Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 19.04.2024 - 18:14:31   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Technika | Články
 

Seznamte se: Pinnacle PCTV SAT CI – 1. část

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 24.07.2004


Počítačová satelitní karta Pinnacle PCTV SAT CI slouží k příjmu volných digitálních satelitních TV a rozhlasových stanic a protože má CI rozhraní pro zasunutí CAM lze přijímat i placené kanály. Jednoduchá instalace, snadná obsluha a dodávané bohaté programové vybavení spolu s kartou – včetně možnosti záznamu pořadů na hard disk a vypálení na CD či DVD - z této karty může učinit zajímavou alternativu příjmu pořadů z kosmu pro nejednoho satelitního fanouška.

Firma Pinnacle je i u nás známá svým širokým sortimentem uživatelsky přívětivých programů pro domácí video a audio hobby. Připomeňme si třeba editační programy pro zapracování domácích nahrávek z videokamer pomocí rozhraní IEEE1394 či USB, nebo jednoduché počítačové PC TV sety pro příjem televize a rádia jak interní na kartě PCI tak i externí k připojení přes konektor USB. V redakci například již několik let používáme editační software Studio DV, který byl dodán společně s digitální kamerou.

V nedávné minulosti se rozhodla společnost Pinnacle prorazit i v segmentu počítačových satelitních karet a konkurovat zde již delší dobu etablovaných výrobců jako je např. Technisat, Hauppauge, Galaxis/Siemens, Technotrend aj. V nabídce Pinnacle dnes najdeme dva druhy karet – PCTV SAT pro příjem FTA (volných, nezakódovaných) a PCTV SAT CI s CI rozhraním pro zasunutí přístupového modulu pro příjem placené televize. A právě tu druhou, vybavenější kartu jsme měli možnost v naší redakci otestovat. Za zapůjčení karty děkujeme ing.Petru Černému, majiteli kroměřížské počítačové firmy OKEA, pobočky sítě CS21, která ji prodává za cenu okolo 6 000 Kč. A tak jsme byli zvědavi, jak si tato karta povede ve srovnání s kartami Sky Star 1 a Sky Star 2 od firmy Technisat, které jsme na satCentrum již před několika lety testovali.

Jak už jsme psali v úvodu, slouží satelitní karta Pinnacle PCTV SAT CI k příjmu volných digitálních satelitních TV a rozhlasových stanic a protože má CI rozhraní pro zasunutí CAM lze přijímat i placené kanály v normě DVB-S. Výrobce udává jako minimální hardwarovou konfiguraci počítače sestavu s procesorem Pentium™ III, Celeron™, Athlon™ anebo Duron™ s frekvencí CPU od 1 GHz výše, s pamětí RAM 128 MB, a hard diskem s volným místem 5 GB. Dále je samozřejmě nutný PCI slot (PCI 2.1), CD-ROM drive (vhodná je CD či DVD vypalovačka), myš. Software pracuje s Windows 2000, Me anebo XP a DirectX 9 kompatibilní grafickou a zvukovou kartou.

Pro satelitní příjem je nutná parabolická anténa s universálním LNB pro low/high pásmo s přepínáním 22 kHz. Testovaná karta Pinnacle PCTV SAT CI podporuje standard DiSEqC 1.0, v dodávaném software lze scanovat kanály z jedné, ze dvou anebo ze čtyř družic. Motorické natáčení dodávaná sestava neumožňovala.

Firma Pinnacle osadila tuto kartu video dekodérem Conexant Fusion CN 878a (nástupcem BT878), dále na ní najdeme zákaznické IO CI-001, CI-002 a obvod Atmel AT49F002NT (90TCO105). Tuner LG TDQC S001F s QPSK modulací pro C i Ku pásmo má vstupní frekvenci 950-2150 MHz, výstupní napětí pro LNB 14/18 V, s max odběrem 400 mA, 22 kHz a DiSEqC 1.0. Satelitní tuner umožní příjem SCPC i MCPC kanálů s datovým tokem SR 1 až 45 Msymbol/s v normě MPEG 2, audio MPEG 1 Layer 2. Na tuneru jsou dva F konektory, první je vstupní pro signál z LNB, druhý je tzvn. Loop through, tedy výstupní smyčka pro napájení dalšího, například externího satelitního přijímače. Bohužel tento konektor není vytažený mimo skříň PC.

Common interface, umístěné přímo na PCI zásuvné počítačové kartě podporuje podle dokumentace výrobce přístupové moduly (Conditional Access Modules - CAM) ve standardech Alphacrypt, Aston SECA I a SECA II, Conax, CryptoWorks, IRDETO, Nagravision a Viaccess.



V setu je dále dodáváno IR dálkové ovládání, které zvládá všechny funkce receiveru, včetně softwarového videorekordéru (ukládání obrazových a zvukových dat na hard disk). Do počítače se připojí IR senzor na sériový port RS 232.



Základní funkce podle přiloženého letáku výrobce:

Free & Pay TV: možnost naladění a sledování několika stovek volných a s příslušným modulem a přístupovou kartou pak i placených televizních a rozhlasových kanálů.

Digital Quality: DVB-S standard pro digitální video a audio příjem

Pause Live TV: používání Time Shift technologie, která umožňuje odložené sledování nahrávaných pořadů v čase, který nám více vyhovuje, včetně rychlého časového posuvu dopředu a dozadu v nahrávce



WebText technology: Rychlý teletext na vysílané stanici kombinovaný s doplněním dat z internetu. Podrobné zobrazení dat z EPG


Record & Burn: nahrávky sledovaných pořadů hard disk ve formátu MPEG 2, jejich editace a vypálení na CD (ve formátu VideoCD) anebo DVD. Možnost sejmutí a uložení obrázků z vysílání (capture video)

Viewing comfort: sledování plynulého, netrhaného pořadu v několika velikostech okna na obrazovce monitoru počítače včetně plného obrazu přes celou obrazovku (full-screen), možnost současného zobrazení matice až 7x7 předvoleb na obrazovce naráz (okénka se postupně přepisují, vždy je jen jedno aktivní)

Easy setup: software PCTV Installation Assistant vede krok za krokem celou první instalací. Přesně nastavit parabolu nám pomůže softwarová utility Sat-Finder s optickým i zvukovým indikátorem síly signálu. Automatické pojmenování předvoleb – názvu kanálu z datového streamu, předprogramované satelity včetně parametrů transponderů pro automatické vyhledávání.


Set Pinnacle PCTV CI obsahuje:

PCI satelitní kartu s integrovaným CI (žádný CAM není součástí dodávky)

Příjmový modul IR ovládání s kabelem a s konektorem Canon 9 pro připojení do sériového portu PC (RS 232)



IR dálkové ovládání
včetně dvou kusů baterií (mikro, AAA)



Tištěnou příručku – skládačku Quick installation guide v několika jazycích (čeština i slovenština mezi nimi není)

2 CD-ROMy s ovladači, aplikačním softwarem, manuálem v PDF (opět v něm naše mateřštiny chybí), support, servisními, záručními a registračními dokumenty


Přibalený software:



PCTV Vision 5: modul (okénko) pro for sledování, záznam a editaci TV a R programů



PCTV WebText: software pro rychlé a snadné listování v teletextových stránkách, možnost propojení na internet pro další informace

Pinnacle T-Rex: software pro konverzi různých video formátů v MPEG-1 či MPEG-2 – plná verze. (Znají jej i mnozí uživatelé receiverů Dreambox)

Pinnacle Expression: jednoduchý software pro CD/DVD authoring

PCTV Twain: interface pro capture z TV

Pinnacle Studio 8: software pro úpravy a editace video nahrávek (včetně vstupu z digitální kamery) – omezená trial verze

InterVideo WinDVD: výborný softwarový přehrávač (zde bohužel ve verzi se zvukem pouze Dolby Surround, ne AC3 – Dolby Digital)


Tolik první seznámení s Pinnacle PCTV SAT CI, povolujeme boční kryt počítače a umisťujeme kartu do volného PCI slotu. Pro testování jsme použili počítač osazený procesorem Pentium™ IV, 2,8 GHz, 1 GB RAM, operační systém Windows™ XP Home Edition - SP1, k dispozici jsme měli HD 120 GB s dostatečně volným místem. Dále ofset parabolu 85 cm, směrovanou na satelit Astra 1 (19,2 st. vých.) s multifeedem se třemi LNB 0,5 dB a jedním LNB 0,6 dB a DiSEqC přepínačem. Na tuto anténu přijímáme kromě družice Astra 1 dále Eurobird/Astra 2 (28,5/28,2 st. vých.), Hot Bird (13,0 st. vých.) a Sirius ( 5,0 st. vých.). Pro otestování příjmu z paketu Telenor Slovakia na Thoru 3 (0,8 st. vých.) připojujeme parabolu 60 cm (původně určenou do kompletu UPC) s motorickým natáčením, protože však karta PCTV SAT CI s motorem nespolupracuje, necháváme ji namířenou po dobu zkoušky trvale na tuto skandinávskou pozici.

A jaké jsou naše dojmy – o tom si můžete přečíst v příštím pokračování.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 3   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
26.07.2004 • Seznamte se: Pinnacle PCTV SAT CI – 2. část [ 4 ]
13.07.2004 • TechniSat - nová vlna tradiční značky
12.07.2004 • Seznamte se: TechniSat Digit C [ 5 ]
08.07.2004 • Větší pevný disk do set-top-boxů Kathrein řady UFD 55x [ 2 ]
27.06.2004 • Tipy pro zakoupení set-top-boxu [ 1 ]
25.06.2004 • Další upgrade firmware na Premium X [ 12 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Tuto kartu mám od února letošn ... 

22.11.2004 19:21 • Martin
Tuto kartu mám od února letošního roku.
Chtěl bych opravit nepřesnost.
Tato karta bez jakýchkoli problémů spolupracuje s DiseqC 1.2 v programu ProgDVB.

 
 
  Hm 

25.07.2004 10:44 • Pavel
Proč se Pinnacle rozhodla pro svůj "experiment" použít softwarové zpracování mpeg streamu? Šlo jim přece o kartu, která bude satelitním přijímačem, ne kartu pro internet (+5 streamů je v současnosti nejlepší a to zvládá jedině - SkyStar2).
Jak může se svou cenou konkurovat SkyStar1 ? Je to fakt "krok zpět" a vyhozené peníze.
Dálkové ovládání si může každý vyrobit na koleně (přes RS232).
Pokud úplně chybí podpora DiseqC 1.2 možná se to dá nějak řešit, nějakým vhodným pluginem. ProgDVB myslím už zná tuto kartu. Doporučuji vyzkoušet.
Ostatní věci, jako kvalita obrazu atd, je záležitost Grafické karty a Directshow filtrů. V čem tedy překvapí? CI slot? To tedy za cenu 6.000 moc neřeší.
Proč je minimální zátěž 1G? U SkyStar2 (cena 1.850) je to 700MHz a pracuje to s touto frekvencí v pohodě. Myslí se tedy minimální zátěž pro kódované stanice, protože asi nemá ani Harwarovou část CSA. Pokud je vše řešeno tedy soft cestou, jaký je rozdíl mezi SkyStar2 v ceně 1850.- a Phoenixem (500.-)???, případně DO (600). Uvádím reální ceny.
Jejich soft je dobrý, ale měli zůstat u něj, maximálně pár dobrých karet na zpracování videa.
 
 
  Cool 

25.07.2004 09:59 • exil
protože však karta PCTV SAT CI s motorem nespolupracuje ...
No to je zaujimava karta Pinnacle je opat o krok vzad
 
 
Celkový počet komentářů: 3 / zobrazují se: 1 ... 3

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist