(Flash2M,4000CH,Favorite8). Z počátku jsme však mohli pouze data z přijímače načíst do počítače a upravit je podle svých představ, nešlo však tato data odeslat zpět do receiveru. Po kontaktu na dovozce receiverů Kaon – firmu Impexa Klatovy, jsme provedli upgrade loaderu na verzi 8.2.1. a od té doby vše probíhá rychle a bezproblémově oběma směry, tak jak má. Změna loaderu se provádí pomocí software bootloader upgrade tool, pokud budete mít zájem, uložíme jej i s příslušným cwbl bin souborem na upload tohoto webu.


Závěreční shrnutí:

Kaon KSF-200 CX se může stát vhodným receiverem pro začínajícího či nenáročného satelitního fanouška sledující volné (FTA) televizní a rozhlasové stanice a domácí pakety placené televize (Czechlink, Slovak link a UPC Direct) v systému kódování CryptoWorks.

Výborný obraz, velmi rychlé přepínání a nezamrzání, to jsou hlavní přednosti tohoto přijímače. Také kapacita paměti 4000 předvoleb dostatečně postačuje. Někomu ale možná bude vadit pouze jeden konektor SCART a nepřítomnost digitálního audio výstupu. Zato jsou k dispozici další tři konektory CINCH video a audio (L a P kanál) výstupu a RF modulátor (21-69 K), které bude asi většina uživatelů, kteří si takovýto receiver pořizují, spíše využívat.

Také přechody z volného na kódováné vysílání u stanic ČT1 v Czechlinku a STV1 ve Slovak linku nečinilo receiveru sebemenší problémy, protože je používán licencovaný CAS (čtečka - dekodér) CryptoWorks. Pochválit musíme také snadnou editaci družic, motoru a též bezproblémové natáčení motoru s funkcí USALS - to jsou hlavní aktiva tohoto rozměry a hmotností velmi malého přijímače. Když k tomu připočteme jednoduchou obsluhu, české menu a snadnou editaci na obrazovce či přes počítač, dostaneme dobře vybavený a cenově dostupný přijímač pro každého.

Satelitní přijímač nám k testům zapůjčila velkoobchodní firma Impexa Klatovy, která je jediným přímým dovozcem, servisním a obchodním partnerem tohoto korejského výrobce v České republice. Ještě ke koncové ceně - receiver Kaon KSF-200 CX se u nás prodává (např. na www.satelitShop.cz) za cenu něco málo nad 4000 Kč vč. daně.


Přečtěte si také první a druhou část testu tohoto receiveru.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 6   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
24.10.2004 • Představujeme: Dreambox 7080 a 7085 [ 5 ]
21.10.2004 • Kdo otestuje nový AlphaCrypt TC?
14.10.2004 • Satelitní přepínání s DiSEqC a Simple Tone Burst [ 1 ]
04.10.2004 • Jak lehké (?) je zakoupit si satelitní přijímač – II. [ 6 ]
03.10.2004 • Jak lehké (?) je zakoupit si satelitní přijímač – I. [ 3 ]
29.09.2004 • Představujeme: WISI FTA OR 86 – set-top-box pro DVB-T

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Editor 

29.11.2004 19:59 • dolby
Myslim že niesom sam kto by chcel ,aby autor članku dal do uploadu soft s upravou loaderu pre tennto celkom slušny prijimač
 
 
  oprava 

26.10.2004 22:51 • sukesada
sorry - místo "tuner" patří "modulátor" - už bych měl s tím chlastem přestat ;-)
 
 
  btw 

26.10.2004 22:49 • sukesada
Jinak na chatu bych si já osobně koupil určitě Technisat Digit C - ten je totiž ještě o celou polovinu méně hluboký nežli tyto základní Kaony či Emtechy (opravdu báječně se vejde do tašky či kabele a určitě si více zaslouží označení "prcek") a s přechody také nemá absolutně žádné problémy. Menu má sice graficky dost slabé a PC editor taky není žádná hitparáda, ale na chatu by to "stačilo" a má dva scarty, dva audio RCA, tuner, optický i koaxiální digitální výstup zvuku.
 
 
  editory 

26.10.2004 22:44 • sukesada
No nevím, asi jsem "nějakej divnej", ale když už jsme u těch editorů, tak mi nikdy nepřišlo upravování settingu přes PC nějak výrazně příjemnější, často spíš naopak.
Jo u starých Humíků, to byly jiné časy - když člověk neviděl s jakou stanicí to vlastně pracuje, jestli je skutečně zakódovaná či nikoliv, atd. a přesuny trvaly dlouho, občas to zatuhlo a všechny neuložené změny byly v háji. Ale dneska, když už většina přijímačů (včetně Emtechu) má při editaci obrazový výřez zpracovávané stanice a přijímače jsou rychlé a nezatuhávají, mi to příjde naopak jednodušší přes přijímač - v editoru u PC totiž nevidím, jestli ta stanice skutečně běží volně či nikoliv (kdo někdy ladil A2+E1, tak moc dobře ví o čem mluvím - ale i takový Hotbird, když chce mít člověk všechny taliány, poláky či frantíky, španěláky pokupě, tak je nejlepší si pustit zvuk a podle toho jak tam mluví si je poskládat k sobě). Ale to je asi věc názoru.
Jinak navíc toto nastavení se dělá ve velkém prakticky jen jednou a potom se už jen drobně aktualizuje (a k tomu třeba já osobně prodávám přijímače zásadně už naladěné a setříděné stanice dle zaměření a jazyku - i když je fakt, že budu asi spíš vyjímka).
Jinak pokud by to byl přijímač jen a pouze na chatu, tak by to asi postačilo, ale jak to znám já, tak spousta lidí si to už nechá nainstalovat i doma a na chatu si ho převáží jen když tam jsou a doma by mně osobně ty chybějící výstupy už docela scházely. Ale svoje zákazníky si to asi najde - o tom žádná, jen pokud bude ovšem přijatelně levnější než např. onen Emtech 150CR. A kdyby to mělo ještě i ten druhý scart a popř. optiku, tak už by to byla silná konkurence i za stejnou cenu.
 
 
  200ka by mi stačila 

26.10.2004 21:54 • Jirka
No já jsem zase kvůli chybějícímu editoru zavrhnul Emtech. Kdo někdy zkoušel editovat mraky nedostupných programů na Astře či Hotbirdu mi dá za pravdu že ručně je to dálkáčem o nervy. Proto jsem si raději pořídil Kaona 570CX. Ten je ale na chalupu mnohem větší a neskladnější ke každovíkendovýmu převážení, jak ta 200ka. Tehdy ji ale prodejce ještě neměl, to by mi 1 SCART bohatě stačil a hifi věž na chalupě nemám. Stejně tam poslouchám převážně naše stanice, které bych terestricky přijímal v hrozný kvalitě. Mě se ten prcek líbí.
 
 
  No, abych pravdu řekl, tak tře ... 

26.10.2004 20:58 • sukesada
No, abych pravdu řekl, tak třeba takový Emtech150CR také nemá absolutně žádné problémy s přechody na ČT, je rychlý s příjemným menu a má nejen tři RCA a modulátor (který mimochodem nedoporučuji používat u žádného digitálu), ale i optický digitální výstup zvuku a dva scarty!
Myslím, že tento jinak dobrý receiver (teď mám na mysli v článku zmiňovaný Kaon) úplně zbytečně "odrbali" a chybějící druhý scart, ev. optický digitální výstup jsou pro mne dostatečné důvody, proč bych dal přednost raději např. Emtechu150CR, byť na něj není dostupný fungující PC editor.
Jinak se slovíčkem "konečně" ve větě "...jsme rádi, že se konečně objevil na našem trhu v tomto případě bezproblémový přístroj..." samozřejmě nesouhlasím, Emtech 150CR (eventuelně jeho verze od Mascomu 1100CR) jsou na trhu již o dost delší dobu a problémy s přechody také vůbec nemají.
Co se týká Kaonu, pak o mnoho povedenější model je Kaon KSC570CX, který má opět při porovnání s ekvivalentním Emtechem (tentokráte 200CRCI) navíc i 0/12V výstup a je možné jej editovat přes PC - v tomto segmentu už Kaon boduje (mimojiné také líbivějším designem), ale o třídu níž se podle mého zbytečně degradoval šetřením na nepravém místě.
 
 
Celkový počet komentářů: 6 / zobrazují se: 1 ... 6

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist