Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 07:03:18   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Technika | Články
 

Satelitní přepínání s DiSEqC a Simple Tone Burst

  Autor: Petr Miklík, satCentrum , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 14.10.2004


Televizní signály z orbitu se dnes vysílají analogově nebo digitálně z různých satelitů, které jsou zčásti umístěné na rozdílných pozicích. Většina satelitů Astra se nachází na orbitální pozici 19,2° východně. Nejdůležitější satelity společnosti Eutelsat (Hot Bird) jsou společně umístěné na 13° východně. Tak je k dispozici 48 kanálů s vyzářeným výkonem mezi 44 dBW a 52 dBW. Druhá pozice byla vytvořena na 28,5° východně družicí Eurobird. Pozice je částečně využívána i společností SES Astra. Většina nových satelitů vysílá rozhlasové a televizní signály nejen analogově, nýbrž i digitálně jako komprimovaný datový tok.


„Nižší“ a „vyšší“ pásmo

Pokud vedle sebe existuje analogové a digitální televizní vysílání, distribuční zařízení musí být dimenzována pro oba druhy přenosu. Aby se zabránilo vzájemnému rušení jsou digitální signály přenášeny v tzv. vyšším pásmu, high band mezi 11,7 GHz a 12,75 GHz. Vedle tzv. nižšího pásma - low band 10,7 až 11,7 GHz, proto konvertor vhodný pro digitální příjem musí být schopný přijímat navíc i toto pásmo. Oscilátor přijímacího konvertoru proto kmitá pro dolní pásmo na 9,75 GHz a pro horní pásmo na 10,6 GHz. Mezi těmito pásmy se v zařízení multifeed přepíná díky aktivaci příslušného přijímacího konvertoru pomocí spínacího signálu 22 kHz.

Při kombinovaném příjmu analogových a digitálních programů bychom museli být vázáni na nějaký satelit (buď Astra nebo Eutelsat), muselo by se anténou mechanicky natáčet. To je však ve společném zařízení vyloučeno. Proto byl vyvinut postup DiSEqC (vyslovuj „daisik“ – Digital Satellite Equipment Control), u kterého pulsuje signál 22 kHz. Jeho „datový telegram“, který je k tomu účelu vytvořený, může přenášet dodatečné informace.


„Řídící telegram“ DiSEqC

„Telegram“ DiSEqC se odesílá z řídícího IC v satelitním set-top-boxu, přijme se a vyhodnotí řízeným IC v konvertoru LNC. Pak dotyčný řízený prvek vyšle potvrzení řídícímu. Z toho je zřejmé, zda daný příkaz také dorazil na správnou adresu a příjem byl bez poruch. Pomocný několikanásobný přepínač má zvláštní IC DiSEqC. To přijímá, se svými „řízenými telegramy“, set-top-box a díky zvláštnímu řídícímu prvku předává na řízený LNC (obr. 1).
























obr. 1 – struktura systému jediného řídícího prvku a několika řízených prvků jako satelitního systému příjmu multifeed


Každý „telegram“ se skládá se hlavní části (záhlaví), adresové části, prováděcí popř. povelové části, datové části a také příslušných korekčních a opravných bitů. Nosná 22 kHz je modulována pulsně šířkovou modulací, při čemž každý bit se skládá z určitého počtu kmitů signálu 22 kHz a pausy, vložené mezi tyto kmity. Kmity a mezi nimi vkládané pauzy dávají celkový čas 1,5 ms (obr. 2).

Binární signál „0“ je charakterizován 22 spouštěcími periodami (= 1 ms), které se střídají s 11 vypínacími (= 0,5 ms). Pro binární „1“ se mění časový poměr, tzn. 11 period spouštění následuje za 22 periodami vypnutí. Osm takových bitů tvoří, spolu s devátým paritním bitem, jedno slovo.

„Telegram“ povelů se skládá z několika slov, přičemž první slovo je hlavní část, druhé adresová část a třetí je datová část. Po nich následuje několik datových bytů. „Telegram“ povelů následuje na potvrzení „telegramu“ odpovědí příslušného set-top-boxu a s tím tvoří dohromady úplný telegram. Mezi současné dva takové úplné telegramy se pro oddělení vkládá pauza s trváním nejméně 6 ms (obr. 3).

Tento postup řídí mikroprocesor satelitního set-top-boxu. Tvoří řídící část systému a provádí výběr adresové části příslušného LNC a prováděcí části polarizační úrovně a frekvenčního pásma. Řízené IC v periferní systémové části, tedy LNC a několikanásobné přepínače, „rozumí telegramu“ z řídícího prvku a poskytují příslušnou odpověď. Informační hodnota systému je dost velká, aby předávala zpětné i vlastní informace o funkci a stavu zvolených komponentů systému set-top-boxu a ovládala další činnosti (např. přístup na hlavní stanici).

Z hlavní části „telegramu“ DiSEqC systém rozezná, zda se jedná o řídící povel, o odpověď řízeného prvku nebo zda bude požadována odpověď či nikoliv, popř. zda byl povel identifikován a byl přenesen bez chyb. Řídící povel bude identifikován podle toho, až šestý bit je na úrovni „0“. Má-li hodnotu „1“, tak se jedná o potvrzení příjmu. Sedmý bit signalizuje, jestli se očekává potvrzení příjmu (signál „1“) či nikoliv (signál „0“). Adresové slovo řídící se skládá ze dvou částí (čtyřbitové slovo). První část označuje druh adresy (výběr komponentů, polarizér, pozicionér, atd.) a druhá část typ adresy.

DiSEqC je systém s pouze jediným řídícím prvkem a více řízenými prvky. V tomto systému může satelitní set-top-box, jako řídící prvek, „oslovit“ několik řízených prvků nebo jejich data může vyžadovat. Poněvadž se zde ze zásady stává prvek řízený prvkem řídícím, nenese jeho „telegram“ žádný údaj o adrese. Tento údaj tvoří adresovou část následujících bytů datové části povelu a zahrnuje odkazy na důležité údaje, jako je polarizační úroveň, počet pulsů pro pozicionér nebo předepsanou hodnotu pro kmitočet oscilátoru. Vybere se poslední s příkazy pro lokální oscilátor LO. U příkazu „smyčka LO“ představují tyto datové byty hodnotu frekvence v kódování BCD. Např. s pořadím bitů 0001 0001 0010 0101 = 1125 se získá kmitočet oscilátoru 11,250 GHz. Se zbývajícími příkazy LO může být vybrána jedna z deseti standardních frekvencí, které jsou dopředu pevně dány.


Různé varianty DiSEqC

DiSEqC se v praxi vyskytuje v různých variantách:


►DiSEqC 1.0
Set-top-box (řídící prvek) zde vydává čtyři základní příkazy (kmitočet oscilátoru, polarizace, pozice a možnost výběru). Nemůže však vyhodnotit žádné zpětné hlášení od řízených prvků. Připojené komponenty (řízené prvky) „rozumí“ všem povelům, nemohou však posílat zpět k řídícímu prvku žádná data.


►DiSEqC 2.0
Set-top-box generuje základní příkazy a vyhodnocuje zpětná hlášení od řízeného prvku. Řízený prvek „rozumí“ všem povelům a může potvrdit provádění povelu. Byty komponentů mohou být dodatečně dimenzovány, což umožňuje automatickou instalaci set-top-boxu, protože set-top-box může požadovat např. kmitočet oscilátoru LNB.


►DiSEqC 2.1
Set-top-box podporuje čtyři další spínací kritéria pro univerzální účel využití.


►DiSEqC 3.0
V set-top-boxu s DiSEqC je k dispozici dodatečné programovatelné rozhraní pro ovládání systému „jednoho kabelu“.


Simple Tone DiSEqC nebo Simple Tone Burst

DiSEqC může být potřebný zpravidla mnohem více než jen pro pouhé domovní rozvody. Proto je často upřednostňován „Simple DiSEqC“ (prostý, jednoduchý DiSEqC) nebo „Simple Tone Burst“ (jednoduchý tónový vysokofrekvenční impuls). Simple Tone Burst umožňuje přímou volbu všech kanálů z Astry a Eutelsatu několikanásobným přepínačem. Rovněž se využívá „telegramu“ ze svazku kmitů standardní frekvence 22 kHz. Jestliže, po klidovém čase nejméně 15 ms, se devět impulsních svazků (burstů) signálu 22 kHz (11 kmitů s trváním burstu 0,5 ms) střídá s osmi pausami v trvání 1 ms, dojde přitom k přepnutí na satelit A (obr. 4).

Jestliže bude pořadí burstů, po klidové době 15 ms, nahrazeno jedním trvalým burstem v trvání 12,5 ms (275 kmitů signálu 22 kHz), bude vybrán satelit B. Svazky Simple Tone Burst mohou být velmi jednoduše generovány zapnutím a vypnutím (tlačítka) signálu 22 kHz dosavadním procesorem v satelitním set-top-boxu.


Popisy k obrázkům (po kliknutí na obrázek se zvětší):

obr. 1 – struktura systému jediného řídícího prvku a několika řízených prvků jako satelitního systému příjmu multifeed

obr. 2 – znázornění binárního signálu DiSEqC pomocí modulovaného signálu 22 kHz s pulsně šířkovou modulací

obr. 3 - uspořádání příkazového slova DiSEqC

a) hlavní část
b) „telegram“ DiSEqC řídícího (nahoře) a řízeného prvku
c) celý „telegram“ DiSEqC

obr. 4 – „telegram“ v případě Simple Tone Burst, popř. Simple DiSEqC (možné jen přepnutí mezi dvěma satelitními pozicemi)


Zdroj: rfe (Německo), č. 9/2004, s. V až VII přílohy, (rke), volně upraveno a zkráceno


Přečtěte si další článek k této problematice: Využíváte DiSEqC?


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 1   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
04.10.2004 • Jak lehké (?) je zakoupit si satelitní přijímač – II. [ 6 ]
03.10.2004 • Jak lehké (?) je zakoupit si satelitní přijímač – I. [ 3 ]
29.09.2004 • Představujeme: WISI FTA OR 86 – set-top-box pro DVB-T
20.09.2004 • Zamrzá vám Philips DSX 6010S? [ 4 ]
10.09.2004 • Představujeme: Sony VTX-D800 DW – set-top-box pro DVB-T
06.09.2004 • Testovali jsme: Satelitní přijímač Kaon KSF 200 CX - 2.část

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Potřebuju pordit Jak nastavit 

26.11.2007 12:54 • ® hlbig
Satelitní Přijimač Mascom 1320 Diceq c2.1 Propřijem Paraboli na 2
Konektory nevíme kde jsem udělal chybu jestli mužete poradit
HlbigP@seznam.cz
 
 
Celkový počet komentářů: 1 / zobrazují se: 1 ... 1

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist