Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 03:36:01   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Technika | Články
 

Nové CW receivery a multimediální rekordér Kaon

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 01.08.2004


Firma Kaon Media, sídlící v Sungnamu (nedaleko Soulu) v Jižní Koreji není na evropském trhu žádným nováčkem - satelitní a DVB-T receivery zde nabízí již třetím rokem. Přestože byla založena teprve v roce 2001, mají její pracovníci už více jak desetiletou praxi v oboru. Na výrobcích – digitálních receiverech pro DVB-S, DVB-T i DAB je pak toto know-how určitě znát. Své výrobky společnost Kaon jeden čas prodávala pod zavedenou značkou Huth, nyní jsou již presentované pod značkou Kaon, ale některé receivery s vestavěným universálním přístupovým modulem (UCAS) se dále dodávají pod obchodní značkou Hornet anebo Xtreme.

Tři úspěšné modely: Kaon KSC-570, Kaon 520-UH Xtreme s hard diskem a Kaon XSC-320ANV se SkyCryptem a USB výstupem s podporou přímého nahrávání jsme už v redakci podrobně otestovali (pokud vás zajímá, jak si vedli, klikněte na název zvoleného receiveru). Nyní jsme měli možnost se u dovozce – klatovské firmy Impexa - seznámit s dalšími modely, které obohatí náš satelitní trh.

Jsou to receivery Kaon KSC-570CX a Kaon KSF-200CX s integrovaným dekodérem CryptoWorks - lze je tedy používat pro příjem domácích paketů Czechlink, Slovak Link a UPC Direct, které jsou kódované právě v tomto systému. Třetím modelem, nad jehož vlastnostmi a multimediálními možnostmi určitě zaplesá srdce nejednoho satelitního fandy, přístroj, pro který se ani slovo receiver nehodí – však je také výrobcem označován jako "digital multimedia recorder", je Kaon KVR-1000P.

Zatímco „cryptoworksové“ přijímače se již běžně prodávají (a lze je objednat i např. v internetovém obchodě satelitShop), multimediální „všeuměl“ se připravuje k prodeji zřejmě na podzimní či předvánoční trh. Velkoobchodní firma Impexa Klatovy, která je jediným přímým dovozcem, servisním a obchodním partnerem tohoto korejského výrobce v České republice, nyní model Kaon KVR-1000P testuje, počešťuje menu a upravuje software tak, aby plně vyhovoval českým (a případně i slovenským) uživatelům. Protože receiver teprve tento týden dorazil do naší republiky, neváhali jsme a rozjeli jsme se do západních Čech na něj podívat a pořídit pár fotografií. První popis připravujeme pro vás už na nejbližší dobu, receiver máme ale slíbený i k pozdějšímu podrobnému otestování.

Dnes aspoň ve stručnosti několik technických dat. Jak jsme už uvedli výše, jedná se spíše o digitální rekordér, který bude základem domácí multimediální sestavy. Satelitní signál se přivede do dvou tunerů, a tak bude přístroj zvládat simultánní time-shifting či současné nahrávání až šesti (!) pořadů při možnosti sledování dalšího programu. Přístroj zvládá duální dekódování vysílaného (live) streamu anebo nahraného (recorded) streamu se zobrazením na televizní obrazovce (PiP – picture in picture). Záznamy obrazových (samozřejmě i zvukových) dat jsou již v normě MPEG-2. Receiver má „počítačový“ hard disk uložený v šuplíku, který je vyjímatelný a po vložení do počítače lze již přímo nahrávky přehrávat či zpracovávat – vzhledem k tomu, že HD je formátovaný v kompatibilním FAT formátu a že nahrávky jsou již v plném MPEG-2. Úplnou novinkou je možnost nahrávání z analogových vstupů (!) přes konektory CINCH anebo SCART. Dále je možné do a z receiveru dostat data přes digitální rozhraní USB v.2.0 anebo síťové připojení Ethernet (TCP/IP). Z mnoha dalších možností dnes vzpomeneme ještě podporu MP3 (MPEG-1 Layer-3) či obrázků v JPEGu. Těch zajímavých funkcí a možností je mnohem více, necháme vás ještě chvíli napnuté do podrobnějšího popisu. Rozhodně to bude stát za to!






























Zatímco multimediální centrum KVR-1000P bude vlajkovou lodí firmy Kaon, řada „obyčejných“ satelitních uživatelů se spokojí s mnohem levnějším a jednodušším řešením příjmu stanic s domácím systémem CryptoWorks. A právě pro ně jsou určené nové přijímače Kaon KSC-570CX a Kaon KSF-200CX.

Kaon KSC-570CX je satelitní přijímač „klasických“ rozměrů 340 x 60 x 250 mm, vycházející z úspěšné řady KSC-570. Má vestavěnou čtečku dekodéru CryptoWorks a dva CI sloty pro vložení libovolného přístupového modulu (CAM) pro další kódovací systémy. Dostatečná paměť cca 4000 předvoleb, uživatelsky přívětivé menu v českém jazyce a podpora multifokálního příjmu (až 4 LNB současně) či motorického natáčení (DiSEqC 1.0 a 1.2) včetně funkce USALS vyhoví většině uživatelům, stejně jako optický digitální zvukový výstup (S/PDIF) pro Dolby Digital, dva konektory SCART, tři CINCH pro připojení TV či videa a jeden CINCH s ovládacím napětím 0/12V. Za cenu okolo 5600 Kč dostane spolehlivý receiver, který může být základem sestavy pro příjem paketů Czechlink či Slovak Link z družice Eurobird anebo UPC Direct z Astry. Další podrobnosti o něm se dozvíte na našem webu v článku o podrobném testu, který právě v redakci probíhá.

Dalším přijímačem, který můžeme doporučit našemu satelitnímu fanouškovi je malý, ale přesto dobře vybavený receiver Kaon KSF-200CX. V mnohem menších útrobách krabičky o rozměrech 180 x 45 x 250 mm se skrývá stejný procesor (STi 5518) i paměti, a proto se dostaneme na stejný komfort 4000 předvoleb, podpory multifokálního příjmu (až 4 LNB současně) či motorického natáčení (DiSEqC 1.0 a 1.2) včetně funkce USALS a také podobného uživatelsky přívětivé menu v českém jazyce jako u většího typu KSC-570CX. Má jednu vestavěnou čtečku dekodéru CryptoWorks, ale nemá žádný CI slot pro vložení přístupového modulu (CAM). Je tedy vhodný pro příjem paketů Czechlink či Slovak Link z družice Eurobird anebo UPC Direct z Astry a dalších volně vysílaných (FTA), nekódovaných stanic. Chybí mu optický digitální zvukový výstup (S/PDIF), nechybí mu však konektor SCART, tři CINCH pro připojení TV či videa a jeden CINCH s ovládacím napětím 0/12V. V jeho prospěch mluví velmi příznivá prodejní cena okolo 4200 Kč a tak si můžeme pořídit slušnou sestavu pro příjem stanic v naší mateřštině již do 9000 Kč (KSF-200CX + karta CL nebo SL + parabola ofset 74/84 + LNB). Test tohoto zajímavého přijímače právě dokončujeme a tak jej najdete už za několik dní na našem webu.

Na tomto místě bychom mohli naše krátké seznámení s novinkami firmy Kaon ukončit. V samém závěru bychom ale chtěli ještě upozornit na další novinky, které Kaon nachystal pro své zákazníky. Jsou to receivery KSC-N550H2 (pro DVB-S), KTSC-N550H2 (combo pro DVB-S + DVB-T) a KSC-N550H2R (Digital Premium Dual PVR), které přinesou nové dimense do satelitního příjmu. Všechny tři mají dva satelitní tunery pro nezávislé sledování či nahrávání pořadů, PiP (picture in picture) na obrazovce a přepracované 3D grafické menu, verze H2R umí dále nahrávat na vestavěný hard disk až 6 satelitních pořadů současně a dokonce nahrává i z analogového zdroje anebo přes interface USB 2.0 (kamera, TV, video, hry). Řada 550 se však k nám zatím dovážet nebude.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 1   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
26.07.2004 • Seznamte se: Pinnacle PCTV SAT CI – 2. část [ 4 ]
24.07.2004 • Seznamte se: Pinnacle PCTV SAT CI – 1. část [ 3 ]
13.07.2004 • TechniSat - nová vlna tradiční značky
12.07.2004 • Seznamte se: TechniSat Digit C [ 5 ]
08.07.2004 • Větší pevný disk do set-top-boxů Kathrein řady UFD 55x [ 2 ]
27.06.2004 • Tipy pro zakoupení set-top-boxu [ 1 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  řada 550 

05.08.2004 09:39 • JirkaN
Velká škoda, že se nepočítá s dovozem řady 550, zejména pak combo pro DVB-S a DVB-T s PVR. To by byl podle mého také jedinečný receiver na trhu (určitě jako KVR-1000P). Alespoň já tedy takovou kombinaci (DVB-S a DVB-T s PVR) dosud nikde neobjevil.
 
 
Celkový počet komentářů: 1 / zobrazují se: 1 ... 1

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist