Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 26.04.2024 - 06:26:29   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Technika | Články
 

Představujeme: Sony VTX-D800 DW – set-top-box pro DVB-T

  Autor: Stefan Hagedorn , e-mail: info@transponder-news.de Přidané: 10.09.2004


Na redakci časopisu zapůsobil set-top-box DVB-T firmy Sony, model VTX-D800 DW, nejen svým elegantním designem v kompaktní skříňce. Box byl představen teprve na veletrhu Cebit 2004 v Hannoveru a v německých obchodech je k dostání od dubna t.r.


V celkem sedmi jazycích bude uživatel firmou Sony přivítán a prováděn opticky bezvadným menu. Okamžitě a bez dalších nesnází může být přístroj přiloženým kabelem SCART připojen k televizoru. Potom už jen zapojit zástrčku do elektrické zásuvky a je hotovo. V zajímavě uzpůsobeném obalu se dá najít i anténní kabel. Jen pokojová anténa se musí získat extra. Tomuto set-top-boxu DVB-T firma Sony poskytla dvě přípojná místa SCART (RGB, kompozit Y/C). Vedle televizního přijímače tak může být připojen i videorekordér nebo např. DVD rekordér, aby zaznamenal digitální signály. Automatické průběžné vyhledávání stanic cíleně nachází všechny programy, avšak je možné i manuální vyhledávání kanálů. Nové televizní stanice budou automaticky připojeny k seznamu programů. Návod k obsluze podrobně informuje o všech funkcích slovně i obrazem. I tvarově zajímavý dálkový ovladač, který ovšem vypadá poněkud velký, připouští intuitivní obsluhu set-top-boxu. V případě tohoto boxu se dá obejít i bez studia sešitu s návodem.

Připravenost k provozu je indikována rozsvícením zelené diody LED na předním panelu přístroje. Jestliže je box v módu stand-by, rozsvítí se dioda červená. Příjem signálu z dálkového ovládání je signalizován bliknutím rovněž červené diody LED. Nevýhodou tohoto modelu je to, že box nemá žádný „vypínač proudu“ a lze jej do vlastního módu přivézt pomocí dálkového ovládání nebo tlačítkem stand-by na přístroji. Jestliže je problém s dálkovým ovladačem, zůstává zachována aspoň volba programů dvěma tlačítky „vpřed/vzad“ na předním panelu přístroje.


ZDF „není povoleno“


Při praktickém testu v Berlíně byly uloženy nalezené kanály – v logickém pořadí pro Německo. Zatímco ARD je automaticky umístěno na kanálovou pozici jedna, druhá kanálová pozice (plánovaná pro ZDF) byla ponechána volná. Druhý program byl umístěn na pozici 19, tj. sousední k vysílaným programům na stejném kmitočtu Kika/ZDF-dokukanal a ZDFinfokanal/3sat, ve vzdálené části seznamu kanálů. Na kanál tři byl uložen třetí program WDR Fernsehen. Malý nedostatek uložení ZDF se dá rychle vyřešit pomoci přehledně uzpůsobené editační funkce seznamu kanálů. Jednoduchým způsobem se programy dají vložit, přesunout a i seřadit. Příjem teletextového signálu televizním přijímačem patří k standardnímu vybavení. Neobvyklé je to, že číslo programu a název je umístěn na horním okraji obrazu. Přístroj doplňuje kombinovaný digitálně–optický/analogový výstup SDIF, na který může být připojeno zařízení s Dolby Surround. Pro analogovou přípojku lze využít konektor 3,5 mm. Konektor Mini-TOS se doporučuje pro optický výstup. Se sluchátky však tato zdířka výslovně nepočítá. Elektronický programový průvodce EPG poskytuje informace o programu digitálních stanic až na 7 dní. I pro rozhlasové programy, které nebyly v době testování v německém DVB-T předpokládány, lze rovněž vyvolat údaje o právě vysílané a i následující rozhlasové relaci. Příjemně překvapí optická podoba celého menu ON-SCREEN a EPG. Všechna potřebná nastavení jsou možná, menu není příliš velké a barevné znázornění je vzhledově akceptovatelné.


Kompatibilní smartlink

Když vlastníme videorekordér, který je kompatibilní s připojením smartlink, po stisknutí červeného tlačítka na dálkovém ovladači může být zaznamenán právě vysílaný pořad. Po stisknutí zeleného tlačítka bude nahrávání zahájeno teprve tehdy, jestliže se má na obrazovce objevit vybraný pořad - od začátku. Smartlink je považován za „záznamovou synchronizační volbu“, která představuje zvýšení komfortu. V případě smartlinku bude programové pořadí uložených záznamů automaticky převzato televizním přístrojem. Tím je také možný snadný „záznam jedním tlačítkem“. Avšak i přes menu časovače mohou být pořady zaznamenávány. Vyvolání příslušné položky menu lze navolit modrým tlačítkem v podmenu „manuální nastavení časovače“. Aby byla provedena příprava při eventuálním přesunu programu, bude vždy záznam o několik minut delší než ten zadaný. Dálkovým ovladačem set-top-boxu se dají ovládat i televizní přijímače jiných výrobců. Třímístným kódem lze tímto způsobem obsluhovat např. přístroje firem Blaupunkt, Hitachi, JVC, Loewe, Matsui, NEC, Panasonic, Samsung, Sharp, Sony, Thomson a Toshiba.

Zablokování programů

Znepřístupnění jednotlivých nebo všech kanálů a rovněž individuální nastavení věkové hranice mezi čtyřmi a sedmnácti lety nabízí tzv. dětská pojistka. Tato funkce je však aktivní pouze tehdy, když stanice pro své programy nabízí také správné věkové ohodnocení. Čtyřmístný PIN, který funkce set-top-boxu zablokuje, se dá vložit dálkově.

Pro vertikální sestavu přístrojů se dodává i podstavec, který se při troše dovednosti hodí na zadní panel přístroje. Díky modernímu designu by se měl přístroj bez problému začlenit do stávajících komponentů. Automatická aktualizace software z terestrického vysílání je vybavením pro všechny eventuality i v budoucnosti. S aktualizací přes rozhraní RS 232 se nepočítá. Menu „informace výrobce“ zobrazuje číslo výrobní série a také všechny detaily k aktuálně nahrané verzi software.


Shrnutí

Model VTX-D800 DW je kompaktní set-top-box pro příjem DVB-T a pro vstup do světa digitální televize od předního výrobce, firmy Sony. Firma tímto důkladně promyšleným boxem prorazila na německém trhu.


Technické údaje

výrobce……………………………………………………...Sony
model………………………………………………………..VTX-D800 DW
cena………………………………………………………….199,0 EUR
způsob příjmu……………………………………………….terestrický
vstupní frekvence VHF……………………………………...47,0 až 230,0 MHz
vstupní frekvence UHF………………………………………470 až 862,0 MHz
MCPC………………………………………………………..ano
počet tunerů…………………………………………………..1
formát 4:3/16:9……………………………………………….ano/ano
PAL, NTSC, SECAM………………………………………. ano/ano/ne
automatické průběžné vyhledávání stanic……………….ano
manuální vyhledávání stanic…………………………………ano
časovač……………………………………………………….ano
VPS…………………………………………………………..ne
MHP………………………………………………………….ne
výstup RF…………………………………………………….ne
SCART TV/VCR……………………………………………ano/ano
digitální výstup pro zvukový signál CINCH/optický………ano/ano
aktualizace software……………………………………….z terestrického vysílání
společné rozhraní CI…………………………………………ne
DOLBY DIGITAL……………………………………….…..ano
čas pro přepnutí v sec……………………………………….2
pevný disk……………………………………………………ne
teletext TV/box………………………………………………ano/ne
síťový vypínač……………………………………………….ne
proudový odběr ve wattech provoz/stand-by……………….10/-
přípojka 12 V…………………………………………………ano
hmotnost……………………………………………………..1,5 kg
rozměry (šířka x výška x hloubka)……………………….215 x 48 x 240 mm
informace…………………………………………………..www.sony.de/digitaltv
instalace……………………………………………………. ****
ovládání……………………………………………………. *****
EPG………………………………………………………… *****
vybavenost………………………………………………… *****
hardware…………………………………………………… ****
cena/výkon…………………………………………………. ****
celkový dojem……………………………………………… *****

velmi dobrý – doporučen ke koupi

velmi dobré vybavení v kompaktní skříňce


Zdroj: DIGITAL FERNSEHEN (Německo), č. 6/2004, s. 32 až 35, přeložil Petr Miklík, volně upraveno a zkráceno


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
06.09.2004 • Testovali jsme: Satelitní přijímač Kaon KSF 200 CX - 2.část
02.09.2004 • Testovali jsme: Satelitní přijímač Kaon KSF 200 CX - 1.část [ 7 ]
27.08.2004 • Představujeme: Digitální set-top-box DVB-T řady i-CAN
21.08.2004 • Když měníte parabolu (za novou Gibertini OP 125) [ 16 ]
18.08.2004 • Dovozce Premium X navrhuje řešení problémů se zdroji u typů PGU [ 4 ]
12.08.2004 • PVR-9100 – nový set-top-box firmy Humax [ 1 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist