Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Středa • 24.04.2024 - 13:03:54   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Technika | Články
 

TechniSat - nová vlna tradiční značky

  Autor: Dr.Vladimír Mazálek , e-mail: info@tel-satexp.cz Přidané: 13.07.2004



Prodejní řada nové vlny digitálních přijímačů TechniSat

Jak jsem psal v předchozím článku Seznamte se: Technisat Digit C by se tato německá firma ráda dostala zase na ty tržní pozice, které zaujímala v začátcích trhu s analogovými satelitními přijímači. Jako jedna z mála totiž firma vydává od začátku devadesátých let satelitní časopis Infosat, který má velmi dobrou úroveň a jsou v něm rozebírány věci týkající se satelitního příjmu i v teoretické rovině, což třeba v jiných časopisech zas až tak nenajdeme. Ve více jeho číslech je dobře prezentováno také dlouhodobé formování jeho firemní politiky, ze které si můžeme udělat poměrně dobrý obrázek o možném vývoji televizního příjmu zejména v Německu, resp. i ve státech, kde má německý kapitál svoje zájmy, ale samozřejmě třeba také v Turecku a i ve státech, které jsou pro obyvatele Německa prioritní ve vztahu k prožívání jejich dovolené.


Digitální přijímače jsou vyráběny ve dvou základních velikostech

A podle toho je koncipována i celková nabídka výrobků distribuovaných pod modrým logem této firmy. O satelitních přijímačích jsme se vlastně už zmínili, ale je tu samozřejmě i DVB-T a třeba také kabelové tunery. Firma TechniSat v tomto směru začala sázet na kartu, že každá domácnost má už domácí elektroniky jako video, DVD apod. několik kousků a než -li se přejde na výrobu multimediálních komb, je třeba uživatelům nabídnout přístroj takových rozměrů, aby se jich do bytu vešlo co nejvíce a při tom ale nevzbuzovaly dojem, že bylo šetřeno na jejich kvalitě či funkčnosti. A tak jak už jsem výše poznamenal, přední strana přijímače má sice standardní šířkový rozměr dalších typů satelitních přijímačů, ale do hloubky je přístroj poloviční, takže je vzadu za ním třeba v obytné stěně dost místa pro vedení všech přívodových i výstupních kabelů. A to je především u starší věkové skupiny potenciálních zájemců o tyto výrobky dost podstatné, protože ty takové typy interiérů hlavně v zemích východní Evropy bývají především.

Jak už jsem se také zmínil, existují v některých státech, kam bude toto zboží firmy TechniSat dodáváno již i dost velké skupiny obyvatel, které potřebují mít ty nejčerstvější informace z domova i na dovolené přímo z první ruky. Pro ty jsou nabízeny opravdu velmi malé satelitní přijímače - viděl jsem ale zatím jen modely pro FTA příjem - určené pro karavany a obytné automobily s napájením 12 V. V nabídce jsou i stejně velké přijímače pro příjem signálů DVB - T.


Přijímač pro DVB - T


Jejich velikost jim naprosto nic neubírá na jejich výkonu, a některé mají i vestavěný modulátor, takže než jsem takový přijímač vyzkoušel, nebyl jsem si zrovna jist, jestli v něm je vestavěno něco víc než právě modulátor a displej. Ale přijímač opravdu pracoval dobře, i když také na lidové bázi - ale také za lidovou cenu.


Kempinkový satelitní přijímač s napájením 12 V

Firma si asi chce podchytit možnou pozici v zajišťování individuálního digitálního televizního příjmu ve více zemích Evropy a tak se pustila i do výroby resp.do distribuce přenosných televizních přijímačů pro příjem DVB - T. Přijímače mají zatím poměrně malou asi 10 palcovou obrazovku a jsou určeny k montáži pro osazenstvo zadních sedadel osobních automobilů. Bohužel v prodejně nebylo možno televizor vyzkoušet, protože tento signál se v daném městě doposud nevysílá.

Otázka digitálního příjmu v automobilech je sama o sobě dosti nejasná, hlavně z hlediska bezpečnosti silničního provozu. Stejně tak, jak si mobilní telefony vysloužily po čase změnu zákona o bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích v souvislosti s jejich rozšířením a nárůstu nehod způsobených v závislosti na jejich používání v autě, myslím, že podobný vývoj legislativy můžeme čekat časem i u navigačních zařízení a také právě i u televizorů. Konečně v Japonsku už se televizory musejí v autě instalovat tak, aby na jejich obrazovku řidič ze svého sedadla nemohl nahlédnout, takže něco podobného můžeme čekat po čase také. Tím jen chci říct, že v určitých chvílích může být i jinak příjemná zábava nebezpečná a život se zatím vrátit zpět nedá.

Zda si vy koupíte někdy přijímač TechniSat, to nechám zcela na vašem výběru, protože každý si nejprve musí sám vyjasnit, co od takového přijímače požaduje a v horizontu jeho životnosti požadovat bude. Časem zřejmě navíc dospějeme k zákonu, že prodejci budou mít povinnost vykupovat či odebírat elektroniku vzhledem k udržitelnosti životního prostředí po vypršení její životnosti zpět k ekologické likvidaci, protože jen při výrobě jednoho satelitního přijímače vzniká celkově stejně velké množství odpadů, a to už při velikosti současné výroby začíná být i globální problém.

TechniSat je však třeba zrovna této připravované věci nakloněn, protože v tom vidí firemní rozvoj a správnost své politiky, na kterou především v Německu už dnes lidé slyší. Takže asi to k nám co by členu EU časem doběhne také, a v tom případě je dobré být na to připraven.


Dr. Vladimír Mazálek, www.tel-satexp.cz


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
12.07.2004 • Seznamte se: TechniSat Digit C [ 5 ]
08.07.2004 • Větší pevný disk do set-top-boxů Kathrein řady UFD 55x [ 2 ]
27.06.2004 • Tipy pro zakoupení set-top-boxu [ 1 ]
25.06.2004 • Další upgrade firmware na Premium X [ 12 ]
17.06.2004 • Seznamte se: Kathrein UFD 540 v soupravě Mobiset 2 – 1. část [ 2 ]
11.06.2004 • Přepínače satelitních signálů

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist