Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 27.04.2024 - 02:06:21   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Technika | Články
 

Testovali jsme: Satelitní přijímač Kaon KSF 200 CX - 1.část

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 02.09.2004


V redakci satCentrum jsme v nedávné minulosti otestovali už tři úspěšné modely korejské firmy Kaon: model Kaon KSC 570, dále Kaon 520 UH Xtreme s hard diskem a Kaon XSC 320 ANV se SkyCryptem a USB výstupem s podporou přímého nahrávání. Nyní jsme měli možnost se seznámit s dalšími modely, které obohatily náš satelitní trh. Jsou to receivery Kaon KSC-570 CX a Kaon KSF 200 CX, které mají vestavěný dekodér CryptoWorks a lze je tedy používat pro příjem domácích paketů Czechlink, Slovak Link a UPC Direct, které jsou kódované právě v tomto systému. Oba satelitní přijímače nám k testům zapůjčila velkoobchodní firma Impexa Klatovy, která je jediným přímým dovozcem, servisním a obchodním partnerem tohoto korejského výrobce v České republice.

Dnes začneme modelem Kaon KSF 200 CX. Tento receiver je určený především k příjmu volných (nezakódovaných) satelitních televizí a rádií - protože nemá žádný slot, „šachtu“ (CI) pro vložení modulu podmíněného přístupu (CAM). Má však zabudovaný dekodér CryptoWorks a do „štěrbiny“ tak lze vložit originální přístupové karty všech výše zmiňovaných domácích digitálních paketů.


Základní technické údaje:

Nejprve pár technických údajů: tento satelitní receiver je určený k příjmu MCPC i SCPC satelitních digitálních kanálů, přenášených v Ku (11-12,5 GHz) i C (4 GHz) pásmu. Použitý tuner s jedním vstupem má rozsah 950-2150 MHz a zpracuje datové toky (SR) 2-45 Mbaud s poměrem chybové korekce (FEC) 1/2, 2/3, 3/4, 5/6 a 7/8.

Systém obsahuje rychlý procesor STi 5518, flash memory 1 Mbyte a SDRAM paměť 8 Mbyte. Celkem je pro uživatele k dispozici až 4000 předvoleb a podle dokumentace 50 satelitních pozic pro uložení TV a R stanic (přednastavených je 48 družic s možností přidání nových a editace stávajících).

Pro přepínání konvertorů, anebo natáčení paraboly je tu podpora DiSEqC 1.0 a 1.2 a funkce USALS pro automatické hledání pozic družic na orbitální dráze. Přijímač má uživatelsky přívětivé menu na obrazovce (OSD) v českém jazyce (kromě jiných jazykových mutací), s možností třídění podle řady kritérií a vytváření uživatelských seznamů oblíbených programů (8 favoritních skupin).

K propojení na další multimediální zařízení slouží jeden konektory SCART (se zapojeným RGB i CVBS výstupem), PLL modulátor (21-69.K, PAL B/G, D/K, I, SECAM L a NTSC M) anebo 3 výstupní konektory CINCH - jeden pro video a dva pro levý a pravý audio signál. Receiver nemá digitální optický audio konektor S/PDIF výstupu prostorového zvuku Dolby Digital (AC3).


Vnější popis:

Po vybalení z malé pestré krabice, na které jsou vyjmenované základní funkce přijímače nás mile překvapil vzhled a design stříbrné skříňky opravdu velmi malých rozměrů (180 x 45 x 250 mm) a hmotnosti 1,2 kg. Šasi, bočnice, kryt a zadní panel jsou vyrobené z plechu, přední panel je plastový, ale ve stejné stříbrné barvě, takže si na první pohled nevšimnete rozdíl v materiálu.

Ve středu čelního panelu je umístěný 4 místný LED displej. Ve stand by stavu na něm svítí hodiny, které se samy nastavují z informací vysílaných s programem. Vlevo vedle displeje je umístěno tlačítko vypnutí do pohotovostního stavu (stand by), vpravo vedle LED displeje jsou dvě malá tlačítka - V CH pro pohyb v menu směrem dolů a přepínání předvoleb směrem k nižším pozicím, a tlačítko ^ CH pro pohyb v menu nahoru a přepínání předvoleb k vyšším číslům. Na pravé straně čelního panelu je umístěna štěrbina čtečky (dekodéru) pro kartičky (smart cards) podmíněného přístupu systému CryptoWorks. Karta se do ni zasunuje kontakty směrem dolů.

Na zadní straně malé skříňky moc místa na konektory nezbývá, proto je zde např. jen jeden konektor SCART. Začneme zleva od F konektorů – krajní je pro připojení LNB, pravý slouží jako výstupní smyčka na další receiver. Pro televizory bez konektorů SCART je zde RF modulátor se dvěma IEC konektory 75 ohm – anténním vstupem a výstupem signálu z modulátoru, nastavitelného v menu na celý rozsah UHF IV. a V. TV pásma (21-69 kanál, v normě PAL B/G, I, D/K, SECAM L a NTSC M). Vedle něj je umístěný „počítačový“ konektor SUB 9 sériového portu RS 232, který využijeme pro download nového firmware a editaci předvoleb. Další konektory slouží jako připojovací rozhraní k domácí video/audio soupravě – jeden konektor SCART se zapojením CVBS i RGB, 2x CINCH audio L a R kanál, CINCH video a CINCH s výstupem 12V k napájení externích přepínačů (switchů), nastavitelným v menu pro každou družici.


Dálkové ovládání:

Dálkové ovládání je přehledné a přestože obsahuje 46 tlačítek, nebude jeho používání po krátkém zácviku činit obtíže. Ve střední části mu dominují velká „směrová tlačítka“, v dolní části pod barevnými teletextovými tlačítky jsou zase sdružena ovládací tlačítka pro nastavení systému. Začněme ale popořadě od shora. Úplně nahoře vlevo je červené tlačítko STAND BY, vpravo pak tlačítko MUTE. Následuje deset číslicových tlačítek 0 …9 pro přímou volbu předvoleb a zadávání numerických hodnot při ladění, a dvě dvojice tlačítek – CHANNEL pro změnu předvoleb a VOLUME pro změnu hlasitosti. Tlačítko TV/RADIO slouží pro TV či rozhlasové předvolby, TV/STB pak přepíná signál na konektoru SCART na zadním panelu receiveru. Následují tlačítka EXIT a MENU. Hned pod nimi je směrový kříž pro pohyb v menu, zde spíše ve tvaru čtyř čtvrtkruhů, uprostřed je potvrzovací tlačítko OK. Vedlejší tlačítko PAUSE slouží k zastavení (zmrazení) obrazu. Osm dalších tlačítek ovládá PVR funkce, které tento testovaný receiver nepoužívá.

Čtyři barevná „teletextová“ tlačítka mají přiřazené i další funkce. Červené SUBT/TEXT nabízí na výběr titulky či teletext v datovém streamu, žluté se značkou hodin zapíná funkci timeru a modré INFO zobrazí OSD s informacemi o kanálu. V posledních dvou řádcích P.STD přepíná standard televizní normy při příjmu a P.SIZE mění velikost obrazu 4:3/16:9. Následují tlačítka A.L/R k změně audio výstupu (levý, pravý kanál mono/stereo), tlačítkem TEXT aktivujeme vložený (VBI) teletext na obrazovce, který se nám rozběhne i na monitorech a televizích, které nemají teletextový díl. Poslední řada obsahuje tlačítka RECALL, EPG (elektronický programový průvodce), A.LANG, kterým si vybíráme řeč programu, pokud je možnost výběru z více jazykových mutací a SLEEP pro nastavení opožděného vypnutí receiveru.

Tolik popis receiveru ze vnějšku, příště budeme pokračovat popisem menu a obsluhy.


Pokračování příště


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 7   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
06.09.2004 • Testovali jsme: Satelitní přijímač Kaon KSF 200 CX - 2.část
27.08.2004 • Představujeme: Digitální set-top-box DVB-T řady i-CAN
21.08.2004 • Když měníte parabolu (za novou Gibertini OP 125) [ 16 ]
18.08.2004 • Dovozce Premium X navrhuje řešení problémů se zdroji u typů PGU [ 4 ]
12.08.2004 • PVR-9100 – nový set-top-box firmy Humax [ 1 ]
01.08.2004 • Nové CW receivery a multimediální rekordér Kaon [ 1 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Existuje do toho recivru soft ... 

09.09.2004 08:52 • ***j***
Existuje do toho recivru soft na 6v1 zkoušim,ale nedaří se
 
 
  pre 007 

04.09.2004 21:35 • Dolby
Napiš meno toho neof.editoru ,lebo ja sa s tym už trapim 3 tyždne a užma to prestava bavit,inak je to slušny prijimač za rozumnu cenu
 
 
  @Dolby 

04.09.2004 17:22 • 007
Ta komunikace jede, ale jen s neofic. softem pro urcite hw modely. Navic se pouziva jiny editor nez od Kaonu. Moare zadne jsem nevidel (na 100%), mel jsem v ruce tech Kaonu uz dost a obraz dost zkoumam u kazdeho prijimace i zvuk. Je fakt, ze zvuk je u Kaonu zameren na hloubky (zpocatku se me zdalo ze az moc, ale da se na to zvyknout, asi vam to ani neprijde kdyz to nemate s cim porovnat
 
 
  Test 

04.09.2004 14:25 • satCentrum
Ano, o editaci předvoleb napíšeme, vyzkoušeli jsme snad všechny dostupné editory od Kaona (a Extreme a Hornet), ale se stejným závěrem jako Dolby - tedy FAIL při uploadu z PC do STB, download z STB do PC funguje bez závad. Jedná se o chybu o které se už u výrobce ví a bude odstraněna v dalších aktualizacích firmware. Žádné zřetelné moaré jsme ale nezpozorovali - ani na TV, ani na LCD displeji. Více v druhé části testu, která vyjde na satCentrum zítra, vlastně v pondělí hned po půlnoci (v 0:01 hod).
 
 
  Editacia predvolieb 

04.09.2004 13:31 • Dolby
Neviem či ste pri teste skušali a tu popisovanu funkcie upravy kanalov, ale mne te nejde s žiadnym s editorov odporučanym vyrobcom.V to majlepšom pripade sa to da stiahnut s prijimača ,ale dostat naspat je je problem ,stale po dokončeni na dyslplay-i vypiše FAIL
 
 
  Kaony 

03.09.2004 18:42 • simon
a zvláště modely řady 200 v poslední době bohužel trpí jednou zásadní nectností :-((
V obraze - a to i na výstupu AV (scart, cinch) je zřetelné moaré!
Jak se to jevilo redakci při testování tohoto typu s dekodérem?
 
 
  no nevím 

02.09.2004 11:57 • sukesada
Jen jeden scart výstup a digitální výstup zvuku je u něj pasé? I když Kaony mám vcelku rád, tak toto je celkem slabota.
0/12V výstup a případně i modulátor bych dokázal oželit, ale jeden scart do televize, jeden do videa (či DVD rekordéru) a dva cinche do věže, to je pro mne nezbytnost! A digitální výstup zvuku už bych taky začal považovat za celkem užitečný výstup (byť spíše s výhledem do nedalekého budoucna).
Takže na chatu či zahradu možná (pokud zvládne alespoň trochu slušně přechody na ČT), ale tomu by taky musela odpovídat cena. Jestliže si za stejnou či podobnou cenu můžu koupit např. Emtech 150CR s optickým digitálním zvukovým výstupem, dvěma scarty a dvěma audio a jedním video cinchem a i s modulátorem, tak není nad čím přemýšlet. To by musela být jeho cena alespoň o 500,- až 1.000,-Kč menší, aby mne dokázal alespoň trochu oslovit a to předpokládám nehrozí!
Škoda, že kvůli takovým drobnostem jako jsou chybějící dva scarty a digitální audio výstup je degradován jinak zajímavě vyhlížející přijímač.
 
 
Celkový počet komentářů: 7 / zobrazují se: 1 ... 7

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist